Z czego słynie kuchnia sycylijska? Nie tylko z makaronów, bakłażana i pistacji. Poza tym na przydrożnych stanowiskach i w niemal każdej knajpie dostaniesz panierowane ryżowe kulki, których środek wypełniony jest po brzegi pysznym farszem. Jak je zrobić w domowym zaciszu?
3
Jak się robi arancini włoskie? Fot. Archiwum prywatne
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Arancini są typową dla kuchni sycylijskiej przekąską, którą kupisz na niemal każdym stanowisku z jedzeniem na wyspie. To nic innego, jak kulki ryżowe smażone w panierce z bułki tartej. W środku mają farsz, na który najczęściej składa się ragu, czyli mięsny sos bolognese, mozzarella i groszek. Choć podróż do Włoch jest niewątpliwie kuszącą propozycją, jeśli chcesz ich skosztować, nie musisz nigdzie lecieć. Poza oczywiście osiedlowym sklepem, gdzie kupisz wszystkie potrzebne składniki.
REKLAMA
Zobacz wideo Panelle - placuszki z ciecierzycy
Z czego słynie kuchnia sycylijska? Koniecznie spróbuj ryżową przekąskę
Poza podstawową wersją arancini, o której wspomnieliśmy wyżej, kuchnia sycylijska ma do zaoferowania znacznie więcej różnych wariantów. Możesz trafić na ryżowy przysmak z grzybami, masłem, serem, bakłażanem, kurczakiem, kiełbasą czy owocami morza. Ciekawostką jest, że podczas święta Santa Lucia odbywającego się 13 grudnia, w cukierniach i kawiarniach dostaniesz również wersję na słodko. Niemniej dziś skupmy się na bezmięsnej wersji pomidorowej. Czego będziesz potrzebować, by ją przygotować?
Jak się robi arancini włoskie?Jak się robi arancini włoskie? Fot. Archiwum prywatne
Jak się robi arancini włoskie? Przepis jest banalnie prosty
Robienie sycylijskiego specjału zacznij od ugotowania ryżu wedle informacji zawartych na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, odcedź go i odstaw, by nieco przestygł. Co dalej?
Parmezan zetrzyj na wiórki, dodaj do ryżu i porządnie wymieszaj.
Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć drobno posiekaną cebulę i zeszklij. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w kostkę pomidory. Podsmaż, dopraw solą, pieprzem i trzymaj na ogniu, aż woda odparuje.
Nabierz porcję ryżu, uformuj z niej koszyczek, do środka włóż kulkę mozzarelli, łyżkę farszu i zaklep drugą porcją ryżu. Powinny powstać sporej wielkości, niekiedy delikatnie podłużne kulki.
W trzech miseczkach umieść: mąkę, jajko (rozmącone) i bułkę tartą. Po kolei obtaczaj w nich ryżowe kulki.
Do garnka wlej potężną ilość oleju rzepkowego (ok. 1 litr), rozgrzej, po czym włóż do niego arancini w panierce. Smaż, aż zyskają złoty kolor. Po wyjęciu odstaw na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło lub zimno. Smacznego!
Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.