Jak zrobić lukier z cukru bez grudek? Proporcje są tutaj najważniejsze

Jak zrobić lukier, który jest niebieski lub czerwony? Będzie to świetny słodki dodatek do pączków. Tak więc, jeśli chcecie przygotować coś pysznego i pięknie wyglądającego, w artykule znajdziecie przepisy na kolorowy lukier.

Jak robi się lukier? Nie kupuj, wykonaj go samodzielnie w domu

Czy wiesz, jak robi się lukier? Nie jest to trudne zadanie. Polewa z cukru to znakomite wykończenie nie tylko pączków, ale i innych słodkich smakołyków. Najważniejsze jest to, aby gotowy lukier miał kremową konsystencję, bez grudek. Co ciekawe, można go kupić w klasycznej wersji kolorystycznej, czyli białej, jak również kolorowej. Możesz także samodzielnie przygotować różnokolorowy lukier. W artykule znajdziesz kilka trików, które przydadzą się w tłusty czwartek. Poniżej podstawowy przepis na lukier.

Składniki:

  • sok z połówki cytryny
  • 250 g cukru pudru

Wykonanie:

  1. Umyj porządnie cytrynę. Wyparz ją, osusz i przekrój na pół.
  2. Wyciśnij z połówki sok. Najlepiej wykonać to za pomocą urządzenia do wyciskania cytrusów.
  3. Podgrzej wyciśnięty sok z cytryny.
  4. Dodawaj stopniowo cukier i mieszaj cały czas. Warto mieć na uwadze, że lukier będzie stopniowo gęstniał.
  5. Tak przygotowany lukier wykorzystaj do ozdobienia pączków, czy też ciasteczek.
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Lukier - jak się robi? Jak go pokolorować? Mamy na to sposób

Wiemy już, jak się robi domowy lukier. Warto również wspomnieć, że można go barwić na wiele sposobów. Jednym z rozwiązań jest dowolny barwnik spożywczy, który możesz nabyć w niemalże każdym sklepie. Przejdźmy do przepisu - pączki będą wyglądały bajecznie.

Lukier - jak zrobić? Oto prosty przepis:

Składniki:

  • 1 białko
  • 150 g cukru pudru
  • odrobina soku z cytryny
  • barwnik spożywczy

Wykonanie:

  1. Umieść białko w misce. Dołóż cukier puder i sok cytrynowy.
  2. Wymieszaj.
  3. Później dołóż barwnik.
  4. Mieszaj do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji
  5. Tak przygotowany lukier najlepiej przełożyć do rękawa cukierniczego, który ułatwi nam rozprowadzenie.

Jeżeli nie masz rękawa, możesz użyć zwykłego woreczka spożywczego. Napełnij go lukrem i zrób małą dziurkę. Dzięki temu będziesz mógł stworzyć wzorki na pączkach czy ciastkach. Warto mieć na uwadze, że konsystencja lukru może się zmienić z czasem. Aby go uratować, wystarczy dodać cukier lub sok z cytryny, w zależności od potrzeby. 

Naturalne barwniki do lukru

Barwnik spożywczy to niejedyne rozwiązanie na kolorowy lukier. Jest dużo więcej możliwości. Poniżej kilka składników, które zabarwią domowy lukier na magiczne kolory.

  • Sok z buraka. Umyj buraka, obierz i przeciśnij przez sokowirówkę. Następnie dodaj powstały sok do lukru. Dzięki burakowi uzyskasz różowy lub czerwony kolor, w zależności od ilości dodanego soku.
  • Sok z jagód. Jagody wystarczy umyć i ubić. Następnie możesz odcedzić je za pomocą lnianej ściereczki lub gazy.
  • Sok z marchwi. To kolejne warzywo, które sprawdzi się podczas barwienia lukru. Robimy sok z marchwi, tak jak w przypadku buraka i dodajemy go do lukru.
  • Sok ze szpinaku. Marzy Ci się zielony lukier niczym skóra Shreka? Postaw na sok ze szpinaku. Efekt gwarantowany.

Zobacz też: Oponki serowe już samym swoim wyglądem skutecznie pobudzają kubki smakowe. Jak je zrobić? To nic trudnego

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.