Przepis na faworki z piekarnika - łakocie gotowe w kilka minut!
Przepis na faworki z piekarnika to świetna alternatywa dla tych, którzy chcą nieco bardziej zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę lub po prostu zaoszczędzić czas. Takich faworków nie trzeba smażyć na oleju, dzięki czemu są mniej kaloryczne, a ich przygotowanie staje się dużo łatwiejsze. Poniżej prezentujemy prosty przepis na smakowite faworki z piekarnika.
Faworki - przepis z piekarnika:
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 - 4 łyżki śmietany (powinna być dosyć gęsta)
- 3 żółtka
- odrobina soli
- 1 łyżka masła
- cukier puder
Wykonanie:
- Przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia, 1 łyżką cukru pudru i solą.
- Wymieszaj dokładnie suche składniki ze sobą.
- Później dodaj mokre: śmietanę, masło i żółtka.
- Przejdź do wyrabiania ciasta.
- Ciasto pokrój na mniejsze kawałki. Rozwałkuj je i pokrój na paski. Natnij paski w środku i przełóż jeden koniec przez dziurę.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Przełóż faworki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz faworki przez 10 minut.
- Ostudzone faworki posyp cukrem pudrem.
Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale
Chrusty z piekarnika na jogurcie naturalnym ze słodzikiem
Dietetyczne chrusty z piekarnika na jogurcie naturalnym to kolejna odsłona nieco zdrowszych łakoci na tłusty czwartek. Jeżeli nie jadłeś chrustu na jogurcie, to koniecznie nadrób te zaległości. Smak mówi sam za siebie! Poniżej znajdziesz mega łatwy przepis na domowe chrusty z piekarnika.
Przepis na faworki w piekarniku:
Składniki:
- 1 łyżka słodziku (może być mielony erytrytol lub ksylitol)
- 1 żółtko
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól - do smaku
- cukier puder
- cynamon w proszku
Wykonanie:
- W misce umieść żółtko, jogurt, sól i słodzik.
- Całość wymieszaj.
- Dodaj do masy przesianą mąkę.
- Przystąp do wyrobienia ciasta.
- W kolejnym kroku zajmij się napowietrzaniem ciasta. Można wykonać to za pomocą uderzeń wałka.
- Dzięki temu ciasto będzie jeszcze pulchniejsze.
- Ciasto napowietrzaj przez kilka minut.
- Później odłóż ciasto na chwilę.
- Następnie rozwałkuj ciasto na cienki placek.
- Przystąp do krojenia ciasta na prostokąty.
- Każdy kawałek natnij na środku i wywiń końcówki.
- Tak przygotowane faworki ułóż na blasze wyłożonej papierem.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Następnie umieść blachę w piekarniku.
- Piecz maksymalnie 10 minut.
- Wyciągnij je, przestudź. Wymieszaj cukier puder z cynamonem.
- Posyp obficie faworki.
Dla urozmaicenia możemy posypać faworki mieloną wanilią oraz kardamonem. Jest to mało popularne rozwiązanie, ale równie interesujące. Inną alternatywą jest przyprawa do pierników czy też kakao. Nie jest to klasyczne rozwiązanie, ale może Was bardzo pozytywnie zaskoczyć.
Zobacz też: Pyszne puszyste pączki - dokładnie takie jak u babci. Z tym przepisem karnawał 2024 zapamiętacie na długo