Najlepsze pierogi ze szpinakiem. Sekretem idealnego ciasta jest mąka

Polacy uwielbiają pierogi. W naszych domach najczęściej przygotowujemy je z kapustą i grzybami, serem, mięsem i... szpinakiem. Doskonały zielony farsz pełen czosnkowego aromatu potrafi wynieść to danie na zupełnie nowy poziom smaku. Tajemnicą doskonałego ciasta jest natomiast odpowienio dobrana mąka. Tłumaczymy, jak przygotować pierogi ze szpinakiem krok po kroku.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Najlepsze ciasto na pierogi powinno być delikatne, ale jednocześnie na tyle trwałe, by utrzymać w ryzach farsz i nie rozpaść się podczas gotowania. Aby takie uzyskać, musimy użyć odpowiedniej mąki. Najlepiej typu 450. Dodatkowo, do przygotowania ciasta niezbędne będzie kilka kropel oleju, sól i bardzo ciepła woda. 

Niektórzy dodają także jajko, ale nie jest tajemnicą, że składnik ten spowoduje, że ciasto będzie twardsze. Dlatego my skupimy się na najlepszej, tradycyjnej recepturze. 

Pierogi ze szpinakiem. Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki typ 450,
  • pół łyżeczki soli,
  • 180 ml bardzo ciepłej wody,
  • łyżka oleju.

Farsz:

  • pół kilograma mrożonego szpinaku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki masła,
  • 2 łyżki parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 70 g sera feta. 

Sposób przygotowania

1. Zacznijmy od ciasta. Do dużej miski przesiej mąkę. W wodzie rozpuść sól i powoli wlewaj ją do mąki. Następnie dodaj olej. Wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Gotową kulę zawiń w folię i odłóż na 20-30 minut,

2. Na dużej patelni rozgrzej masło. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy się zarumieni - dodaj szpinak. Odparuj wodę, dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodaj pokruszony ser feta i 2 łyżki parmezanu. Odstaw do wystygnięcia,

3. Ciasto wyłóż na stolnicę, podziel na trzy części. Dwie przykryj ściereczką, a jedną rozwałkuj cieniutko i wytnij szklanką koła. Na środek nakładaj łyżeczką farsz. Złóż na pół i sklej boki,

4. W dużym garnku rozgrzej osoloną wodę. Kiedy zacznie się gotować - wkładaj delikatnie pierogi i wyjmuj je po około 3 minutach od momentu wypłynięcia na powierzchnię,

5. Pierogi serwuj polane cebulką z masłem lub posypane parmezanem i świeżą natką pietruszki.

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.