Te jajka mają licencję na kradzież serc. Smakują bosko dzięki mięsnej kurteczce

Czy istnieje przepis na jajka, które można podać na śniadanie, obiad, kolację, lunch w pracy i przekąskę podczas spotkań w większym gronie? Oczywiście, że tak i dziś chętnie zdradzimy najlepszy przepis na jajka po szkocku. Są przepyszne i świetnie sycą, a odpowiedzialna jest za to "mięsna kurteczka".

Każdy doskonale zna jajka w koszulce, a my dziś zdradzimy przepis na jajka w kurteczce. Nasza propozycja uchodzi już za kultową na Wyspach Brytyjskich, zwłaszcza w Szkocji, gdzie jajka otulone mięsem mielonym podawane są jako przekąska w barach i pubach. Przepis na jajka po szkocku jest banalny i naprawdę uniwersalny. Jedyne, co musisz wiedzieć, to to, żeby nie przegotować jajek - nie ma nic lepszego niż półpłynne żółtko po przekrojeniu. 

Zobacz wideo Zobacz nasz triki na to, by jajka łatwiej się obierały

Jajka po szkocku. Idealne na każdą okazję i bez okazji

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na półtwardo,
  • 500-600 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny,
  • 1 cebula,
  • bułka tarta,
  • mąka pszenna,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do głębokiego smażenia.

Jajka po szkocku - sposób wykonania:

  1. Ugotowane jajka obierz ze skorupek, uważając przy tym, by żółtko się nie rozlało.
  2. Do miski włóż mięso, cebulę startą na tarce i dodaj sól i pieprz, a także odrobinę mąki, by masa się skleiła.
  3. Każde jajko dokładnie obtocz w masie z mięsa mielonego i porządnie uklep. Następnie zapanieruj w bułce tartej.
  4. W szerokim rondlu rozgrzej dużą ilość oleju i kiedy będzie już bardzo gorący, wkładaj do niego jajka po szkocku.
  5. Smaż, aż mięso się zezłoci i będzie chrupiące. Podawaj albo od razu na ciepło, albo na zimno z sosem tatarskim lub czosnkowym. 
Więcej o: