Rewolucyjne pierogi ruskie. Przepis, w którym główną rolę gra popularne zioło

Pierogi ruskie to jeden z najpopularniejszych w Polsce rodzajów tego dania. Choć ostatnio przeżywały wizerunkowy kryzys - stało się to zupełnie niesłusznie. Pierogi ruskie nie mają bowiem nic wspólnego z Rosją. Ich nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej, czyli Kresów Wschodnich. Co ciekawe, nasze babcie dodawały do farszu świeżą miętę, która nadawała pierogom charakterystyczny, świeży posmak.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Pierogi ruskie tradycyjnie mają farsz składający się z rozgniecionego twarogu i ugotowanych ziemniaków. Do ich przyprawienia powinno dodać się także sporo ziołowego pieprzu, niektórzy zachęcają też do wzbogacenia smaku majerankiem i cebulą. 

W naszym przepisie sięgnęliśmy do zeszytów babć. Okazało się, że wiele z nich dodawało do farszu także świeżą miętę. Takie pierogi najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu. 

Pierogi ruskie - przepis. Składniki

Ciasto:

  • pół kilograma mąki,
  • pół łyżeczki soli,
  • 350 ml wrzącej wody,
  • 60 g masła.

Farsz:

  • 400 g twarogu,
  • 400 g ziemniaków,
  • sól,
  • ziołowy pieprz,
  • opcjonalnie: 1 mała podsmażona cebula i majeranek,
  • 2 łyżki posiekanej, świeżej mięty.

Do podania:

  • gęsta śmietana 18 proc.,
  • cebulka ze skwarkami,
  • świeża mięta do dekoracji.

Sposób przygotowania

1. Do dużej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z solą. Do gorącej wody włóż masło i roztop je, a następnie stopniowo wlewaj do miski z mąką i mieszaj łyżką,

2. Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką i zagniataj około 10 min, aż będzie elastyczne,

3. Gotową kulę przykryj folią i odstaw na pół godziny,

4. Obierz i ugotuj ziemniaki. Następnie przeciśnij je przez praskę lub roztłucz dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę bez grudek. Odstaw do wystygnięcia,

5. Twaróg rozdrobnij widelcem lub blenderem,

6. Jeśli chcesz dodać cebulkę - usmaż ją na złoto na maśle,

7. W misce wymieszaj farsz. Ziemniaki dodaj do twarogu, cebulki i mięty. Dopraw solą i pieprzem,

8. Gotowe ciasto pokrój na 3-4 kawałki i rozwałkuj. Wykrawaj koła za pomocą szklanki, na każdym połóż farsz i zlep brzegi formując pierogi,

9. W dużym garnku zagotuj wodę, możesz dodać do niej łyżkę oleju i pół łyżeczki soli. Kiedy woda zacznie wrzeć, włóż pierwszą partię pierogów. Kiedy ponownie się zagotuje - zmniejsz ogień i gotuj pierogi około 3-4 minuty,

10. Wyławiaj łyżką cedzakową,

11. Serwuj jak lubisz: z cebulką, skwarkami, śmietaną i/lub świeżą miętą. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: