Pieczesz ciasto i wyszedł zakalec? Czy można go jeść? Wyjaśniamy
Czy można jeść zakalec?
Zakalec to zbite, niedopieczone ciasto. Może się pojawić w całym wypieku lub w niektórych jego częściach. Czy można zjeść zakalec bez obaw o zdrowie? Nie powinien nam zaszkodzić. Jest jednak ciężkostrawny, więc nie należy zjadać go zbyt dużo. Osoby, które cierpią na choroby układu pokarmowego, powinny się jednak wystrzegać zakalca - może zaostrzyć lub wywołać nieprzyjemne objawy.
Zobacz także trik, na idealne pokrojenie tortu:
Skąd się bierze zakalec?
Są różne teorie na temat tego, skąd bierze się w cieście zakalec. Niektórzy uważają, że może go spowodować mieszanie ciasta w różne strony lub ogółem zbyt długie mieszanie. Często zakalec pojawia się, jeżeli połączone składniki mają różną temperaturę, gdy pieczemy ciasto za krótko lub gdy podczas pieczenia często otwieramy piekarnik. Niestety czasem jest także wynikiem eksperymentów - tworzy się, kiedy stosujemy zamienniki, np. inne mąki, tłuszcze (np. margarynę zamiast masła) czy zamienniki jajek. Zwłaszcza nagromadzenie ciężkich produktów sprzyja tworzeniu się zakalca.
Jak zapobiegać powstawaniu zakalca?
Co robić, by zminimalizować ryzyko pojawienia się zakalca? Pamiętajcie, by:
- wyrównać temperaturę składników - najlepiej wyjąć je z lodówki lub schłodzić przed połączeniem, by miały temperaturę pokojową,
- mieszać ciasto w jedną stronę i nie robić tego zbyt długo - najlepiej tylko do połączenia składników,
- zadbać o właściwy czas pieczenia i nie otwierać piekarnika w trakcie,
- nie stosować jednocześnie wielu ciężkich składników podczas przygotowywania ciasta (np. ciężkiej mąki, tłuszczu, masy owocowej),
- sprawdzić, czy piekarnik grzeje równomiernie - awaria grzałek również może sprawiać, że ciasta nie będą się udawać,
- nie dodawać do ciasta zamrożonych składników, np. owoców, ale wyjąć je odpowiednio wcześnie i poczekać, aż się rozmrożą.
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
- Kuchnia polska nie ma przed tobą tajemnic? Zaraz to sprawdzimy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa
- Zacznij zdrowo Nowy Rok z pomysłami od Vegeta Natur