Co zrobić na obiad? Placki biedaki smażyły nasze babcie, więc dla wielu osób mogą okazać się powrotem do czasów dzieciństwa. Potrzebne składniki są stosunkowo tanie, a przepis banalnie prosty, więc z ich przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz.
Ziemniaki na placki powinny być przede wszystkim stare, ponieważ młode zawierają sporo wody, przez co ciasto nie będzie "się kleić" i wyjdzie wodniste. Najlepsze będą odmiany o dużej zawartości skrobi, czyli kartofle typu B lub typu C. To między innymi gatunki Irga, Flaming, Sante, Bryza, Gracja lub Tajfun.
Placki biedaki możesz jeść samodzielnie, a także z dodatkami. Dobrze będą smakowały z keczupem, sosem czosnkowym albo śmietaną. Jeśli chcesz bardziej podrasować danie, polej je sosem gulaszowym lub węgierskim. Czego potrzebujesz do przygotowania placków?
Składniki:
Zanim przejdziesz do przygotowywania masy, obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce na małych lub grubych oczkach (wedle upodobania). Odciśnij je z nadmiaru wody, aby masa była zwarta i przełóż je do osobnej miski.
Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.