Pączki domowe bez grama drożdży. Z tym przepisem wyjdą lepsze niż w popularnej cukierni

Najlepsze pączki domowe bez dodatku drożdży? Jest to jak najbardziej możliwe. To znakomity wariant dla tych, którzy nie mogą jeść drożdży lub chcą zrobić smaczne, puszyste i tanie pączki w tempie ekspresowym.

Przepisy na domowe pączki bez drożdży hitem ostatnich lat

Jak zrobić domowe pączki bez drożdży? Na szczęście jest to banalnie proste. Pączki bez drożdży nie wymagają od nas oczekiwania na wyrośnięcie, dzięki czemu możemy zaoszczędzić mnóstwo czasu. Poniższy przepis będzie wzbogacony o maślankę, a nasze pączki zyskają jeszcze lepszy smak.

Przepis na pączki domowe z proszkiem do pieczenia i maślanką:

Składniki:

  • około 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • 1/4 szklanki maślanki naturalnej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • około 45 g rozpuszczonego masła
  • olej - do smażenia
  • cukier puder - do posypki

Wykonanie:

  1. Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki.
  2. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki.
  3. Następnie połącz obie zawartości misek ze sobą. Wymieszaj ciasto dokładnie.
  4. Uformuj z ciasta kulki - pączki.
  5. Weź garnek. Powinien być niski i szeroki.
  6. Wlej do niego olej i podgrzej go dosyć mocno.
  7. Przystąp do smażenia pączków.
  8. Smaż pączki na równomiernym ogniu, z dwóch stron.
  9. Później usmażone pączki wyłóż na ręcznik papierowy.
  10. Usmażone i przestudzone pączki posyp cukrem pudrem.
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Pączki domowej roboty na serku homogenizowanym - ten smak przyprawia o zawrót głowy

Pączki domowej roboty z serkiem waniliowym dają ciekawe doznania smakowe i co najważniejsze - nie mają w sobie drożdży. To dobra informacja dla tych, którzy muszą ich unikać. Tegoroczny tłusty czwartek zapowiada się wyśmienicie.

Domowe pączki - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • około 120 g serka waniliowego homogenizowanego
  • około 280 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g gęstej śmietany
  • 1 jajko
  • niepełna łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki cukru białego
  • olej - do smażenia
  • ulubiona konfitura
  • cukier puder - do posypania

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę. Dodaj sodę spożywczą i cukier. Wymieszaj ze sobą dobrze składniki.
  2. Do masy dodaj serek homogenizowany, śmietanę oraz jajko. Przystąp do wyrabiania ciasta.
  3. Uformuj kulki.
  4. Weź głęboką patelnię, rozgrzej na niej olej.
  5. Przystąp do smażenia pączków. Pamiętaj o zachowaniu właściwej temperatury pieczenia. W przeciwnym razie mogą się spalić.
  6. Ważne jest także to, aby smażyć je stopniowo.
  7. Po usmażeniu, ułóż pączki na ręczniku papierowym. Kiedy przestygną, nadziej je ulubioną konfiturą. Wykonuj to za pomocą specjalnej szprycy.
  8. Później posyp pączki cukrem pudrem.

Pączek domowy - kcal. Ile kalorii mają pączki?

Pączek domowy i kalorie to temat często poruszany w okolicach tłustego czwartku. Warto wiedzieć, że ilość kalorii jest uwarunkowana od wagi i rodzaju pączka. Przeciętnie jeden tradycyjny pączek ma:

  • 350 kcal,
  • 5 gramów białka,
  • 14 gramów tłuszczu,
  • 50 gramów węglowodanów.

Zobacz też: Jak zrobić dobre karnawałowe pączki z marmoladą? Przygotuj się na wielkie świętowanie z pysznymi łakociami

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.