Co tydzień robię bochenek według jednej receptury. Nie ma w nim ani grama mąki, a do tego zachwyca smakiem, chrupiącą skórką i ziarnistym wypełnieniem po brzegi. Oto przepis na chleb na twarogu, który zawsze wychodzi obłędny.
4
fot. archiwum prywatne
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Coraz więcej osób staje się zwolennikami domowego wypieku chleba. To nie tylko budżetowa opcja, lecz także wbrew pozorom nie taka czasochłonna. Co więcej, niektóre rodzaje pieczywa są trudno dostępne, nawet w piekarniach. Na szczęście wszystkie potrzebne składniki na przygotowanie wypieku bez użycia mąki mogę znaleźć w sklepach przez cały rok.
REKLAMA
Zobacz wideo Matteo Brunetti piecze pyszne waniliowe ciasto ryżowe. "Torta degli addobbi - Torta di riso"
Czy chleb z twarogu jest zdrowy? Na liście produktów nie znajdziesz mąki pszennej
Używanie twarogu do wypieków stało się jednym z moich ulubionych sposobów jego wykorzystania. Wystarczy raptem sześć ogólnodostępnych składników, aby otrzymać nie tylko pyszny, lecz także puszysty chleb o imponującej wysokiej zawartości białka. Co więcej, ta alternatywa dla mąki nadaje pieczywu dodatkowy smak i sprawia, że tekstura jest miękka i lekko ciągnąca z idealnie złocistobrązową, chrupiącą górną warstwą.
Lista potrzebnych składników:
500 g sera twarogowego,
350 g płatków owsianych,
3 duże lub 4 małe jajka,
180 g ziaren (pestki dyni, nasiona słonecznika, siemię lniane),
łyżeczka sody oczyszczonej,
sól.
Twaróg półtłustyFot. Candice Bell/iStock
Przepis na chleb na twarogu. Wbrew pozorom przygotowanie wcale nie jest trudne
Czas potrzebny na przygotowanie składników i mieszanie to ok. 15-20 minut. Od czego zacząć?
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zmiel w blenderze na mniejsze kawałki. Alternatywnie, jeśli zależy ci na gładkiej konsystencji chleba, zmiel je na mąkę.
Ser twarogowy odciśnij z nadmiaru wody. W dużej misce połącz go z jajkami, zmielonymi płatkami owsianymi, mieszanką ziaren, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, możesz dodać odrobinę wody lub mleka, aby ułatwić mieszanie.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i oprósz mąką. Wlej przygotowaną masę do formy. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
Wstaw chleb do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50-60 minut. Sprawdź patyczkiem, czy jest upieczony (powinien wyjść suchy po wbiciu go w środek bochenka). Po upieczeniu wyjmij pieczywo z piekarnika i odstaw na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.