Przepis na pączki, który zwali Was z nóg! I to nie z powodu niestrawności, ale mega dobrego smaku!

Wykwintne pączki na tłusty czwartek, spędzony z wyjątkowymi osobami, to kluczowa kwestia. Podamy Wam przepis na przepyszne pączki, które samodzielnie wykonacie w domu i zaskoczycie wybornym smakiem bliskich.

Przepis na wykwintne pączki. Nie kupuj gotowych! Zrób je w domu

Przepis na wykwintne pączki uratują tegoroczny tłusty czwartek. W takim dniu warto postawić na coś szczególnego. Mogłoby wydawać się, że przygotowanie takich pączków może być trudne, jednak nic bardziej mylnego. Przekonajcie się sami jakie to proste. Ten smak jest wart nieco dłuższych przygotowań.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3-4 łyżki cukru
  • 50 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 6 żółtek
  • pół kostki stopionego masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 cukier waniliowy
  • różana konfitura
  • olej
  • lukier

Wykonanie:

  1. Podgrzej mocno mleko.
  2. Następnie rozrób drożdże w mleku. Dodaj dwie łyżki cukru. Wymieszaj, aż się rozpuszczą. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Ubij żółtka z cukrem zwykłym i waniliowym.
  4. Następnie dodawaj rozczyn, masło, spirytus i mąkę. Miksuj cały czas mikserem.
  5. Wyrób porządnie ciasto.
  6. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia. Maksymalnie do 30 minut.
  7. Później podziel ciasto na kawałki i uformuj pączki.
  8. Nadziej pączki konfiturą.
  9. Następnie przejdź do smażenia na rozgrzanym oleju.
  10. Usmażone pączki wyciągnij na ręcznik papierowy.
  11. Przestudzone pączki polej lukrem.
Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Pączki z białą czekoladą i malinami. Przepis majstersztyk!

Pączki z białą czekoladą oraz malinami to nieco inna alternatywa tego specjału. Pączki z białą czekoladą to zdecydowanie najsmaczniejszy wariant na zbliżający się tłusty czwartek. Mimo że mamy jeszcze trochę czasu, warto zastanowić się już teraz nad przepisami. Poniżej nasza najlepsza propozycja.

Składniki:

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g drożdży
  • 1/2 kg mąki
  • 50 g cukru
  • odrobina soli
  • 3 jaja + 1 jajko do posmarowania
  • około 160 g masła - powinno być miękkie
  • biała czekolada
  • maliny (mogą być mrożone, opcjonalnie można je zastąpić dżemem malinowym lub innymi owocami)

Składniki na polewę:

  • biała czekolada
  • śmietanka

Wykonanie:

  1.  Podgrzej mleko.
  2. Do mleka dodaj rozdrobnione drożdże.
  3. Dołóż 2 łyżeczki cukru.
  4. Całość wymieszaj i odstaw na 20 minut.
  5. W drugiej misce umieść mąkę. Dołóż cukier i sól. Masę wymieszaj.
  6. Przelej gotowy zaczyn.
  7. Dołóż 3 jajka. Zagnieć porządnie ciasto.
  8. W końcowym etapie dodaj masło i dokładnie wyrób.
  9. Ciasto przykryj ścierką i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.
  10. Ciasto rozwałkuj na stolnicy.
  11. Wytnij krążki.
  12. Na każdy krążek przełóż kawałek czekolady i maliny.
  13. Złóż i dociśnij, uformuj pączka.
  14. Pączki ułóż w papilotkach.
  15. Odstaw je do wyrośnięcia na pół godziny.
  16. Wymieszaj jedno jajko i posmaruj nim pączki. Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 15 minut. Wyciągnij i przestudź.
  17. Wykonaj sos. W rondelku rozpuść czekoladę. Dodaj ubitą śmietankę. Połącz i polej polewą gotowe pączki.

* Jeżeli nie posiadasz papilotek, możesz użyć foremki do babeczek.

Zobacz też: Oto pączki, które zdominują tłusty czwartek i karnawał. Znikną tak szybko, że nie każdy ich skosztuje

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.