Błyskawiczny przepis na pączki, który nie zawodzi. Karnawałowe łakocie z kremem czekoladowo-orzechowym

Przepis na pączek z kremem czekoladowo-orzechowym nie jest zbyt popularny. W okresie karnawału zdecydowanie króluje klasyczne nadzienie. Warto jednak od czasu do czasu skusić się na coś nowego. Przedstawiamy zatem przepisy na przepyszne łakocie na tłusty czwartek i nie tylko.

Pączki - przepisy z kultowym kremem

Przepisy na pączki z kremem czekoladowo-orzechowym nie są tak bardzo popularne jak tradycyjne receptury. Rozpływający się krem, miękkie drożdżowe ciasto i ten nieziemski aromat powinny jednak przekonać wszystkich łasuchów do skosztowania przynajmniej jednego pączka z takim nadzieniem w tym roku. Poniżej zamieszczamy sprawdzony przepis. 

Jak zrobić pączki z kremem czekoladowo-orzechowym? Oto przepis:

Składniki:

  • 600 g mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • 1 całe jajko + 5 żółtek
  • 70 g masła
  • 70 g cukru
  • 2-3 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 mały kieliszek spirytusu

Składniki na lukier:

  • kilka łyżek soku z cytryny
  • kilka łyżek cukru pudru

Pozostałe składniki:

Wykonanie:

  • Wymieszaj drożdże w niepełnej szklance ciepłego mleka.
  • Dodaj 2 łyżki cukru i tyle samo mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
  • Zaczyn powinien zwiększyć swoją objętość.
  • W międzyczasie przesiej mąkę. Połącz mąkę, oba cukry, spirytus i jajka.
  • Dołóż przestudzone masło, mleko i zaczyn.
  • Wyrób porządnie ciasto.
  • Masę dobrze wymieszaj.
  • Tak przygotowane ciasto odstaw przykryte ściereczką na 1,5 godziny.
  • Później przygotuj stolnicę. Podsyp ją delikatnie mąką.
  • Podziel ciasto na około 16-18 części. Uformuj pączki.
  • Odstaw pączki na kwadrans.
  • Dalej przejdź do rozgrzania tłuszczu.
  • Później przejść do stopniowego smażenia pączków.
  • Tak przygotowane pączki nadziej kremem czekoladowo-orzechowym, używając szprycy.
  • Wykonaj lukier. Połącz składniki i powstałym lukrem polej pączki.
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Oto przepis na mega szybkie pączki z cynamonem i kremem czekoladowo-orzechowym:

Składniki:

  • szklanka mąki tortowej
  • około 180 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 20 g cukru
  • 1 łyżka wódki
  • odrobina soli
  • 30 g masła
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem czekoladowo-orzechowy (tu znajdziesz przepis, możesz też kupić gotowy krem)
  • olej
  • cynamon

Wykonanie:

  • Rozpuść masło i wystudź je.
  • Wymieszaj jogurt z solą, żółtkiem oraz jajkami. Dołóż cukier. Dolej masło i łyżkę wódki.
  • Przesiej mąkę. Połącz ją z sodą i proszkiem do pieczenia.
  • Połącz suche i mokre składniki.
  • Po wyrobieniu ciasta, uformuj kulki.
  • Następnie rozgrzej olej w garnku z grubym dnem.
  • Przejdź do smażenia pączków na średnim ogniu.
  • Później przełóż je na ręcznik papierowy.
  • Cynamon wymieszaj z cukrem.
  • Nadziej pączki kremem czekoladowo-orzechowym i posyp je cukrem z cynamonem.
  • Pączki warto serwować od razu na ciepło.

* Jeżeli nie masz pewności co do tego czy tłuszcz się nie przypali, możesz dodać surowego ziemniaka. To zapobiegnie przypalaniu. Obierz ziemniaka, pokrój na grube plastry. Umieść kilka plasterków w gorącym tłuszczu.

Zobacz też: Chrusty znowu wyszły za twarde? Uratuje cię przepis na szybkie faworki siostry Anieli, które udadzą się każdemu

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.