zakalec
-
Poskarżyłam się babci Heni, że wciąż piekę zakalce. Wyjaśniła, co robię źle. W końcu ciasta wychodzą
Pieczenie nowych ciast może sprawiać wiele przyjemności, ale i zawodu. Kiedy okazuje się, że wyczekiwana słodkość w środku jest niedopieczona, od razu odechciewa się kulinarnych eksperymentów. Od czego robi się zakalec? Jeśli nie dopilnujesz kilku...
-
Nie rób tego, a zakalec się nie pojawi. Często winna jest jedna czynność
Zakalec zdarza się nawet najlepszym. Czasem powód może być bardzo błahy. Nie warto jednak załamywać rąk nad nieudanym ciastem, tylko wyciągnąć z tego lekcję na przyszłość i dowiedzieć się, jak uniknąć zakalca albo przynajmniej zminimalizować ryzyk...
-
Upiekłaś szarlotkę, lecz wyszedł niesmaczny zakalec? Najpewniej popełniasz ten błąd. Zmień to jak najszybciej
Piekąc ciasta często boimy się, że zamiast pysznego deseru, skończymy z zakalcem. To szczególnie częsta przypadłość podczas przygotowywania wilgotnych ciast z mokrymi dodatkami, np. owocami. Jak uniknąć zakalca podczas pieczenia szarlotki?...
-
Zakalec może nam zaszkodzić. Zamiast zajadać się nieudanym ciastem, znacznie lepiej jest go unikać
Czasami nawet najlepszym potrafi coś zniweczyć wypiek. Wówczas zamiast idealnego ciasta czy babcinego placka wychodzi... zakalec! Niedopieczone, surowe, czy najzwyczajniej nieudane ciasto lepiej jest jednak omijać szerokim łukiem. Nawet niewielka...
-
Zapomnij o zakalcu. Babcina metoda gwarantuje cukiernicze arcydzieło, a domowy placek wyjdzie puszysty
Jeśli domowe ciasto z owocami nie udało się i wyszedł nieapetyczny zakalec, pora na przetestowanie babcinego triku. Wystarczy połączyć dwa składniki i wysmarować nimi blaszkę. Obłędny placek jest gwarantowany, a wnętrze będzie lekkie, puszyste i...
-
Najczęstsze błędy przy pieczeniu sernika. Suchy, opadnięty, niedopieczony. Jak tego uniknąć?
Podczas przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia lista zaplanowanych czynności jest naprawdę długa. Dlatego, kiedy w natłoku spraw staramy się robić kilka rzeczy jednocześnie, zdarzają się wpadki. Co więcej, nieudane wypieki mogą się przytrafić...
-
Przepis na biszkopt. Totalnie prosty i bez zakalca. Z powodzeniem upiecze go każdy amator
Przepis na biszkopt zazwyczaj nie jest zbyt skomplikowany. Jednak mimo to zdarza się, że ostatecznie wychodzi zakalec, albo ciasto nie jest wystarczająco puszyste. Jak je upiec, aby wyszło idealnie? Jest kilka ważnych zasad.
-
Ten patent pozwoli ci zapomnieć o zakalcu w szarlotce. Wystarczy jedna łyżka, by uratować ciasto
Szarlotka jest jednym z najpopularniejszych ciast w Polsce. Nic w tym dziwnego! Trudno nie oprzeć się wyjątkowemu połączeniu, jakie tworzy kruche ciasto, soczyste jabłka i kruszonka z cynamonem. Jednak czasami zdarza się, że nasze marzenia o pyszn...
-
Zrobisz to, a wyjdzie zakalec. 6 błędów, które popełniasz
Dla jednych to cukierniczy koszmar, a dla innych przysmak, którym się zajadają tak jak dobrze wypieczonym ciastem. Jak uniknąć zakalca, który budzi grozę za każdym razem, gdy bierzemy się za pieczenie? Jest kilka sprawdzonych sposobów.
-
Pieczesz ciasto i wyszedł zakalec? Czy można go jeść? Wyjaśniamy
Chyba każdemu, kto piecze ciasta, zdarzyło się kiedyś - zamiast smakowitego ciasta - wyjąć z piekarnika zakalec. Wiele osób nie wyobraża sobie, żeby takie ciasto wyrzucić, ba, niektórzy wręcz za nim przepadają. Może to jednak budzić wątpliwości -...
- Spróbujesz i już nigdy nie wrócisz do rosołu. Wystarczy jedna zmiana
- Przed pieczeniem ziemniaków robię jedno. Skórka idealnie chrupie
- Serwuję sałatkę "królowa stołu". Chwila krojenia i można się delektować
- Słodka przyjemność w 10 minut. Zdrowe, szybkie i łatwe do zrobienia
- Rogaliki z trzech składników. Łatwiejszego przepisu nie znajdziesz
- Na Dzień Babci zrobię to pyszne ciasto. Przepis robi furorę od lat osiemdziesiątych, ważny jest ten owoc
- Jak zrobić placki z kalafiora? Przepis jest banalny. Wyjdą idealne
- Zrób prosty deser na Dzień Babci. Wyjdzie palce lizać. Będzie zaskoczona
- Zrobiłam sałatkę z salcesonem. Wymiatała, ale sos był najlepszy
- Zapach chleba bez mąki opanował osiedle. Sąsiadki prosiły o przepis
-
Ciasto znów opadło? Cukiernik zdradza, dlaczego i jak temu zapobiegać
Wyjmujesz babeczki z piekarnika i... klops. Ciasto opadło, więc nie nadaje się do dekorowania kremem. Zastanawiasz się, co zrobiłeś źle? Cukiernik tłumaczy, na co powinieneś zwrócić uwagę podczas kolejnego pieczenia.