Pieczesz ciasto i wyszedł zakalec? Czy można go jeść? Wyjaśniamy

Chyba każdemu, kto piecze ciasta, zdarzyło się kiedyś - zamiast smakowitego ciasta - wyjąć z piekarnika zakalec. Wiele osób nie wyobraża sobie, żeby takie ciasto wyrzucić, ba, niektórzy wręcz za nim przepadają. Może to jednak budzić wątpliwości - czy jedzenie zakalca jest bezpieczne? Ja uniknąć go następnym razem? Wszystko wyjaśniamy.

Czy można jeść zakalec?

Zakalec to zbite, niedopieczone ciasto. Może się pojawić w całym wypieku lub w niektórych jego częściach. Czy można zjeść zakalec bez obaw o zdrowie? Nie powinien nam zaszkodzić. Jest jednak ciężkostrawny, więc nie należy zjadać go zbyt dużo. Osoby, które cierpią na choroby układu pokarmowego, powinny się jednak wystrzegać zakalca - może zaostrzyć lub wywołać nieprzyjemne objawy.

Zobacz także trik, na idealne pokrojenie tortu:

Skąd się bierze zakalec?

Są różne teorie na temat tego, skąd bierze się w cieście zakalec. Niektórzy uważają, że może go spowodować mieszanie ciasta w różne strony lub ogółem zbyt długie mieszanie. Często zakalec pojawia się, jeżeli połączone składniki mają różną temperaturę, gdy pieczemy ciasto za krótko lub gdy podczas pieczenia często otwieramy piekarnik. Niestety czasem jest także wynikiem eksperymentów - tworzy się, kiedy stosujemy zamienniki, np. inne mąki, tłuszcze (np. margarynę zamiast masła) czy zamienniki jajek. Zwłaszcza nagromadzenie ciężkich produktów sprzyja tworzeniu się zakalca.

Zobacz wideo Zobaczcie nasze super proste ciasto jogurtowe. Tu nie ma mocy o zakalcu!

Jak zapobiegać powstawaniu zakalca?

Co robić, by zminimalizować ryzyko pojawienia się zakalca? Pamiętajcie, by:

  • wyrównać temperaturę składników - najlepiej wyjąć je z lodówki lub schłodzić przed połączeniem, by miały temperaturę pokojową,
  • mieszać ciasto w jedną stronę i nie robić tego zbyt długo - najlepiej tylko do połączenia składników,
  • zadbać o właściwy czas pieczenia i nie otwierać piekarnika w trakcie,
  • nie stosować jednocześnie wielu ciężkich składników podczas przygotowywania ciasta (np. ciężkiej mąki, tłuszczu, masy owocowej),
  • sprawdzić, czy piekarnik grzeje równomiernie - awaria grzałek również może sprawiać, że ciasta nie będą się udawać,
  • nie dodawać do ciasta zamrożonych składników, np. owoców, ale wyjąć je odpowiednio wcześnie i poczekać, aż się rozmrożą. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.