Zupa z mięsem mielonym to w naszych wyobrażeniach zazwyczaj meksykańska. Oczywiście to świetny przepis, ale mamy lepszy. Nasza propozycja to pyszna, kremowa i rozgrzewająca zupa, która w mroźne dni sprawdzi się lepiej niż termofor. Potrzebne będą szpinak, dwa sery i kilka drobiazgów, które masz w kuchni.
Svitlana Slobodianiuk / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zupa z mięsem mielonym i szpinakiem to świetny przepis na obiad, kiedy energia cię opuściła i chcesz szybko dać sobie przysłowiowego kopa. Ta zupa nie ma konkretnej nazwy, bo przepis powstał w zasadzie w mojej głowie, ale smak niech będzie powodem, dla którego na tę zupę mówię "szpinakowa pychotka". Robi się ją naprawdę łatwo i jeżeli chcesz odczarować swoje obiady, z całego serca polecam ten przepis.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak uratować przesolony rosół? Mamy na to sposoby
Zupa z mięsem mielonym. Najlepsza na poprawę humoru
Składniki:
ok. 500-600 g mięsa mielonego (polecam mielone z udźca indyka),
Zupa z mięsem mielonym i szpinakiem - sposób wykonania:
Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj do zeszklenia.
Kiedy cebula się zeszkli, dodaj mięso mielone i podsmażaj, aż zmieni kolor. Dodaj drobno posiekany lub zmielony w prasce czosnek oraz szpinak. Podsmażaj, aż szpinak zacznie więdnąć.
Całość zalej bulionem i zmniejsz moc palnika. Gotuj 20 minut i dodaj fasolę z puszki (nie musisz jej odcedzać z zalewy, dzięki temu zupa będzie bardziej zawiesista).
Do gotującej się zupy dodaj oba sery i gotuj, aż się rozpuszczą. Następnie dopraw potrawę do smaku przyprawami i daj jej jeszcze jakieś 5-7 minut gotowania. Możesz podawać z chrupiącą bagietką lub z tortellini z nadzieniem szpinakowym - tę wersję szczerze polecam.