Kapuśniak - przepis jak u babci. Wyjdzie perfekcyjny, jeśli zastosujesz metodę dwójki

Kapuśniak to jedna z najbardziej charakterystycznych zup w Polsce. Najczęściej przyrządza się ją na kiszonej kapuście i wędzonych żeberkach, ale w sezonie wiosenno-letnim warto nieco udoskonalić przepis. Koniecznie wypróbujcie metody dwójki, która polega na wymieszaniu dwóch rodzajów kapusty. To zupełnie nowy wymiar smaku!

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Choć kapuśniak zazwyczaj kojarzy się z regionalną kuchnią góralską, wzmiankę o podobnej zupie można znaleźć w antycznej książce "A tavola con i Romani Antichi". Okazuje się, że starożytni Rzymianie traktowali bulion z kapusty jako lek na problemy żołądkowe.

Niezależnie od pochodzenia, zupa ta jest uwielbiana przez Polaków, a przepisy nieco różnią się od regionu naszego kraju. W naszej recepturze skupimy się na metodzie dwójki, dzięki której dodamy bulionowi nieco słodyczy. Wszystko dzięki świeżej, wiosennej kapuście.

Kapuśniak. Przepis z metodą dwójki

  • 200 g białej, młodej kapusty,
  • 200 g kapusty kiszonej,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • mały kawałek selera,
  • 1 opalona cebula,
  • 1 mała cebula,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 0,5 kg wędzonych żeberek,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • sól, świeży pieprz,
  • łyżeczka kminku,
  • łyżeczka majeranku,
  • świeży koperek,
  • łyżka smalcu,
  • łyżeczka mąki.

Sposób przygotowania

1. Żeberka umyć, pokroić na 3-4 części i włożyć do dużego garnka. Zalać wodą, posolić, zagotować i zebrać szumowiny. Gotować przez 30-40 minut,

2. Do wywaru dodać pokrojone w słupki: pietruszkę, marchewkę i selera. Następnie dorzucić cebulę, pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie, czosnek i liście laurowe,

3. Zupę gotować 15 minut, a następnie dołożyć poszatkowaną świeżą kapustę. Gotować jeszcze 15 minut,

4. Na patelni usmażyć boczek z pokrojoną w kostkę cebulą, dodać do zupy, zagotować,

5. Kiszoną kapustę przepłukać na sitku pod bieżąca wodą, odsączyć i posiekać. Następnie dodać do zupy i gotować kolejne 30 minut, dodać pozostałe przyprawy,

6. Na koniec warto przygotować zasmażkę - na patelni rozgrzać smalec i wymieszać energicznie z mąką. Następnie dodać do zupy ciągle mieszając,

7. Zupę serwować ze świeżym pieczywem, posypaną świeżym koperkiem.

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.