Przepis na pączki amerykańskie - nie kupuj ich, tylko wykonaj je w domu
Przepis na pączki amerykańskie nie jest trudny. Bez problemu poradzą sobie z nim, nawet Ci najbardziej początkujący. Donuty domowej roboty sprawią, że olśnisz całą rodzinę wyjątkową słodką przekąską. Gotowi na mega amerykańskie pączki? Zaczynamy!
Pączki amerykańskie z dziurką - przepis krok po kroku:
Składniki:
- około 5-6 szklanek mąki pszennej
- około 40 g świeżych drożdży
- 2 jaja
- pół szklanki cukru
- 500 ml ciepłego mleka
- około 1/4 szklanki przegotowanej wody
- około 1/3 roztopionej szklanki masła
- 1-2 łyżki rumu
- odrobina soli
- zmielona skórka cytrynowa
Składniki na lukier:
- 2 białka
- 2 szklanki cukru pudru
- kolorowa posypka do ciast
Pozostałe składniki:
Wykonanie:
- Wykonaj zaczyn. Drożdże rozkrusz. Dołóż łyżeczkę cukru i łyżkę mąki.
- Zalej połową ciepłego mleka.
- Pozostaw do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiej. Wsyp ją do miski.
- Dołóż sól, cukier, jajka i pozostałe mleko oraz ciepłą wodę. Dołóż zaczyn i startą skórkę.
- W końcowym etapie dodaj masło i rum.
- Zagnieć dokładnie ciasto.
- Wyrób dokładnie i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.
- Następnie oprósz stolnicę mąką.
- Rozwałkuj ciasto i wytnij kółka szklanką.
- Wytnij na środku każdego kółka kolejne kółko za pomocą kieliszka.
- Pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia.
- Przejdź do smażenia.
- Wykonuj to na głębokim tłuszczu. Ważne jest to, aby odpowiednio go rozgrzać.
- Na koniec zrób lukier. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj pozostałe składniki. Pączki namocz w lukrze z posypką.
Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek
Pączki amerykańskie - przepis bez dodatku drożdży
Pączki amerykańskie z dziurką bez drożdży robi się dużo szybciej, ponieważ nie trzeba odstawiać ciasta do wyrośnięcia. Upieczesz je w zaledwie 25 minut. Przejdźmy do sposobu wykonania. Poniżej zamieszczamy bardzo prosty przepis na szybkie amerykańskie pączki, które udadzą się każdemu.
Składniki:
- 220 g mąki
- około 250 g twarogu
- 1 jajko
- odrobina mielonej wanilii
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina soli
- cukier puder - do posypki
Wykonanie:
- Wymieszaj jajko, z wanilią, cukrem i solą.
- Następnie dołóż śmietanę i twaróg.
- Wszystko dobrze wymieszaj.
- Później dodaj proszek do pieczenia i dwie łyżki mąki. Całość ponownie wymieszaj.
- Tak przygotowaną masę ułóż na stolnicy.
- Zagnieć ciasto.
- Uformuj wałek i podziel ciasto na 10-12 części.
- Rozwałkuj, wytnij większe koła szklanką i środki kieliszkiem.
- Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Ułóż pączki na blaszce.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Piecz przez 25 minut.
- Upieczone pączki przestudź i posyp obficie cukrem pudrem.
Pączki można dowolnie przystroić. Świetnie sprawdzi się tutaj polewa czekoladowa lub lukier i kolorowa posypka. Miłośnikom orientalnych smaków polecamy dodanie cynamonu bądź kardamonu. Pączki warto przygotować dzień wcześniej.
Zobacz też: Pyszne puszyste pączki - dokładnie takie jak u babci. Z tym przepisem karnawał 2024 zapamiętacie na długo