Schabowe wyjdą chrupiące, wystarczy, że wyrzucisz z przepisu bułkę tartą. Teraz z tego robi się panierkę

Robienie schabowych to w niejednym domu rytuał, a przepis, z którego się je przygotowuje, ma wiele lat. W klasycznej odsłonie mięso obtacza się w bułce tartej, a później wysmaża. Nie każdy jest jednak zadowolony z takiej panierki, na szczęście można zastąpić ją inną. Ta wersja jest znacznie lepsza.

Kotlet schabowy to prawdziwy symbol tradycyjnych, polskich obiadów. Od pokoleń gości na naszych stołach, kojarząc się z niedzielnym obiadem i rodzinnymi spotkaniami. Klasyczna wersja to mięso obtaczane w bułce tartej i smażone na złoty kolor. Choć ten sposób przygotowania wciąż cieszy się popularnością i wiele osób się nim zachwyca, czasem warto spróbować czegoś innego, aby nadać tradycyjnemu daniu nowego smaku i struktury.

Zobacz wideo Lunchbox, dzięki któremu już nigdy nie sięgniesz po schabowego

Jednym z pomysłów jest zamiana bułki tartej na płatki owsiane. Ta wersja kotleta schabowego nie tylko zmienia smak, lecz także sprawia, że panierka staje się wyjątkowo chrupiąca i lekka. Płatki owsiane doskonale wchłaniają przyprawy, tworząc idealnie chrupiącą warstwę. Jakiego efektu końcowego można się spodziewać? Delikatnego, soczystego schabu z obłędnie kruchą panierką, która z pewnością zachwyci wszystkich przy stole.

Przepis na kotlety schabowe w panierce z płatków owsianych

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • jajko,
  • 50 ml mleka,
  • 100 g płatków owsianych,
  • 50 g mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Schab rozbij tłuczkiem na cienkie plastry, przypraw solą, pieprzem i papryką z dwóch stron.
  2. Płatki owsiane leciutko zmiel w blenderze, tak aby były mniejsze, ale nadal pozostały w kawałkach.
  3. Jajko wbij do miseczki, roztrzep je z dodatkiem mleka. Jeśli masz taką ochotę, możesz dodatkowo je przyprawić.
  4. Każdy kawałek schabu obtocz najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w płatkach owsianych.
  5. Na patelni rozgrzej olej, a następnie smaż kotlety z obu stron na złoty kolor, około 3-4 minuty z każdej strony.
  6. Wysmażone podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami i surówką. Teraz możesz delektować się ich smakiem. Smacznego!
Więcej o: