Pyszne puszyste pączki to jedna z ulubionych słodkich przekąsek Polaków. Co zrobić, aby wyszły idealne? To wcale nie jest trudne. Trzeba tylko trzymać się przepisu! Znajdziesz go poniżej.
Jak zrobić puszyste pączki? Przepis na pyszne puszyste pączki to bardzo prosta receptura, dlatego warto ją wypróbować, nie tylko z okazji tłustego czwartku. Pączki to jedna z uwielbianych słodkich przekąsek. To przysmak, który łączy w sobie miękkie, elastyczne ciasto z ulubionym nadzieniem. Pączki można nadziewać w dowolny sposób. Świetnie sprawdzą się m.in.:
Jak samodzielnie przygotować pyszne puszyste pączki? Przepis zaczynamy od przygotowania ciasta. Pączki przygotowujemy z ciasta drożdżowego. Ciasto to potrzebuje czasu do wyrośnięcia, dlatego należy pamiętać, aby do przygotowania pysznych domowych pączków zabrać się odpowiednio wcześniej. Jakich składników będziesz potrzebować na ciasto na pączki?
Oto przepis na pyszne puszyste pączki krok po kroku:
Powyższy przepis na puszyste pączki jest prosty, jednak - jak każdy przepis na pączki - wymaga czasu. Chodzi o czas potrzebny nie tylko do wyrastania ciasta, ale także samego smażenia. Smażenie pączków to prawdziwa sztuka. Aby osiągnąć idealną konsystencję pączków, należy smażyć je w garnku z dużą ilością tłuszczu rozgrzanego do ok. 180 stopni. Do smażenia pączków najlepiej sprawdzą się:
Pączki smażymy partiami. W zależności od wielkości naszych pączków, na jedną stronę należy uwzględnić 2-2,5 minuty smażenia.
Jak zrobić błyskawiczne pączki na serku homogenizowanym? Puszyste i pyszne pączki z serka homogenizowanego to bardzo lubiane słodycze. Do ich przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
Ponadto:
Jak zrobić pączki? Oto przepis:
Jajka ubijamy, a następnie dodajemy do nich serek homogenizowany i mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Łączymy suche i mokre składniki w jednolitą masę. W garnku rozgrzewamy olej. Gdy będzie już dobrze rozgrzany, za pomocą łyżki wkładamy poszczególne partie ciasta. Pączki z serka homogenizowanego smażymy z obu stron na złocisty kolor. Gotowe pączki wyławiamy łyżką cedzakową. Umieszczamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gdy pączki całkowicie przestygną, dekorujemy je cukrem pudrem.
Zobacz też: Ile kalorii ma pączek? Odpowiedź nie jest oczywista. Przyglądamy się słodkim pączkom i okrutnym kaloriom