Dla niego porzucisz spaghetti bolognese. Makaron nadziewany mięsem mielonym zrobił u mnie furorę

Nie masz pomysłu na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny? Zrób makaron nadziewany mięsem mielonym. To zupełnie coś innego niż spaghetti bolognese, ale równie dobre. Danie jest sycące, aromatyczne i zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Muszle makaronowe to idealny pomysł na obiad albo kolację. Robią wrażenie zarówno wyglądem, jak i smakiem. Chociaż nakładanie farszu jest nieco pracochłonne, dla tego pysznego dania warto się poświęcić. Nie jest trudne do zrobienia, a produkty potrzebne do przygotowania tej potrawy są dostępne w sklepach przez cały rok. Zrób sobie przerwę od spaghetti i wypróbuj nasz przepis.

Zobacz wideo Pasta Amatriciana - błyskawiczny przepis na pyszny makaron

Makaron nadziewany mięsem mielonym. W życiu nie jadłam nic lepszego

Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, do sosu, którym wypełnisz muszle, możesz dodać oliwki, kapary albo mielone chili. Ja wolę klasyczną wersję, ale po prostu warto mieć na uwadze fakt, że przepis można dowolnie modyfikować w zależności od preferencji. Oto lista składników:

  • 400 g mięsa mielonego z indyka,
  • 500 g muszli makaronowych,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kulka mozzarelli,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, zioła prowansalskie.
Makaron nadziewany mięsem mielonym
Makaron nadziewany mięsem mielonym pexels.com/Luca Luperto

Muszle nadziewane mięsem mielonym. Pyszne danie dla całej rodziny

Zamiast mozzarelli można użyć wybranego sera żółtego, np. gouda albo cheddar. Z wierzchu muszle warto udekorować świeżą bazylią, żeby robiły jeszcze większe wrażenie. Do przygotowania potrawy zawsze używam naczynia żaroodpornego. Oto krótka instrukcja przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  2. Posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż na oleju.
  3. Dodaj mięso mielone oraz przyprawy. Smaż do miękkości.
  4. Dołóż pomidory z puszki i wymieszaj całość.
  5. Zetrzyj mozzarellę na tarce o grubych oczkach. Połowę wymieszaj z mięsem, połowę zostaw w misce na później.
  6. Wylej trochę sosu na dno naczynia żaroodpornego.
  7. Nadziewaj muszle farszem i układaj w naczyniu.
  8. Jeśli zostało jeszcze trochę sosu, to polej nim makaron.
  9. Posyp potrawę resztą sera.
  10. Piecz 25 minut w 180 st. C. Gotowe!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: