Piernik last minute. Zanotuj przepis, jeśli boisz się, że przed świętami zabraknie ci czasu. Pół godziny i gotowe

Wprawdzie do świąt jeszcze trochę czasu, ale już większość z nas powoli zaczyna robić plan działania i listę potraw. Oprócz pierogów, serników i śledzi, na liście nie może zabraknąć piernika. Tylko kiedy to wszystko robić...? Jeśli obawiasz się, że nie wystarczy ci czasu na przygotowanie korzennego ciasta, koniecznie poznaj przepis na piernik last minute. Pół godziny i gotowe, a smak - palce lizać.

Więcej przepisów na świąteczne słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Przepis na piernik last minute zajmuje pół godziny i jest tak prosty, że nawet nie pobrudzisz sobie rąk. Jeśli twój grafik bywa napięty, ale piernik na święta musi być, koniecznie zanotuj ten przepis - przyda się na wiele okazji.

Piernik last minute - idealny, gdy czas nie chce się rozciągnąć

Składniki:

  • 200 g maki pszennej
  • 200 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżki gotowej przyprawy do piernika
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • czubata łyżeczka sody

Dodatkowo: polewa czekoladowa, powidła lub dżem z porzeczek

Sposób wykonania:

  1. Masło pokrój w kostkę i włóż do rondelka. Rozpuść je, następnie dodaj kakao, miód oraz mieszankę przypraw do piernika. Kiedy składniki się połączą, dodaj mleko, dokładnie wymieszaj i odstaw z ognia. 
  2. Do masy z masła i mleka wbij jajka i za pomocą miksera dokładnie połącz składniki. 
  3. Przegotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj cukier, sodę oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszaj i ostrożnie wlej masę z mleka i masła. Mieszaj łopatką lub mikserem na niewielkich obrotach tylko do momentu, aż składniki się połączą i nie będzie grudek. 
  4. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie wylej na nią masę na piernik i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 25 minut. 
  5. Kiedy piernik się upiecze, ostudź go i przekrój na dwa blaty. Na jednym rozsmaruj powidła lub dżem, przykryj kolejnym blatem, a wierzch udekoruj polewą czekoladową. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.