Proste i wilgotne ciasto czekoladowe. Nie potrzeba nawet kakao. Masa tak dobra, że można jeść łyżkami

Masz ochotę na pyszny deser do kawy? A może spodziewasz się gości i szukasz przepisu na coś smacznego, a zarazem szybkiego w przygotowaniu? Jesteś w dobrym miejscu. Oto najprostsze ciasto czekoladowe, które nie tylko wyśmienicie smakuje, lecz także spektakularnie wygląda.

Ciasto czekoladowe to absolutny klasyk, który sprawdza się na każdą okazję. Niektórzy przygotowują je nawet zamiast tortu. Wcale nas to nie dziwi, bo deser jest przepyszny, a do tego robi się go szybko i łatwo. Nawet początkujący cukiernik nie powinien mieć z tym problemu. Z naszego przepisu masa zawsze wychodzi, świetnie wyrasta i jest bardzo puszysta. Spróbuj i przekonaj się osobiście.

Zobacz wideo Genialne pomysły to zawsze te najprostsze. Chrupiące ciastka z czekoladą - 3 składniki i (prawie) zero zmywania!

Szybkie ciasto czekoladowe. Wilgotne i rozpływające się w ustach

Czekoladowe ciasto świetnie łączy się z różnymi dodatkami, np. dżemem, budyniem albo owocami. Ja preferuję klasyczną opcję, którą pod koniec ozdabiam polewą. Oczywiście można ją czymś zastąpić, np. cukrem pudrem albo kremem czekoladowo-orzechowym. Oto potrzebne składniki.

Ciasto:

  • 100 g czekolady deserowej,
  • 80 g masła,
  • 2 jajka,
  • 125 ml mleka,
  • 150 g cukru,
  • 150 g mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 25 g masła.
Najprostsze ciasto czekoladowe
Najprostsze ciasto czekoladowe unsplash.com/Anna Auza

Szybkie ciasto na niedzielę do kawy. Czekolada to zawsze dobry pomysł

Jeśli martwisz się, że deser wyjdzie zbyt słodki, zamiast czekolady mlecznej do polewy możesz użyć deserowej albo gorzkiej. Wszystko zależy od twoich preferencji. Do zrobienia ciasta używam tortownicy o średnicy 21 cm. Wykładam ją papierem do pieczenia i przystępuję do wyrabiania masy. Oto krótka instrukcja przygotowania:

  1. Włóż do garnuszka pokrojone masło oraz połamaną czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Składniki powinny się roztopić i stworzyć gładką brązową masę.
  2. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj mleko i wymieszaj całość.
  3. W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
  4. Dołóż mąkę oraz przygotowaną wcześniej masę czekoladową.
  5. Miksuj na małych obrotach. Następnie przełóż do blachy.
  6. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Piecz 45 minut.
  7. Przygotuj polewę. Włóż do miski połamaną czekoladę oraz pokrojone masło. Rozpuść w mikrofali albo podgrzej na minimalnym ogniu.
  8. Wylej na ostudzone ciasto. Smacznego!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: