Najczęstsze błędy przy pieczeniu sernika. Suchy, opadnięty, niedopieczony. Jak tego uniknąć?

Podczas przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia lista zaplanowanych czynności jest naprawdę długa. Dlatego, kiedy w natłoku spraw staramy się robić kilka rzeczy jednocześnie, zdarzają się wpadki. Co więcej, nieudane wypieki mogą się przytrafić również wtedy, gdy w ich przygotowanie wkładamy wiele serca i starania. Jakie są najczęstsze błędy w pieczeniu sernika?
Zobacz wideo Sernik baskijski

Wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnego sernika. Jednak czasami pomimo szczerych chęci i ogromnego zaangażowania coś pójdzie nie tak. Najczęstsze błędy podczas pieczenia sernika często są konsekwencją nietrafionego przepisu lub nieodpowiedniego doboru składników.

Świąteczne pankejkiPankejki - przepis idealny na mikołajki. Będą smakowały jak puszyste pierniczki

Najczęstsze błędy przy pieczeniu sernika, czyli czego unikać

Sernik z rosą, brzoskwiniami, kakao, czy bakaliami. Możliwości jest bez liku, a ostateczny smak zależy wyłącznie od naszych preferencji. Niestety kulinarne katastrofy zdarzają się także podczas pieczenia ciast. Analizujemy kilka najczęstszych błędów przy pieczeniu sernika, przez które jego ostateczna forma bywa kompletną klapą.

Popękany sernik. Problem, który spotyka się wręcz nagminnie. Choć jego nieregularna forma nie wpływa na smak, to jednak pokrojenie ciasta może być problematyczne lub mało estetyczne. Skąd to zjawisko? Wszystko za sprawą masy serowej. Mieszanie składników powinno odbywać się wyłącznie do momentu połączenia ich połączenia. Im dłużej trwa ta czynność, czym więcej powietrza dostaje się do twarogu. Podczas pieczenia sernik imponująco podrośnie, ale zaraz szybko opadnie i popęka.

Suchy i niedopieczony - jeśli zdarzy się nam taka sytuacja to znak, że cały proces pieczenia odbywał się nieprawidłowo. Sernik należy piec w kąpieli wodnej lub wstawić na dolną półkę dodatkowe naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Dzięki temu unosząca się para wodna sprawi, że sernik zyska wilgotny środek. Kolejną zaletą tej metody jest fakt, że ciasto będzie piekło się równomiernie. W przeciwnym razie pod wpływem wysokiej temperatury boki zaczną się przypalać, a środek będzie surowy lub suchy.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sernik z rosą - przepis na dużą blachę. Świąteczne ciasto dla całej rodziny i niespodziewanych gościSernik z rosą przepis na dużą blachę. Świąteczne ciasto dla dużej rodziny

Najgorszy i popularny błąd przy pieczeniu sernika

Jednym z najczęstszych błędów przy pieczeniu sernika jest otwieranie piekarnika podczas pieczenia. Często robimy to nieświadomie lub z troski, czy aby na pewno wierzch jest już piękny i złocisty. Niektórzy jednak celowo otwierają piekarnik, aby za pomocą drewnianego patyczka, sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe.

Pod żadnym pozorem nie wolno tego robić. Nagłe skoki temperatury bardzo negatywnie wpływają na proces pieczenia. Taka praktyka może sprawić, że zamiast pysznego sernika wyjdzie zakalec.

Więcej o: