-
Haps
-
Jak przygotować
- Przez tę zupę, tę zupę czerwoną, oszalałam. Ważny jest piekarnik i smaczne warzywo
Przez tę zupę, tę zupę czerwoną, oszalałam. Ważny jest piekarnik i smaczne warzywo
Wśród klasycznych polskich zup takich jak rosół, pomidorowa czy krupnik, powinno znaleźć się miejsce na smaki, które są dla nas nowe i nie do końca oczywiste. Dziś właśnie mamy dla was taki przepis na zupę krem o głębokim czerwonym kolorze i aromacie, który może zawrócić w głowie. Pomijając kwestię pieczenia głównego składnika, to zupę robi się chwilę.
Zupa krem z pieczonej papryki działa jak bilet na wakacje podczas zimy szalejącej za oknem. Jej smak i aromat przywodzą nam na myśl spacery w letnie dni i pyszne kolacje w kurortowych restauracjach. Smak wakacji w ciepłych krajach z łatwością możesz odtworzyć w swojej kuchni i zaserwować bliskim obiad, o którym nawet nie marzyli. Oto przepis na zupę paprykową, która może zawrócić w głowie.
Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na pyszną zupę gulaszową
Zupa paprykowa. Przepis na danie jak z wakacji
Składniki:
- 6 czerwonych papryk,
- ok. 800 ml bulionu lub lekkiego rosołu,
- 2 średnie cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- odrobina koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz, słodka papryka, szczypta chili, ulubione zioła,
- oliwa z oliwek,
- do podania: grzanki, pokruszony ser typu feta, ulubione pestki lub nasiona.
Zupa z pieczonych papryk - sposób wykonania:
- Papryki przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i ułóż je na blaszce do pieczenia. Następnie delikatnie nasmaruj je oliwą i piecz w piekarniku na grzanym do 200 stopni, aż skórka stanie się ciemna, a miejscami wręcz przypalona. Następnie wyjmij papryki z piekarnika i obierz je ze skórki, a miąższ pokrój w kostkę.
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim 3 łyżki oliwy z oliwek. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażaj przez 2 minuty i dodaj pieczoną paprykę, ulubione zioła oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Zmniejsz moc palnika i podsmażaj wszystko przez ok. 10 minut.
- Podsmażone warzywa zalej gorącym bulionem, dopraw do smaku przyprawami i gotuj przez kolejne 10 minut. Następnie zmiksuj zupę blenderem ręcznym na gładki krem i podawaj z grzankami lub serem. Udekoruj posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Jak szybko i sprawnie obrać pieczoną paprykę ze skórki? Musisz ją zaparzyć. Gorące papryki włóż do woreczka strunowego lub pojemnika na żywność i pozostaw, aż nieco ostygną. Zaparzona skórka sama będzie odchodzić od miąższu, a ty się nie zdenerwujesz i nie poparzysz. Do zupy paprykowej możesz dodać także podsmażone mielone mięso lub uduszone kawałki wieprzowiny, wówczas zupa będzie bardziej sycąca.