Ciasto jogurtowe równie dobrze mogłoby się nazywać "ciasto wychodzące bosko za każdym razem". Jest mięciutkie, puszyste, wilgotne i pachnie tak, że sąsiedzi będą kręcić się pod drzwiami z cieknącą ślinką. Możesz dodać do niego wszystko - bakalie, mrożone owoce, owoce z kompotu lub syropu albo świeże, kiedy trwa sezon. Pamiętaj jednak, żeby przed przystąpieniem do pracy upewnić się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową - to prosty klucz do sukcesu.
Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na sernik baskijski
Najłatwiejszy przepis świata. Jak zrobić ciasto jogurtowe?
Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 250 g mąki pszennej (najlepiej tortowej),
- 80 g roztopionego i lekko przestudzonego masła,
- 150 g cukru,
- 2 większe jajka,
- pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- ok. 200 g ulubionych owoców (mogą być świeże, rozmrożone lub np. z kompotu).
Ciasto jogurtowe - sposób wykonania:
- Przed przystąpieniem do pracy, upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.
- Masło rozpuść w garnku, dodaj cukier i wymieszaj. Kiedy cukier się rozpuści, dodaj jogurt i ponownie zamieszaj.
- Do masy wbij jajka i zamieszaj trzepaczką. Następnie dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułką do połączenia się składników.
- Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Przelej do niej ciasto i dodaj ulubione owoce.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Ciasto piecz przez ok. godzinę lub do suchego patyczka. Po upieczeniu udekoruj cukrem pudrem lub polej polewą z białej albo mlecznej czekolady.
Jeśli chcesz podkręcić swoje ciasto jogurtowe, dodaj do niego trochę esencji waniliowej, otartej skórki z cytryny lub wykorzystaj mój patent i zatop w nim pokruszone bezy. Gwarantuję, że takie ciasto zniknie z blachy zanim na dobre ostygnie.