Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki na domowe pieczywo przydadzą się nie tylko wtedy, gdy wszystkie sklepy są zamknięte. Przygotowanie świeżych bułek jest banalnie proste, a dzięki zastosowaniu metody 15/15/15, sukces jest gwarantowany. Nasza nowa propozycja zakłada wykorzystanie zaledwie pięciu składników.
1. Do dużej miski przesiać mąkę. Wymieszać ją z drożdżami, solą i wodą. Całość wyrabiać przez kilka minut i wyjąć na posmarowaną olejem stolnicę, a następnie przykryć ściereczką,
2. Ciasto powinno wyrastać 15 min,
3. Po upływie tego czasu, ciasto uformować w wałek i podzielić na pięć równych kawałków. Uformować bułeczki i wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min,
4. Po upływie tego czasu, bułki naciąć ostrym nożem na środku i włożyć do nagrzanego do 220 st. C. piekarnika. Piec 15 minut. Na dno piekarnika warto wstawić naczynie z gorącą wodą, aby wytworzyć parę,
5. Bułeczki studzić na kratce. Serwować z ulubionymi dodatkami.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.