Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Najlepsze ciasto na pierogi powinno być delikatne, ale jednocześnie na tyle trwałe, by utrzymać w ryzach farsz i nie rozpaść się podczas gotowania. Aby takie uzyskać, musimy użyć odpowiedniej mąki. Najlepiej typu 450. Dodatkowo, do przygotowania ciasta niezbędne będzie kilka kropel oleju, sól i bardzo ciepła woda.
Niektórzy dodają także jajko, ale nie jest tajemnicą, że składnik ten spowoduje, że ciasto będzie twardsze. Dlatego my skupimy się na najlepszej, tradycyjnej recepturze.
Ciasto:
Farsz:
1. Zacznijmy od ciasta. Do dużej miski przesiej mąkę. W wodzie rozpuść sól i powoli wlewaj ją do mąki. Następnie dodaj olej. Wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Gotową kulę zawiń w folię i odłóż na 20-30 minut,
2. Na dużej patelni rozgrzej masło. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy się zarumieni - dodaj szpinak. Odparuj wodę, dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodaj pokruszony ser feta i 2 łyżki parmezanu. Odstaw do wystygnięcia,
3. Ciasto wyłóż na stolnicę, podziel na trzy części. Dwie przykryj ściereczką, a jedną rozwałkuj cieniutko i wytnij szklanką koła. Na środek nakładaj łyżeczką farsz. Złóż na pół i sklej boki,
4. W dużym garnku rozgrzej osoloną wodę. Kiedy zacznie się gotować - wkładaj delikatnie pierogi i wyjmuj je po około 3 minutach od momentu wypłynięcia na powierzchnię,
5. Pierogi serwuj polane cebulką z masłem lub posypane parmezanem i świeżą natką pietruszki.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.