Więcej przepisów na świąteczne słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na piernik last minute zajmuje pół godziny i jest tak prosty, że nawet nie pobrudzisz sobie rąk. Jeśli twój grafik bywa napięty, ale piernik na święta musi być, koniecznie zanotuj ten przepis - przyda się na wiele okazji.
Karp Magdy Gessler podawany jak znane ciastka. Tym sposobem pozbędziesz się ości
Piernik last minute - idealny, gdy czas nie chce się rozciągnąć
Składniki:
- 200 g maki pszennej
- 200 g cukru
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 3 jajka
- 2 łyżki gotowej przyprawy do piernika
- 2-3 łyżki miodu
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- czubata łyżeczka sody
Dodatkowo: polewa czekoladowa, powidła lub dżem z porzeczek
Sposób wykonania:
- Masło pokrój w kostkę i włóż do rondelka. Rozpuść je, następnie dodaj kakao, miód oraz mieszankę przypraw do piernika. Kiedy składniki się połączą, dodaj mleko, dokładnie wymieszaj i odstaw z ognia.
- Do masy z masła i mleka wbij jajka i za pomocą miksera dokładnie połącz składniki.
- Przegotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj cukier, sodę oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszaj i ostrożnie wlej masę z mleka i masła. Mieszaj łopatką lub mikserem na niewielkich obrotach tylko do momentu, aż składniki się połączą i nie będzie grudek.
- Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie wylej na nią masę na piernik i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 25 minut.
- Kiedy piernik się upiecze, ostudź go i przekrój na dwa blaty. Na jednym rozsmaruj powidła lub dżem, przykryj kolejnym blatem, a wierzch udekoruj polewą czekoladową.
Tradycyjne pierogi wigilijne z kapustą i grzybami - wigilijny must have