Błyskawiczne bułki drożdżowe. Potrzebujesz tylko pięciu składników

Świeże, pachnące bułeczki to idealny sposób, aby zacząć dzień. A co jeśli zdradzimy wam, że nie musicie nawet iść po nie do sklepu? Przygotowanie domowego pieczywa to bułka z masłem, szczególnie, jeśli skorzystacie ze sprawdzonego przepisu. W dodatku, w tym przypadku, potrzebujecie zaledwie pięciu składników.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki na domowe pieczywo przydadzą się nie tylko wtedy, gdy wszystkie sklepy są zamknięte. Przygotowanie świeżych bułek jest banalnie proste, a dzięki zastosowaniu metody 15/15/15, sukces jest gwarantowany. Nasza nowa propozycja zakłada wykorzystanie zaledwie pięciu składników. 

Przepis na bułki. Składniki

  • 250 g mąki (typ 550),
  • 150 ml ciepłej wody,
  • pół opakowania suchych drożdży (około 3,5 g),
  • pół łyżeczki soli,
  • olej.

Sposób przygotowania

1. Do dużej miski przesiać mąkę. Wymieszać ją z drożdżami, solą i wodą. Całość wyrabiać przez kilka minut i wyjąć na posmarowaną olejem stolnicę, a następnie przykryć ściereczką,

2. Ciasto powinno wyrastać 15 min,

3. Po upływie tego czasu, ciasto uformować w wałek i podzielić na pięć równych kawałków. Uformować bułeczki i wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min,

4. Po upływie tego czasu, bułki naciąć ostrym nożem na środku i włożyć do nagrzanego do 220 st. C. piekarnika. Piec 15 minut. Na dno piekarnika warto wstawić naczynie z gorącą wodą, aby wytworzyć parę,

5. Bułeczki studzić na kratce. Serwować z ulubionymi dodatkami. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: