-
Haps
-
Jak przygotować
- Lubisz śniadania na słodko? Zrób te szybkie placuszki. Tak delikatne, że przepadniesz
Lubisz śniadania na słodko? Zrób te szybkie placuszki. Tak delikatne, że przepadniesz
Jeśli lubisz śniadania na słodko lub po prostu chcesz zacząć dzień od czegoś naprawdę pysznego, na jakiś czas zapomnij o kanapkach i jajecznicy. Dziś mamy przepis idealny dla każdego łasucha, a w roli głównej szybkie placuszki. Są tak delikatne i puszyste, że dosłownie rozpływają się w ustach. Racuchy nawet w jednej trzeciej nie są tak pyszne.
Placki twarogowe to przepis, za który śmiało można skoczyć w ogień. Są szybkie w wykonaniu, delikatne i tak pyszne, że z całą odpowiedzialnością stwierdzam, że na ich punkcie można zwariować. Są świetne na śniadanie, jeśli masz dość oklepanych kanapek lub parówek z ketchupem, ale sprawdzą się także na lunch do pracy lub szkoły albo jako pocieszający podwieczorek po ciężkim dniu. Jak je zrobić? Wybierz odpowiedni twaróg. Na chudym raczej nie wyjdą.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne serniczki z patelni
Najlepsze placuszki na śniadanie. Racuchy mogą iść do kąta
Składniki:
- 250 g twarogu (tłustego lub półtłustego),
- 50 g cukru,
- 2 średnie jajka,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez cukru),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół szklanki mąki pszennej.
Szybkie placki twarogowe - sposób wykonania:
- Przygotuj miseczkę i dodaj twaróg. Ręcznie lub widelcem rozdrobnij go na mniejsze kawałki. Następnie wbij jajka i dodaj resztę składników.
- Mikserem lub blenderem ręcznym połącz wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę i opcjonalnie odłóż na kilka minut, by gluten zawarty w mące spęczniał i złączył składniki.
- Rozgrzej patelnię. Jeśli masz taką z powłoką nieprzywierającą, nie musisz jej wcześniej natłuszczać. Jeśli nie, dodaj odrobinę masła klarowanego. Łyżką lub małą chochelką nakładaj porcje ciasta.
- Placuszki twarogowe smaż na złoty kolor z obu stron. Pamiętaj, żeby moc palnika nie była za duża - inaczej za mocno się przypieką. Usmażone placuszki podawaj z ulubionymi owocami lub oprószone cukrem pudrem.