Być może znasz je z wakacji. Są tak pyszne, że rozdaje się je z okazji otwarcia firmy czy narodzin dziecka

Oto kultowe pączki z jednego z najczęściej odwiedzanych przez turystów kraju. Wykonane w prosty sposób z łatwodostępnych składników sprawdzą się doskonale w czasie trwającego właśnie karnawału. Tubylcy często rozdają je za darmo na ulicy.

Lokma, czyli tłusty czwartek w tureckim stylu

Lokma to inaczej tureckie pączki. Jeżeli szukacie czegoś innego na tłusty czwartek, to genialnie trafiliście. Pączki z tureckiego przepisu skąpane w słodkim syropie są wyborne. Ten specjał pokochają zarówno mali jak i duzi. W artykule podajemy dwa przepisy na wyborne pączki, które odmienią nadchodzące święto.

Lokma - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 1 łyżeczka drożdży
  • około 3 szklanek mąki pszennej
  • 2 łyżki ostudzonego i płynnego masła
  • odrobina soli
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • około 2-3 szklanek cukru
  • 2 szklanki oleju
  • cynamon
  • przegotowana woda 

Wykonanie:

  1. Rozpuść drożdże z cukrem (2 łyżki) i wodą (pół szklanki). Odstaw na chwilę.
  2. Dołóż mąkę i sól.
  3. Dodaj rozpuszczone masło.
  4. Wyrób dokładnie ciasto.
  5. Następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  6. W garnku rozpuść resztę cukru. Dolej 3 szklanki wody.
  7. Wymieszaj i gotuj przez kwadrans.
  8. Później odstaw do wystudzenia.
  9. Uformuj małe kulki z ciasta. Wrzuć je na rozgrzany olej i smaż do zarumienienia.
  10. Następnie odsącz je na ręczniku papierowym. Później wrzuć je do słodkiego syropu.
Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Tureckie pączki w syropie

Tureckie pączki w syropie zyskują popularność także w naszych stronach. Charakterystyczne małe pączuszki w syropie to świetny pomysł na uczczenie tłustego czwartku. Nie musimy ograniczać się tylko i wyłącznie do klasycznych słodkości. Zaletą tureckich pączków jest nie tylko ich smak, ale i wielkość. Pączki tego typu są na jeden kęs. Dzięki temu można łatwo je rozdzielić między gości. Poniżej znajdziesz drugi przepis na karnawałowy specjał z Turcji.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • około 150 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • odrobina soli

Składniki na syrop:

  • 100 ml wody
  • około 1,5 szklanki cukru pudru
  • odrobina skórki cytrynowej

Pozostałe składniki:

  • olej
  • cynamon
  • kardamon

Wykonanie:

  1. Zrób zaczyn. Umieść w misce cukier, drożdże i wodę.
  2. Całość wymieszaj i odstaw na chwilę.
  3. Do zaczynu wsyp mąkę i sól. Wlej masło.
  4. Wymieszaj wszystko.
  5. Przykryj ciasto ściereczką kuchenną i odstaw na 25 minut.
  6. Wykonaj syrop.
  7. Weź składniki na syrop. Wymieszaj i zagotuj. Później ostudź.
  8. Z ciasta uformuj kulki.
  9. Posyp je cynamonem.
  10. Rozgrzej olej w garnku i przystąp do smażenia.
  11. Następnie umieść je na ręczniku papierowym.
  12. Posyp je cynamonem i kardamonem.

Jeśli masz trudności w trakcie formowania pączków, możesz namoczyć ręce w zimnej wodzie, to ułatwi zadanie. Innym rozwiązaniem jest użycie specjalnego rękawa cukierniczego. Oryginalnie tureckie pączki robi się jednak rękami. 

Zobacz też: Oponki serowe już samym swoim wyglądem skutecznie pobudzają kubki smakowe. Jak je zrobić? To nic trudnego

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.