Jak się robi oponki serowe? Oto przepis z ułatwieniem
Jak się robi oponki serowe? Można je usmażyć bądź upiec. W pierwszym przepisie podpowiemy, jak zrobić tradycyjne oponki smażone w głębokim tłuszczu. Charakterystyczne karnawałowe łakocie z dziurką różnią się nieco od klasycznych pączków. Ich miękkie ciasto i konkretny kształt pokochało miliony. Można serwować je zarówno z cukrem pudrem, przyprawami korzennymi, jak i lukrem. Z poniższym przepisem wykonasz je w bardzo prosty sposób.
Oponki z serem - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 250-300 g twarogu dobrej jakości
- około 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego - może być po prostu mielona wanilia
- 2 żółtka
- około dwóch niepełnych łyżeczek sody oczyszczonej
- 100 ml śmietany - dosyć gęstej
- szklanka mąki pszennej
- olej - do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- Przygotuj twaróg.
- Przeciśnij go przez praskę.
- Później przełóż twaróg do miski.
- Dodaj żółtka i cukier.
- Całość dobrze wymieszaj.
- W oddzielnym naczyniu połącz ze sobą śmietanę z cukrem waniliowym.
- Później połącz ją z twarogową masę. Dodaj przesianą mąkę i sodę.
- Wymieszaj dokładnie produkty.
- Tak przygotowaną masę przełóż na stolnicę.
- W razie konieczności masę możesz posypać mąką.
- Wyrób dobrze ciasto.
- Rozwałkuj i wytnij kółka szklanką.
- Środki kółek powycinaj kieliszkami.
- Rozgrzej olej.
- Przystąp do smażenia.
- Usmażone oponki wyłóż na ręcznik papierowy.
- Posyp do smaku cukrem pudrem.
Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek
Przepis na oponki serowe z piekarnika. Nie marnuj czasu na stanie w kuchni!
Przepis na oponki serowe gotowe w 20 minut? Proszę bardzo! Jeżeli nie masz czasu na kulinarne aktywności, a zależy Ci jednak na tym, aby w tym roku przygotować słodkości na tłusty czwartek samodzielnie, to mamy dla Ciebie pewne rozwiązanie. Z tym przepisem przygotujesz pyszne oponki serowe w kilka chwil. Świetnie smakują, są nieco zdrowsze, niż klasyczne pączki, a do tego nawet początkująca osoba sobie z nimi poradzi.
Oponki serowe - przepis z piekarnika:
Składniki:
- około 700 g mąki pszennej
- około 250 g białego sera wiejskiego
- 1 jajko + 2 żółtka + 1 białko
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki śmietany
- 2 łyżki cukru
- cukier puder
Wykonanie:
- Przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia.
- Dodaj cukry.
- Wymieszaj całość.
- Ser rozrób i dodaj go do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
- Dołóż śmietanę, jajko i żółtka.
- Wyrób dokładnie masę.
- Później rozwałkuj ciasto.
- Wytnij kółka za pomocą szklanki. Później na środku wykonaj kółka przy pomocy małego kieliszka.
- Tak przygotowane oponki posmaruj białkiem.
- Później posyp je cukrem.
- Przygotuj blachę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Piecz przez około 10 minut.
- Później przestudź oponki i posyp je cukrem pudrem.
Zobacz też: Wilgotne pączki z serka homogenizowanego łyżką kładzione - banalnie proste i szybkie