Czarna herbata z cytryną to absolutna klasyka. Nie brakuje też zwolenników zielonej, czerwonej oraz białej. Mało kto słyszał o japońskim specjale, a szkoda. Soba Cha to inaczej herbata gryczana. Przygotowywana jest z prażonych nasion specjalnego gatunku gryki, a dokładniej gryki tatarskiej. Napój zawiera witaminy z grupy B, żelazo, magnez i potas. To jednak nie koniec zalet.
Po Soba Cha chętnie sięgają osoby na diecie. Rewelacyjnie podkręca metabolizm, działa antyoksydacyjnie oraz pomaga w walce z gromadzeniem wody w organizmie. Oprócz tego ma właściwości kojące i relaksujące, więc można ją pić przed snem. Odpręża i pozwala się odstresować. Lekarka medycyny rodzinnej i dietetyczka kliniczna Dorota Helim-Sobkowiak na swojej stronie doktor-dorota.pl poinformowała, że regularne picie takiego napoju wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy oraz trawienny. Na dodatek herbata gryczana pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Nie ma kofeiny, więc mogą ją pić również dzieci, ciężarne oraz kobiety karmiące.
Po Soba Cha nie mogą sięgać osoby z wysokim stopniem krzepnięcia krwi oraz zmagające się z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego. Dolegliwości mogą się bowiem wtedy zaostrzyć. Przygotowanie naparu nie jest skomplikowane. Wystarczy jedną łyżeczkę herbaty zalać 200 ml wrzątku i zaparzać maksymalnie 5 minut. Napój można pić 2-3 razy dziennie. Jeśli kupisz produkt w ziarnach, do przygotowania naturalnego eliksiru będzie ci potrzebne:
Można też dorzucić cynamon, imbir, a nawet mleczko kokosowe. Chociaż nazwa "gryczana" może wskazywać, że herbata jest gorzka i cierpka, nic bardziej mylnego! Ma orzechowo-czekoladowy posmak. Niektórzy uważają, że zapachem przypomina wanilię oraz ciasteczka owsiane. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.