Najlepsze faworki - przepis babci z PRL-u nie ma sobie równych. Domowe, chrupiące i przepyszne łakocie

Faworki z przepisu babci są najlepsze na świecie. Zajadamy się nimi zwłaszcza przy okazji tłustego czwartku. Chrust jednak to przysmak, który sprawdzi się także na co dzień. Faworki z cukrem pudrem to dla wielu smak dzieciństwa.

Faworki jak u babci - lepsze niż w niejednej cukierni

Masz ochotę na faworki jak u babci? To coś, co wielu poszukuje, zwłaszcza w okresie zbliżającego się tłustego czwartku. Co prawda mamy jeszcze trochę czasu na przygotowania, ale jednak warto zastanowić się nad tym nieco wcześniej. Mamy dla was świetny przepis, który uda się każdy. Smak faworków jest znakomity. Przygotujcie się na liczne dokładki, bo to najlepsze faworki babci! Przepis znajdziecie poniżej.

Przepis na faworki babci - krok po kroku:

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 5- 6 żółtek
  • szklanka gęstej śmietany
  • 1-2 łyżki masła - powinno być miękkie
  • 1 mały kieliszek spirytusu
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia, może być też smalec
  • odrobina soli

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę. Umieść ją w misce.
  2. Żółtka wymieszaj z masłem i cukrem.
  3. Dalej dodaj masę jajeczną do mąki.
  4. Dołóż pozostałe składniki. Wyrób dobrze ciasto - powinno być elastyczne.
  5. Później napowietrz je za pomocą wałka. Ubijaj przez kilka minut.
  6. Następnie odłóż je na chwilę.
  7. Podziel ciasto i rozwałkuj.
  8. Pokrój ciasto na paski.
  9. Wykonaj na środku nacięcia. Wywiń końcówki do środka.
  10. Weź garnek z grubym dnem i przystąp do smażenia. Bardzo ważne jest to, aby smażyć na średnim ogniu.
  11. Smaż faworki na złocisty kolor.
  12. Po usmażeniu oprósz faworki cukrem pudrem.
Zobacz wideo Faworki, chrusty, chrust, a po angielsku anielskie skrzydła. U nas w wersji drożdżowej

Faworki z przepisu babci - drugi wariant

Domowe faworki nie mają sobie równych. Faworki z przepisu babci wykonane własnoręcznie to nie tylko pełnia smaku, ale i satysfakcji. Jeżeli chcecie zaimponować bliskim to zdecydowanie warto, abyście zaserwowali ten prosty przysmak. Przejdźmy zatem do receptury.

Składniki:

  • 3 - 4 żółtka + 2 białka
  • około 3/4 szklanki cukru
  • około 1/4 l kwaśnej śmietany
  • 1 kg mąki
  • 2 - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 kostki rozpuszczonego masła
  • 1 kg smalcu do smażenia
  • cukier puder - do posypki

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki (poza smalcem i cukrem pudrem) połącz ze sobą i zagnieć.
  2. Wyrób chwilę ciasto. Podziel je na kilka części i rozwałkuj najpierw tylko jedną. To ułatwi cały proces przygotowania.
  3. Pozostałe części ciasta przykryj ściereczką.
  4. Przystąp do krojenia ciasta na pasy.
  5. Każdy pas, nakrój delikatnie na środku. Wywiń końce.
  6. Następnie rozpuść smalec na wolnym ogniu.
  7. Pamiętaj, aby wziąć garnek z grubym dnem.
  8. Smaż stopniowo faworki na rozgrzanym smalcu.
  9. Odsącz z nadmiaru tłuszczu.
  10. Zajmij się w ten sam sposób, odłożonym wcześniej ciastem.
  11. Po delikatnym przestudzeniu, posyp faworki obficie cukrem pudrem.

* Możesz użyć innego tłuszczu. Dobrze sprawdzi się zwykły olej roślinny.

Faworki warto serwować z ulubioną herbatą lub kawą, na przykład w zimowej odsłonie. Ten mały dodatek, zdecydowanie umili każdy podwieczorek w towarzystwie bliskich osób.

Zobacz też: Ciasto na pączki drożdżowe jest kluczem do popisowego deseru na tłusty czwartek. Najważniejsze są proporcje

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.