Zakalec to zbite, niedopieczone ciasto. Może się pojawić w całym wypieku lub w niektórych jego częściach. Czy można zjeść zakalec bez obaw o zdrowie? Nie powinien nam zaszkodzić. Jest jednak ciężkostrawny, więc nie należy zjadać go zbyt dużo. Osoby, które cierpią na choroby układu pokarmowego, powinny się jednak wystrzegać zakalca - może zaostrzyć lub wywołać nieprzyjemne objawy.
Zobacz także trik, na idealne pokrojenie tortu:
Są różne teorie na temat tego, skąd bierze się w cieście zakalec. Niektórzy uważają, że może go spowodować mieszanie ciasta w różne strony lub ogółem zbyt długie mieszanie. Często zakalec pojawia się, jeżeli połączone składniki mają różną temperaturę, gdy pieczemy ciasto za krótko lub gdy podczas pieczenia często otwieramy piekarnik. Niestety czasem jest także wynikiem eksperymentów - tworzy się, kiedy stosujemy zamienniki, np. inne mąki, tłuszcze (np. margarynę zamiast masła) czy zamienniki jajek. Zwłaszcza nagromadzenie ciężkich produktów sprzyja tworzeniu się zakalca.
Co robić, by zminimalizować ryzyko pojawienia się zakalca? Pamiętajcie, by:
Komentarze (0)
Pieczesz ciasto i wyszedł zakalec? Czy można go jeść? Wyjaśniamy
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!