Jak zrobić idealny sernik? Polacy notorycznie popełniają te dwa błędy

Idealny, kremowy, rozpadający się w ustach. Sernik to nasze ukochane ciasto. Niestety bardzo często popełniamy błędy przy pieczeniu ciasta i sernik opada, a wierzch jest popękany. Jak zrobić idealny sernik? Jakich błędów nie popełniać?

Jak zrobić idealny sernik? Błąd nr 1

Podczas łączenia składników na sernik zdarza się nam zbyt długo ubijać masę. Pamiętajmy, aby mieszać składniki tylko do ich połączenia. Im dłużej będziemy „męczyć" masę, tym bardziej prawdopodobne, że wypiek się nie uda.

W trakcie zbyt długiego mieszania masy, do twarogowej mieszaniny dostają się pęcherzyki powietrza, a to sprawia, że masa nie rośnie, a finalny sernik pęka.

Jak zrobić idealny sernik? Błąd nr 2

Nie możesz się doczekać, aż zjesz ukochany sernik? Zaglądasz do piekarnika podczas pieczenia? To błąd! Nie wolno otwierać piekarnika podczas pieczenia sernika. Zmiany temperatury w piekarniku wybitnie mu nie służą.

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Jak zrobić idealny sernik? Przepis

 Jak zrobić idealny sernik? Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego, najlepiej w wiaderku, już zmielonego,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 zapach waniliowy,
  • 200 g masła,
  • 5-6 jajek,
  • pół szklanki cukru.

 Jak zrobić idealny sernik? Przygotowanie:

Przedstawiamy przepis na najprostszy sernik. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. A w międzyczasie oddzielamy białka od żółtek. Biała ubijamy na sztywną masę i na chwilę odstawiamy. Następnie łączymy żółtka z masłem i cukrem. Gdy masa będzie porządnie zmiksowana, dodajemy ser, zapach, budyń i mąkę ziemniaczaną. Wszystko łączymy. Na koniec bardzo delikatnie przekładamy białka i mieszamy tylko do połączenia się składników. Najlepiej drewnianą szpatułką. Sernik pieczemy 50 minut w rozgrzanym piekarniku. Co ważne, po wyłączeniu piekarnika, sernik zostawiamy w nim aż do całkowitego wystudzenia. Dopiero po około 10 godzinach wyjmujemy sernik z piekarnika.

Więcej o:
Copyright © Agora SA