-
Haps
-
Jak przygotować
- Te jajka mają licencję na kradzież serc. Smakują bosko dzięki mięsnej kurteczce
Te jajka mają licencję na kradzież serc. Smakują bosko dzięki mięsnej kurteczce
Czy istnieje przepis na jajka, które można podać na śniadanie, obiad, kolację, lunch w pracy i przekąskę podczas spotkań w większym gronie? Oczywiście, że tak i dziś chętnie zdradzimy najlepszy przepis na jajka po szkocku. Są przepyszne i świetnie sycą, a odpowiedzialna jest za to "mięsna kurteczka".
Każdy doskonale zna jajka w koszulce, a my dziś zdradzimy przepis na jajka w kurteczce. Nasza propozycja uchodzi już za kultową na Wyspach Brytyjskich, zwłaszcza w Szkocji, gdzie jajka otulone mięsem mielonym podawane są jako przekąska w barach i pubach. Przepis na jajka po szkocku jest banalny i naprawdę uniwersalny. Jedyne, co musisz wiedzieć, to to, żeby nie przegotować jajek - nie ma nic lepszego niż półpłynne żółtko po przekrojeniu.
Zobacz wideo Zobacz nasz triki na to, by jajka łatwiej się obierały
Jajka po szkocku. Idealne na każdą okazję i bez okazji
Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na półtwardo,
- 500-600 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny,
- 1 cebula,
- bułka tarta,
- mąka pszenna,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do głębokiego smażenia.
Jajka po szkocku - sposób wykonania:
- Ugotowane jajka obierz ze skorupek, uważając przy tym, by żółtko się nie rozlało.
- Do miski włóż mięso, cebulę startą na tarce i dodaj sól i pieprz, a także odrobinę mąki, by masa się skleiła.
- Każde jajko dokładnie obtocz w masie z mięsa mielonego i porządnie uklep. Następnie zapanieruj w bułce tartej.
- W szerokim rondlu rozgrzej dużą ilość oleju i kiedy będzie już bardzo gorący, wkładaj do niego jajka po szkocku.
- Smaż, aż mięso się zezłoci i będzie chrupiące. Podawaj albo od razu na ciepło, albo na zimno z sosem tatarskim lub czosnkowym.