-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa z mięsem mielonym to nie tylko meksykańska. Przyda się szpinak i kilka dodatków
Zupa z mięsem mielonym to nie tylko meksykańska. Przyda się szpinak i kilka dodatków
Zupa z mięsem mielonym to w naszych wyobrażeniach zazwyczaj meksykańska. Oczywiście to świetny przepis, ale mamy lepszy. Nasza propozycja to pyszna, kremowa i rozgrzewająca zupa, która w mroźne dni sprawdzi się lepiej niż termofor. Potrzebne będą szpinak, dwa sery i kilka drobiazgów, które masz w kuchni.
Zupa z mięsem mielonym i szpinakiem to świetny przepis na obiad, kiedy energia cię opuściła i chcesz szybko dać sobie przysłowiowego kopa. Ta zupa nie ma konkretnej nazwy, bo przepis powstał w zasadzie w mojej głowie, ale smak niech będzie powodem, dla którego na tę zupę mówię "szpinakowa pychotka". Robi się ją naprawdę łatwo i jeżeli chcesz odczarować swoje obiady, z całego serca polecam ten przepis.
Zobacz wideo Jak uratować przesolony rosół? Mamy na to sposoby
Zupa z mięsem mielonym. Najlepsza na poprawę humoru
Składniki:
- ok. 500-600 g mięsa mielonego (polecam mielone z udźca indyka),
- 500 g świeżego szpinaku,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- puszka białej fasoli,
- 1,5 l esencjonalnego bulionu lub mocnego rosołu,
- 100 g serka topionego o smaku ziołowym,
- łyżka sera w typie feta,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, szczypta ostrej papryki,
- masło.
Zupa z mięsem mielonym i szpinakiem - sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj do zeszklenia.
- Kiedy cebula się zeszkli, dodaj mięso mielone i podsmażaj, aż zmieni kolor. Dodaj drobno posiekany lub zmielony w prasce czosnek oraz szpinak. Podsmażaj, aż szpinak zacznie więdnąć.
- Całość zalej bulionem i zmniejsz moc palnika. Gotuj 20 minut i dodaj fasolę z puszki (nie musisz jej odcedzać z zalewy, dzięki temu zupa będzie bardziej zawiesista).
- Do gotującej się zupy dodaj oba sery i gotuj, aż się rozpuszczą. Następnie dopraw potrawę do smaku przyprawami i daj jej jeszcze jakieś 5-7 minut gotowania. Możesz podawać z chrupiącą bagietką lub z tortellini z nadzieniem szpinakowym - tę wersję szczerze polecam.