Już nie kupuję słodyczy w sklepie. Domowe smakują lepiej i są zdrowsze. Tylko 4 składniki i gotowe

Domowe słodycze w 5 minut to nie tylko ekspresowy, lecz także zdrowy sposób na przekąskę. To świetna alternatywa dla tradycyjnych słodkości, które można znaleźć na półkach sklepowych. Wykorzystując naturalne składniki, takie jak daktyle, orzechy czy masło orzechowe, stworzysz pyszne kulki, które zasmakują każdemu.

Praliny bez cukru to idealna opcja na szybkie słodkości, które można przygotować z tego, co mamy w domu. W zależności od gustu, do tych kulek możesz dodać różne składniki, takie jak migdały, orzechy laskowe, kakao czy wiórki kokosowe. Jednak warto pamiętać, że niektóre połączenia mogą nie zgrywać się ze sobą. Na przykład, jeśli dodasz zbyt dużo wilgotnych składników, takich jak sok z cytryny czy zbyt tłuste masło orzechowe, masa może stać się zbyt lejąca i nie będzie się dobrze lepić. Z kolei zbyt duża ilość czekolady może zdominować smak, co sprawi, że całość stanie się za słodka. Warto więc eksperymentować z różnymi składnikami, ale zachować umiar w ich proporcjach.

Zobacz wideo FIT pralinki z orzechami. Pyszne wegańskie słodycze

Kulki z masła orzechowego. Szybki sposób na zdrowe słodycze, które zaspokoją apetyt

Masło orzechowe to jeden z najczęściej wybieranych składników w fit pralinach. Jego konsystencja idealnie tu pasuje, a dodatkowo dodaje zdrowych tłuszczy. W połączeniu z daktylami tworzy, gładką masę, która świetnie trzyma się w kulkach.

Składniki:

  • 100 g masła orzechowego (np. z orzechów ziemnych),
  • 10 daktyli,
  • 3 suszone morele,
  • 70 g płatków owsianych.

Fit słodycze w 10 minut, Zrób je w kilka chwil, ciesząc się pysznym i zdrowym smakiem

Praliny są idealne dla osób, które szukają szybkich i pożywnych przekąsek. Dzięki naturalnym składnikom, jak daktyle, które pełnią funkcję słodzenia oraz masło orzechowe, które dostarcza białka i tłuszczy, powstają fantastyczne słodkości. Zaspokoją twoją ochotę na coś szybkiego.

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle i suszone morele umieść we wrzątku na około 5 minut, a następnie pokrój na mniejsze kawałki, aby ułatwić miksowanie. Płatki owsiane najlepiej zmielić w blenderze, żeby uzyskać drobniejszą konsystencję.
  2. W misce lub blenderze połącz masło orzechowe, pokrojone daktyle, morele i zmielone płatki owsiane. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Powinna być gęsta i elastyczna, idealna do formowania kul.
  3. Zwilż dłonie wodą i zacznij formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli masa zbyt mocno się klei do rąk, możesz dodać trochę więcej płatków owsianych.
  4. Uformowane praliny układaj na talerzu lub desce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do lodówki na co najmniej 30 minut, aby stwardniały i nabrały odpowiedniej konsystencji. Po tym czasie są gotowe do zjedzenia. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.
Więcej o: