Pyszne puszyste pączki nie tylko dla łakomczuchów. Dzięki nim karnawał 2025 zapamiętacie na długo

Pyszne puszyste pączki nadziane ulubionym dżemem, kremem czekoladowym lub powidłami śliwkowymi to coś, co Polacy kochają najbardziej. Smażenie pączków to często wielowiekowa tradycja, jednak nowy przepis na najlepsze pączki warto pozyskać ze sprawdzonego źródła.

Pyszne puszyste pączki to jedna z ulubionych słodkich przekąsek Polaków. Co zrobić, aby wyszły idealne? To wcale nie jest trudne. Trzeba tylko trzymać się przepisu! Znajdziesz go poniżej. 

Zobacz wideo Jak tłusty czwartek, to... oponki z serkiem mascarpone. Poznaj ten przepis!

Pączki puszyste - przepis, który musisz wypróbować 

Jak zrobić puszyste pączki? Przepis na pyszne puszyste pączki to bardzo prosta receptura, dlatego warto ją wypróbować, nie tylko z okazji tłustego czwartku. Pączki to jedna z uwielbianych słodkich przekąsek. To przysmak, który łączy w sobie miękkie, elastyczne ciasto z ulubionym nadzieniem. Pączki można nadziewać w dowolny sposób. Świetnie sprawdzą się m.in.:

  • marmolada różana
  • dżem truskawkowy
  • dżem z czarnej porzeczki
  • krem budyniowy
  • krem czekoladowy
  • pasta pistacjowa
  • bita śmietana 

Pyszne puszyste pączki - składniki na ciasto

Jak samodzielnie przygotować pyszne puszyste pączki? Przepis zaczynamy od przygotowania ciasta. Pączki przygotowujemy z ciasta drożdżowego. Ciasto to potrzebuje czasu do wyrośnięcia, dlatego należy pamiętać, aby do przygotowania pysznych domowych pączków zabrać się odpowiednio wcześniej. Jakich składników będziesz potrzebować na ciasto na pączki? 

  •  500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka ciepłego
  • ½ kostki masła
  • 25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suszonych
  • 4 żółtka
  • 50 g cukru
  • szczypta soli 

Przepis na pyszne puszyste pączki krok po kroku

Oto przepis na pyszne puszyste pączki krok po kroku: 

  • Krok 1. Przygotowujemy zaczyn drożdżowy. W szklance umieszczamy 100 ml ciepłego mleka, a następnie dodajemy 1 czubatą łyżeczkę cukru, 1 czubatą łyżeczkę mąki i pokruszone drożdże. Dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W przypadku drożdży suszonych czas może się nieco wydłużyć.
  • Krok 2. Gdy zaczyn drożdżowy będzie gotowy, bierzemy się za przygotowanie ciasta. Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy pozostałą część ciepłego mleka, pozostałą część cukru, żółtka, roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli oraz zaczyn drożdżowy.
  • Krok 3. Składniki dokładnie ze sobą łączymy i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie jednolite i elastyczne, przekładamy je do miski, a następnie nakrywamy ściereczką bawełnianą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Krok 4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy, a następnie za pomocą szklanki wycinamy kółka. Układamy na blacie i przykrywamy ściereczką. Pączki powinny wyrastać przez kolejne 20-30 minut.
Pączki z lukrem
Pączki z lukrem Fot. Shutterstock

Przepis na pączki puszyste - smażenie

Powyższy przepis na puszyste pączki jest prosty, jednak - jak każdy przepis na pączki - wymaga czasu. Chodzi o czas potrzebny nie tylko do wyrastania ciasta, ale także samego smażenia. Smażenie pączków to prawdziwa sztuka. Aby osiągnąć idealną konsystencję pączków, należy smażyć je w garnku z dużą ilością tłuszczu rozgrzanego do ok. 180 stopni. Do smażenia pączków najlepiej sprawdzą się:

  • smalec
  • olej rzepakowy

Pączki smażymy partiami. W zależności od wielkości naszych pączków, na jedną stronę należy uwzględnić 2-2,5 minuty smażenia.

Błyskawiczne pączki na serku homogenizowanym puszyste i pyszne - jak zrobić?

Jak zrobić błyskawiczne pączki na serku homogenizowanym? Puszyste i pyszne pączki z serka homogenizowanego to bardzo lubiane słodycze. Do ich przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:

  • 500 g serka homogenizowanego (może to być serek homogenizowany naturalny, waniliowy lub o innym dowolnym smaku)
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 

Ponadto:

  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

Jak zrobić pączki? Oto przepis:

Jajka ubijamy, a następnie dodajemy do nich serek homogenizowany i mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Łączymy suche i mokre składniki w jednolitą masę. W garnku rozgrzewamy olej. Gdy będzie już dobrze rozgrzany, za pomocą łyżki wkładamy poszczególne partie ciasta. Pączki z serka homogenizowanego smażymy z obu stron na złocisty kolor. Gotowe pączki wyławiamy łyżką cedzakową. Umieszczamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gdy pączki całkowicie przestygną, dekorujemy je cukrem pudrem.  

Zobacz też: Ile kalorii ma pączek? Odpowiedź nie jest oczywista. Przyglądamy się słodkim pączkom i okrutnym kaloriom

Więcej o: