Pączki amerykańskie dla wielu są lepsze niż tradycyjne. Wypróbuj ten przepis i daj znać, co o tym sądzisz

Pączki amerykańskie to inaczej donuty. Charakterystyczne pączki z dziurką, kolorową polewą i posypką nie tylko rewelacyjnie smakują, ale i świetnie wyglądają. Wprost zachęcają nas do skosztowania.

Przepis na pączki amerykańskie - nie kupuj ich, tylko wykonaj je w domu

Przepis na pączki amerykańskie nie jest trudny. Bez problemu poradzą sobie z nim, nawet Ci najbardziej początkujący. Donuty domowej roboty sprawią, że olśnisz całą rodzinę wyjątkową słodką przekąską. Gotowi na mega amerykańskie pączki? Zaczynamy!

Pączki amerykańskie z dziurką - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • około 5-6 szklanek mąki pszennej
  • około 40 g świeżych drożdży
  • 2 jaja
  • pół szklanki cukru
  • 500 ml ciepłego mleka
  • około 1/4 szklanki przegotowanej wody
  • około 1/3 roztopionej szklanki masła
  • 1-2 łyżki rumu
  • odrobina soli
  • zmielona skórka cytrynowa

Składniki na lukier:

  • 2 białka
  • 2 szklanki cukru pudru
  • kolorowa posypka do ciast

Pozostałe składniki:

  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Wykonaj zaczyn. Drożdże rozkrusz. Dołóż łyżeczkę cukru i łyżkę mąki.
  2. Zalej połową ciepłego mleka.
  3. Pozostaw do wyrośnięcia.
  4. Mąkę przesiej. Wsyp ją do miski.
  5. Dołóż sól, cukier, jajka i pozostałe mleko oraz ciepłą wodę. Dołóż zaczyn i startą skórkę.
  6. W końcowym etapie dodaj masło i rum.
  7. Zagnieć dokładnie ciasto.
  8. Wyrób dokładnie i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.
  9. Następnie oprósz stolnicę mąką.
  10. Rozwałkuj ciasto i wytnij kółka szklanką.
  11. Wytnij na środku każdego kółka kolejne kółko za pomocą kieliszka.
  12. Pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia.
  13. Przejdź do smażenia.
  14. Wykonuj to na głębokim tłuszczu. Ważne jest to, aby odpowiednio go rozgrzać.
  15. Na koniec zrób lukier. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj pozostałe składniki. Pączki namocz w lukrze z posypką.
Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Pączki amerykańskie - przepis bez dodatku drożdży

Pączki amerykańskie z dziurką bez drożdży robi się dużo szybciej, ponieważ nie trzeba odstawiać ciasta do wyrośnięcia. Upieczesz je w zaledwie 25 minut. Przejdźmy do sposobu wykonania. Poniżej zamieszczamy bardzo prosty przepis na szybkie amerykańskie pączki, które udadzą się każdemu.

Składniki:

  • 220 g mąki
  • około 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • odrobina mielonej wanilii
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • cukier puder - do posypki

Wykonanie:

  1. Wymieszaj jajko, z wanilią, cukrem i solą.
  2. Następnie dołóż śmietanę i twaróg.
  3. Wszystko dobrze wymieszaj.
  4. Później dodaj proszek do pieczenia i dwie łyżki mąki. Całość ponownie wymieszaj.
  5. Tak przygotowaną masę ułóż na stolnicy.
  6. Zagnieć ciasto.
  7. Uformuj wałek i podziel ciasto na 10-12 części.
  8. Rozwałkuj, wytnij większe koła szklanką i środki kieliszkiem.
  9. Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  10. Ułóż pączki na blaszce.
  11. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  12. Piecz przez 25 minut.
  13. Upieczone pączki przestudź i posyp obficie cukrem pudrem.

Pączki można dowolnie przystroić. Świetnie sprawdzi się tutaj polewa czekoladowa lub lukier i kolorowa posypka. Miłośnikom orientalnych smaków polecamy dodanie cynamonu bądź kardamonu. Pączki warto przygotować dzień wcześniej.

Zobacz też: Pyszne puszyste pączki - dokładnie takie jak u babci. Z tym przepisem karnawał 2024 zapamiętacie na długo

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.