Pączki - przepisy z kultowym kremem
Przepisy na pączki z kremem czekoladowo-orzechowym nie są tak bardzo popularne jak tradycyjne receptury. Rozpływający się krem, miękkie drożdżowe ciasto i ten nieziemski aromat powinny jednak przekonać wszystkich łasuchów do skosztowania przynajmniej jednego pączka z takim nadzieniem w tym roku. Poniżej zamieszczamy sprawdzony przepis.
Jak zrobić pączki z kremem czekoladowo-orzechowym? Oto przepis:
Składniki:
- 600 g mąki
- 50 g świeżych drożdży
- szklanka ciepłego mleka
- 1 całe jajko + 5 żółtek
- 70 g masła
- 70 g cukru
- 2-3 łyżeczki cukru z wanilią
- 1 mały kieliszek spirytusu
Składniki na lukier:
- kilka łyżek soku z cytryny
- kilka łyżek cukru pudru
Pozostałe składniki:
Wykonanie:
- Wymieszaj drożdże w niepełnej szklance ciepłego mleka.
- Dodaj 2 łyżki cukru i tyle samo mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
- Zaczyn powinien zwiększyć swoją objętość.
- W międzyczasie przesiej mąkę. Połącz mąkę, oba cukry, spirytus i jajka.
- Dołóż przestudzone masło, mleko i zaczyn.
- Wyrób porządnie ciasto.
- Masę dobrze wymieszaj.
- Tak przygotowane ciasto odstaw przykryte ściereczką na 1,5 godziny.
- Później przygotuj stolnicę. Podsyp ją delikatnie mąką.
- Podziel ciasto na około 16-18 części. Uformuj pączki.
- Odstaw pączki na kwadrans.
- Dalej przejdź do rozgrzania tłuszczu.
- Później przejść do stopniowego smażenia pączków.
- Tak przygotowane pączki nadziej kremem czekoladowo-orzechowym, używając szprycy.
- Wykonaj lukier. Połącz składniki i powstałym lukrem polej pączki.
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie
Oto przepis na mega szybkie pączki z cynamonem i kremem czekoladowo-orzechowym:
Składniki:
- szklanka mąki tortowej
- około 180 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko + 1 żółtko
- 20 g cukru
- 1 łyżka wódki
- odrobina soli
- 30 g masła
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- krem czekoladowo-orzechowy (tu znajdziesz przepis, możesz też kupić gotowy krem)
- olej
- cynamon
Wykonanie:
- Rozpuść masło i wystudź je.
- Wymieszaj jogurt z solą, żółtkiem oraz jajkami. Dołóż cukier. Dolej masło i łyżkę wódki.
- Przesiej mąkę. Połącz ją z sodą i proszkiem do pieczenia.
- Połącz suche i mokre składniki.
- Po wyrobieniu ciasta, uformuj kulki.
- Następnie rozgrzej olej w garnku z grubym dnem.
- Przejdź do smażenia pączków na średnim ogniu.
- Później przełóż je na ręcznik papierowy.
- Cynamon wymieszaj z cukrem.
- Nadziej pączki kremem czekoladowo-orzechowym i posyp je cukrem z cynamonem.
- Pączki warto serwować od razu na ciepło.
* Jeżeli nie masz pewności co do tego czy tłuszcz się nie przypali, możesz dodać surowego ziemniaka. To zapobiegnie przypalaniu. Obierz ziemniaka, pokrój na grube plastry. Umieść kilka plasterków w gorącym tłuszczu.
Zobacz też: Chrusty znowu wyszły za twarde? Uratuje cię przepis na szybkie faworki siostry Anieli, które udadzą się każdemu