-
Haps
-
Jak przygotować
- Faworki, którym nikt się nie oprze. Bezproblemowy przepis na chrust domowej roboty
Kruche i napowietrzone faworki, którym nikt się nie oprze. Bezproblemowy przepis na chrust domowej roboty
Faworki można zrobić w nieco inny sposób. Przed wami trzy rewelacyjne przepisy, które pokochają najwięksi smakosze. Bezproblemowe faworki na winie, piwie lub nalewce podbiją serca wielu.
Faworki - przepisy na trunkach dla tych, którzy lubią eksperymentować
Przepisy na faworki z dodatkiem różnorodnego alkoholu to strzał w dziesiątkę na tegoroczny karnawał. Bez pączków czy domowej roboty faworków nie ma świętowania. Chrusty z poniższych receptur są bardzo dobre w smaku, wychodzą kruche i napowietrzone. Przekonajcie się sami, jakie są pyszne!
Przepis na faworki na białym winie
Składniki:
- 3 żółtka
- pół szklanki białego wina
- 2 cukier waniliowy
- olej
- około 300 g mąki
- cukier puder - do posypania
Wykonanie:
- Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym.
- Następnie dolej wino i wymieszaj.
- Przesiej mąkę. Dodawaj ją etapami do masy, jednocześnie mieszając.
- Zagnieć dobrze ciasto i ubij je później wałkiem. Dzięki temu ciasto będzie napowietrzone.
- Zawiń ciasto folią i odstaw na 60 minut do lodówki.
- Następnie rozwałkuj ciasto, pokrój je na pasy.
- Każdy pas nakrój w środku i przełóż jeden koniec paska przez środek.
- Przystąp do smażenia na rozgrzanym oleju. Pamiętaj jednak, aby temperatura nie była zbyt duża.
- Po usmażeniu odsącz je z tłuszczu i posyp cukrem pudrem.
Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale
Faworki - przepis po szwajcarsku:
Składniki:
- 150 g cukru
- 75 g masła
- 2 jaja
- odrobina soli
- pół kilograma mąki
- 100 ml śmietanki kremówki
- 2-3 łyżki nalewki wiśniowej
- olej
- cukier puder
- cynamon
Wykonanie:
- Utrzyj masło z cukrem.
- Następnie dodaj sól i jajka.
- Dołóż śmietanę. Wlej nalewkę.
- Dalej przesiej mąkę i dodaj ją do pozostałych składników.
- Wyrób dokładnie ciasto.
- Ubij ciasto wałkiem (dzięki temu będzie pulchne i napowietrzone).
- Przykryj ciasto ścierką.
- Odstaw na 120 minut.
- Po tym czasie, przygotuj stolnicę. Podsyp ją mąką.
- Rozwałkuj ciasto.
- Następnie wytnij pasy. Na środku każdego paska wytnij dziurkę. Wywiń końce do środka, tak jak przy klasycznych faworkach.
- Rozgrzej olej.
- Przystąp do smażenia.
- Jeżeli chcesz uniknąć przypalenia tłuszczu, wrzuć kilka plasterków ziemniaka do oleju.
- Po usmażeniu faworków, wyciągnij je na talerz.
- Posyp cynamonem i cukrem pudrem.
Przepis na pyszne faworki na piwie:
Składniki:
- 6 żółtek
- 2-3 łyżki cukru
- około 2,5 szklanki mąki pszennej
- olej
- pół szklanki dowolnego piwa
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypki
Wykonanie:
- Żółtka utrzyj z cukrem.
- Przesiej mąkę, połącz ją z proszkiem do pieczenia.
- Połącz z żółtkami.
- Dolej piwo.
- Połącz dokładnie wszystkie składniki ze sobą.
- Następnie ubij wałkiem.
- Później rozwałkuj ciasto.
- Weź długi nóż. Pokrój ciasto na plastry.
- Wykonaj tradycyjne nacięcia na środku każdego paska. Wywiń końce ciasta do środka.
- Rozgrzej olej do faworków (możesz smażyć faworki zarówno w garnku jak i we frytkownicy).
- Później po usmażeniu, przełóż przygotowane faworki na ręcznik papierowy.
- Po delikatnym przestudzeniu, oprósz faworki cukrem pudrem. Opcjonalnie możesz użyć przypraw korzennych.
Zobacz też: Ciasto na pączki drożdżowe jest kluczem do popisowego deseru na tłusty czwartek. Najważniejsze są proporcje