Lokma, czyli tłusty czwartek w tureckim stylu
Lokma to inaczej tureckie pączki. Jeżeli szukacie czegoś innego na tłusty czwartek, to genialnie trafiliście. Pączki z tureckiego przepisu skąpane w słodkim syropie są wyborne. Ten specjał pokochają zarówno mali jak i duzi. W artykule podajemy dwa przepisy na wyborne pączki, które odmienią nadchodzące święto.
Lokma - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 1 łyżeczka drożdży
- około 3 szklanek mąki pszennej
- 2 łyżki ostudzonego i płynnego masła
- odrobina soli
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- około 2-3 szklanek cukru
- 2 szklanki oleju
- cynamon
- przegotowana woda
Wykonanie:
- Rozpuść drożdże z cukrem (2 łyżki) i wodą (pół szklanki). Odstaw na chwilę.
- Dołóż mąkę i sól.
- Dodaj rozpuszczone masło.
- Wyrób dokładnie ciasto.
- Następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- W garnku rozpuść resztę cukru. Dolej 3 szklanki wody.
- Wymieszaj i gotuj przez kwadrans.
- Później odstaw do wystudzenia.
- Uformuj małe kulki z ciasta. Wrzuć je na rozgrzany olej i smaż do zarumienienia.
- Następnie odsącz je na ręczniku papierowym. Później wrzuć je do słodkiego syropu.
Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek
Tureckie pączki w syropie
Tureckie pączki w syropie zyskują popularność także w naszych stronach. Charakterystyczne małe pączuszki w syropie to świetny pomysł na uczczenie tłustego czwartku. Nie musimy ograniczać się tylko i wyłącznie do klasycznych słodkości. Zaletą tureckich pączków jest nie tylko ich smak, ale i wielkość. Pączki tego typu są na jeden kęs. Dzięki temu można łatwo je rozdzielić między gości. Poniżej znajdziesz drugi przepis na karnawałowy specjał z Turcji.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g drożdży
- około 150 ml ciepłej wody
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki rozpuszczonego masła
- odrobina soli
Składniki na syrop:
- 100 ml wody
- około 1,5 szklanki cukru pudru
- odrobina skórki cytrynowej
Pozostałe składniki:
Wykonanie:
- Zrób zaczyn. Umieść w misce cukier, drożdże i wodę.
- Całość wymieszaj i odstaw na chwilę.
- Do zaczynu wsyp mąkę i sól. Wlej masło.
- Wymieszaj wszystko.
- Przykryj ciasto ściereczką kuchenną i odstaw na 25 minut.
- Wykonaj syrop.
- Weź składniki na syrop. Wymieszaj i zagotuj. Później ostudź.
- Z ciasta uformuj kulki.
- Posyp je cynamonem.
- Rozgrzej olej w garnku i przystąp do smażenia.
- Następnie umieść je na ręczniku papierowym.
- Posyp je cynamonem i kardamonem.
Jeśli masz trudności w trakcie formowania pączków, możesz namoczyć ręce w zimnej wodzie, to ułatwi zadanie. Innym rozwiązaniem jest użycie specjalnego rękawa cukierniczego. Oryginalnie tureckie pączki robi się jednak rękami.
Zobacz też: Oponki serowe już samym swoim wyglądem skutecznie pobudzają kubki smakowe. Jak je zrobić? To nic trudnego