Biją klasyczne na głowę. Placki biedaki wychodzą chrupiące i złociste. Lepszych nie jadłam

Znudziły ci się racuchy i klasyczne ziemniaczane? Te placki biją je na głowę. Są smaczne, sycące i stanowią doskonały pomysł na obiad lub kolację. Raz spróbujesz, a z pewnością będziesz robić je częściej.

Co zrobić na obiad? Placki biedaki smażyły nasze babcie, więc dla wielu osób mogą okazać się powrotem do czasów dzieciństwa. Potrzebne składniki są stosunkowo tanie, a przepis banalnie prosty, więc z ich przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Jakie ziemniaki na placki? Te odmiany sprawdzą się najlepiej

Ziemniaki na placki powinny być przede wszystkim stare, ponieważ młode zawierają sporo wody, przez co ciasto nie będzie "się kleić" i wyjdzie wodniste. Najlepsze będą odmiany o dużej zawartości skrobi, czyli kartofle typu B lub typu C. To między innymi gatunki Irga, Flaming, Sante, Bryza, Gracja lub Tajfun.

Co zamiast klasycznych ? Biedaki zachwycają chrupkością i smakiem

Placki biedaki możesz jeść samodzielnie, a także z dodatkami. Dobrze będą smakowały z keczupem, sosem czosnkowym albo śmietaną. Jeśli chcesz bardziej podrasować danie, polej je sosem gulaszowym lub węgierskim. Czego potrzebujesz do przygotowania placków?

Składniki:

  • 700 g ziemniaków,
  • 200 g gotowanej kiełbasy,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • jajko,
  • dwie łyżki mąki pszennej,
  • odrobina sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia,
  • sól i pieprz,
  • olej.
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane Placki ziemniaczane Fot. Tomek Czachorowski / Agencja Wyborcza.pl

Zanim przejdziesz do przygotowywania masy, obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce na małych lub grubych oczkach (wedle upodobania). Odciśnij je z nadmiaru wody, aby masa była zwarta i przełóż je do osobnej miski. 

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę zetrzyj na tarce. Oba składniki dodaj do miski z ziemniakami. 
  2. Dodaj jajko, pokrojoną w kostkę kiełbasę, przyprawy, pół łyżeczki sody lub proszku do pieczenia oraz mąkę. Konsystencja masy powinna być jednolita i stosunkowo gęsta.
  3. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj placki. Smaż, aż zarumienią się z obu stron. 
  4. Po zdjęciu z patelni wyłóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: