Zupa z mięsem mielonym to nie tylko meksykańska. Przyda się szpinak i kilka dodatków

Zupa z mięsem mielonym to w naszych wyobrażeniach zazwyczaj meksykańska. Oczywiście to świetny przepis, ale mamy lepszy. Nasza propozycja to pyszna, kremowa i rozgrzewająca zupa, która w mroźne dni sprawdzi się lepiej niż termofor. Potrzebne będą szpinak, dwa sery i kilka drobiazgów, które masz w kuchni.

Zupa z mięsem mielonym i szpinakiem to świetny przepis na obiad, kiedy energia cię opuściła i chcesz szybko dać sobie przysłowiowego kopa. Ta zupa nie ma konkretnej nazwy, bo przepis powstał w zasadzie w mojej głowie, ale smak niech będzie powodem, dla którego na tę zupę mówię "szpinakowa pychotka". Robi się ją naprawdę łatwo i jeżeli chcesz odczarować swoje obiady, z całego serca polecam ten przepis. 

Zobacz wideo Jak uratować przesolony rosół? Mamy na to sposoby

Zupa z mięsem mielonym. Najlepsza na poprawę humoru

Składniki:

  • ok. 500-600 g mięsa mielonego (polecam mielone z udźca indyka),
  • 500 g świeżego szpinaku, 
  • 1 cebula, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • puszka białej fasoli,
  • 1,5 l esencjonalnego bulionu lub mocnego rosołu, 
  • 100 g serka topionego o smaku ziołowym, 
  • łyżka sera w typie feta, 
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, szczypta ostrej papryki,
  • masło. 

Zupa z mięsem mielonym i szpinakiem - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj do zeszklenia.
  2. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj mięso mielone i podsmażaj, aż zmieni kolor. Dodaj drobno posiekany lub zmielony w prasce czosnek oraz szpinak. Podsmażaj, aż szpinak zacznie więdnąć. 
  3. Całość zalej bulionem i zmniejsz moc palnika. Gotuj 20 minut i dodaj fasolę z puszki (nie musisz jej odcedzać z zalewy, dzięki temu zupa będzie bardziej zawiesista). 
  4. Do gotującej się zupy dodaj oba sery i gotuj, aż się rozpuszczą. Następnie dopraw potrawę do smaku przyprawami i daj jej jeszcze jakieś 5-7 minut gotowania. Możesz podawać z chrupiącą bagietką lub z tortellini z nadzieniem szpinakowym - tę wersję szczerze polecam. 
Więcej o: