Na czym smażyć faworki, aby nie wyszły twarde? Do tłuszczu dodaj warzywo, a chrust wyjdzie miękki i chrupiący

Na czym smażyć faworki, aby wyszły najznakomitsze w smaku? Oprócz samego rodzaju tłuszczu istotnych jest kilka innych szczegółów. Podpowiemy, jak wykonać to właściwie. Kuchenne triki pomogą ci w przygotowaniu najlepszych faworków na tłusty czwartek.

Na czym najlepiej smażyć faworki? Dodaj do tłuszczu jeden składnik 

Na czym najlepiej smażyć faworki? Chrust to jeden z podstawowych przysmaków, jaki serwujemy podczas tłustego czwartku - nie może zabraknąć go na stole. Jednak, aby faworki były udane, muszą być odpowiednio usmażone. Jak się okazuje, nie tylko liczy się to, jakiego tłuszczu użyjemy, bardzo ważny jest też sposób smażenia. W artykule przedstawimy wam pewien przydatny trik.

Smażenie faworków - przydatny trik

Dla wielu osób smażenie faworków jest problematyczne. Wynika to z faktu, że bardzo często ulegają one przepaleniu lub wychodzą za twarde. Głównie dzieje się to z powodu zbyt wysokiej temperatury. Jednak, kiedy dodamy do oleju, co jakiś czas kawałek ziemniaka temperatura smażenia wyrówna się, a nasze faworki nie wyjdą twarde lub przypalone. Surowego ziemniaka wystarczy obrać, umyć i pokroić na mniejsze części. Następnie wrzucić kawałek do gorącego oleju.

Tłuszcz do smażenia faworków – na co postawić? 

Tłuszcz do smażenia faworków to bardzo istotna kwestia. Zazwyczaj faworki przygotowuje się na klasycznym oleju rzepakowym lub słonecznikowym, dawniej często smażone je na smalcu. Jeszcze innym wariantem jest olej kokosowy, który sprawia, że faworki nabierają ciekawego posmaku.  

Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale

Poznaj przepis na mega faworki, które przygotujesz w kilka chwil 

Skoro wiemy już, na czym smażyć chrust, możemy przejść do samego sposobu wykonania. Przed wami prosty przepis na pyszne, domowej roboty faworki, które zachwycą nawet najbardziej wymagające osoby. Przejdźmy zatem do samej receptury, która znajduje się poniżej.

Przepis na faworki: 

Składniki, które są nam potrzebne do wykonania faworków to: 

  • 320 g mąki pszennej 
  • 4 żółtka 
  • łyżka cukru pudru 
  • 5 łyżek gęstej śmietany 
  • odrobina soli 
  • 2 łyżeczki spirytusu 
  • 2 l oleju roślinnego 
  • cukier puder do posypania
  • jeden obrany i pokrojony w grube plastry ziemniak 

Wykonanie: 

  • Przesiej mąkę i przesyp na stolnicę.  
  • Dalej umieść w środku żółtka. 
  • Następnie dodaj cukier puder, śmietanę, spirytus oraz sól. 
  • Zagnieść dobrze ciasto. 
  • Wyrabiaj ciasto przez kilka chwil.
  • Ubijaj ciasto przez kilka minut wałkiem w celu napowietrzenia.  
  • Później rozwałkuj ciasto. Wytnij z niego pasy. Następnie natnij je w środku. Wywiń jeden koniec.
  • Rozgrzej olej i przystąp do smażenia faworków. 
  • Pamiętaj o tym, aby wykonywać to stopniowo.
  • Co jakiś czas wrzucaj do oleju kawałek surowego ziemniaka, dzięki czemu faworki się nie przypalą. 
  • Przygotowane faworki odłóż na ręcznik papierowy. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
  • Zostaw faworki do przestudzenia. 
  • Posyp faworki obficie cukrem pudrem do smaku.

Nie oszczędzaj oleju. Faworki powinny w nim swobodnie pływać. Warto też użyć do smażenia garnka z grubym dnem. Ponadto nie posypuj surowego chrustu mąką. Dzięki temu nie będzie się przypalał podczas smażenia.

Zobacz też: Jak zrobić lukier z cukru bez grudek? Proporcje są tutaj najważniejsze

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.