Szukasz podobnych treści? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Majówka zbliża się wielkimi krokami. Coraz cieplejsze dni sprawiają, że chcemy w końcu rozpalić grilla i odpocząć wraz z rodziną i przyjaciółmi na łonie natury. Zanim jednak położymy kiełbaski, bekon lub warzywa na ruszt, musimy go dokładnie wyczyścić. Zajęcie to nie należy do najprzyjemniejszych, ale jest na to prosty sposób. Sprawę ułatwią nam sól i piekarnik.
Brudny grill nie tylko wygląda nieprzyjemnie, lecz także jest szkodliwy dla zdrowia. Przypalone resztki jedzenia mogą być rakotwórcze, poza tym stanowią idealną pożywkę dla bakterii. Ich przypadkowe zjedzenie może się więc skończyć nieprzyjemnymi dolegliwościami. Dlatego ważne jest mycie rusztu za każdym razem. Brak odpowiedniej konserwacji negatywnie wpływa również na smak dań, które stają się gorzkawe. Ponadto wyglądają wtedy mało apetycznie.
Nie musimy kupować specjalnych płynów i past do czyszczenia (choć oczywiście można, jeśli tak wolimy). W szorowaniu rusztu do grilla pomogą nam piekarnik i sól. Jak je wykorzystać? Przedmiot trzeba położyć na folii aluminiowej i posypać solą (im więcej, tym lepiej), a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Ruszt można wyciągnąć dopiero wtedy, gdy proszek stanie się brązowy. Wymaga to odrobiny cierpliwości, ale dzięki temu brud schodzi od razu. Wystarczy tylko przetrzeć ruszt gąbką lub ściereczką.
Ruszt można wyczyścić też pastą z sody oczyszczonej i wody. Smarujemy go, pozostawiamy na kilkanaście minut, a potem wycieramy np. gąbką lub ręcznikiem papierowym. Pozostałe części grilla, czyli misę i ścianki, można umyć gąbką i wodą lub wodą z mydłem, jeśli na grillu osadził się uporczywy tłuszcz.
Najważniejsze jest to, by myć grilla po każdym użyciu. Nie powinniśmy zostawiać na nim resztek dań. Warto również używać specjalnych tacek, dzięki którym tłuszcz nie będzie kapał na rozżarzony węgiel. Ruszt do grilla i pozostałe elementy należy czyścić, gdy ostygną, ale będą jeszcze ciepłe. Niezwykle istotne jest również dokładne wysuszenie. Jeśli o tym zapomnimy, na naszym grillu bardzo szybko pojawi się rdza.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.