Kruche i napowietrzone faworki, którym nikt się nie oprze. Bezproblemowy przepis na chrust domowej roboty

Faworki można zrobić w nieco inny sposób. Przed wami trzy rewelacyjne przepisy, które pokochają najwięksi smakosze. Bezproblemowe faworki na winie, piwie lub nalewce podbiją serca wielu.

Faworki - przepisy na trunkach dla tych, którzy lubią eksperymentować

Przepisy na faworki z dodatkiem różnorodnego alkoholu to strzał w dziesiątkę na tegoroczny karnawał. Bez pączków czy domowej roboty faworków nie ma świętowania. Chrusty z poniższych receptur są bardzo dobre w smaku, wychodzą kruche i napowietrzone. Przekonajcie się sami, jakie są pyszne!

Przepis na faworki na białym winie

Składniki:

  • 3 żółtka
  • pół szklanki białego wina
  • 2 cukier waniliowy
  • olej
  • około 300 g mąki
  • cukier puder - do posypania

Wykonanie:

  • Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym.
  • Następnie dolej wino i wymieszaj.
  • Przesiej mąkę. Dodawaj ją etapami do masy, jednocześnie mieszając.
  • Zagnieć dobrze ciasto i ubij je później wałkiem. Dzięki temu ciasto będzie napowietrzone.
  • Zawiń ciasto folią i odstaw na 60 minut do lodówki.
  • Następnie rozwałkuj ciasto, pokrój je na pasy.
  • Każdy pas nakrój w środku i przełóż jeden koniec paska przez środek.
  • Przystąp do smażenia na rozgrzanym oleju. Pamiętaj jednak, aby temperatura nie była zbyt duża.
  • Po usmażeniu odsącz je z tłuszczu i posyp cukrem pudrem.
Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale

Faworki - przepis po szwajcarsku:

Składniki:

  • 150 g cukru
  • 75 g masła
  • 2 jaja
  • odrobina soli
  • pół kilograma mąki
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 2-3 łyżki nalewki wiśniowej
  • olej
  • cukier puder
  • cynamon

Wykonanie:

  • Utrzyj masło z cukrem.
  • Następnie dodaj sól i jajka.
  • Dołóż śmietanę. Wlej nalewkę.
  • Dalej przesiej mąkę i dodaj ją do pozostałych składników.
  • Wyrób dokładnie ciasto.
  • Ubij ciasto wałkiem (dzięki temu będzie pulchne i napowietrzone).
  • Przykryj ciasto ścierką.
  • Odstaw na 120 minut.
  • Po tym czasie, przygotuj stolnicę. Podsyp ją mąką.
  • Rozwałkuj ciasto.
  • Następnie wytnij pasy. Na środku każdego paska wytnij dziurkę. Wywiń końce do środka, tak jak przy klasycznych faworkach.
  • Rozgrzej olej.
  • Przystąp do smażenia.
  • Jeżeli chcesz uniknąć przypalenia tłuszczu, wrzuć kilka plasterków ziemniaka do oleju.
  • Po usmażeniu faworków, wyciągnij je na talerz.
  • Posyp cynamonem i cukrem pudrem.

Przepis na pyszne faworki na piwie:

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 2-3 łyżki cukru
  • około 2,5 szklanki mąki pszennej
  • olej
  • pół szklanki dowolnego piwa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypki

Wykonanie:

  • Żółtka utrzyj z cukrem.
  • Przesiej mąkę, połącz ją z proszkiem do pieczenia.
  • Połącz z żółtkami.
  • Dolej piwo.
  • Połącz dokładnie wszystkie składniki ze sobą.
  • Następnie ubij wałkiem.
  • Później rozwałkuj ciasto.
  • Weź długi nóż. Pokrój ciasto na plastry.
  • Wykonaj tradycyjne nacięcia na środku każdego paska. Wywiń końce ciasta do środka.
  • Rozgrzej olej do faworków (możesz smażyć faworki zarówno w garnku jak i we frytkownicy).
  • Później po usmażeniu, przełóż przygotowane faworki na ręcznik papierowy.
  • Po delikatnym przestudzeniu, oprósz faworki cukrem pudrem. Opcjonalnie możesz użyć przypraw korzennych.

Zobacz też: Ciasto na pączki drożdżowe jest kluczem do popisowego deseru na tłusty czwartek. Najważniejsze są proporcje

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.