Ile pączków wyjdzie z kilograma mąki? Najedzą się nimi dwa tuziny gości albo i więcej!

Ile pączków wychodzi z 1 kg mąki? Tłusty czwartek już tuż tuż, dlatego warto dobrze przygotować się na święto wszystkich łakomczuchów. Pączki z kilograma mąki to dobry pomysł na łakocie dla większej ilości osób.

Ile pączków wyjdzie z 1 kg mąki? 

Zastanawiasz się, ile wychodzi pączków z całego kilograma mąki? To wcale nie takie oczywiste. Ilość pączków z 1 kg mąki zależy od dwóch czynników, są to dodatki, jakich użyjemy oraz wielkość samych pączków. Warto jednak wiedzieć, że przeciętnie z 1 kg mąki można zrobić 24 - 40 pączków. 

Pączki - przepis z 1 kg mąki. Pączków wystarczy dla całej rodziny

Przepis na pączki z 1 kg mąki to dobra opcja dla dużej rodziny. Polecamy recepturę na klasyczne ciasto, które można napełnić dowolnym nadzieniem. Słodka marmolada, domowej roboty dżem lub kajmak sprawią, że pączki będą smakować wybornie. Poniżej znajdziecie prosty przepis na pączki z kilograma mąki.

Przepis na pączki z 1 kg mąki:

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 250 g cukru
  • 10-12 żółtek - w zależności od wielkości
  • pół szklanki roztopionego i ostudzonego masła
  • około 100 g drożdży świeżych
  • 500 ml mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • kieliszek spirytusu
  • sól - odrobina
  • olej - do smażenia
  • ulubione nadzienie, można użyć kilka rodzajów
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  • Rozpuść drożdże w połowie szklanki ciepłego mleka.
  • Następnie dodaj 4-5 łyżek mąki oraz 2-3 łyżek cukru.
  • Całość dobrze wymieszaj.
  • Zaczyn odstaw do wyrośnięcia.
  • Utrzyj żółtka z cukrem.
  • Dołóż cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj.
  • Następnie dołóż wcześniej zrobiony zaczyn.
  • Dolej mleko. Dołóż pozostałą przesianą mąkę.
  • Dodaj odrobinę soli. Uważaj, aby nie przesolić ciasta.
  • Dołóż masło i spirytus.
  • Wyrób dobrze ciasto na pączki.
  • Odstaw ciasto na około 120 minut. 
  • Po tym czasie uformuj pączki.
  • Odstaw pączki do wyrośnięcia.
  • Rozgrzej olej i przystąp do smażenia.
  • Pamiętaj, aby wykonywać to stopniowo, w przeciwnym razie pączki się posklejają.
  • Gdy będą gotowe, odsącz je z nadmiaru tłuszczu, przestudź i nadziej ulubionym dodatkiem.
  • Posyp pączki cukrem pudrem.
Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Pączki z kilograma mąki dla 24 osób. Ten przepis jest dobry na imprezę karnawałową

Pączki z kilograma mąki to opcja na pyszne łakocie nawet dla 24 osób. Jeśli spodziewasz się dużej ilości gości na tłusty czwartek, ten przepis będzie dla Ciebie odpowiedni. Poniżej znajdziesz recepturę na pączki z kilograma mąki. 

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 6 żółtek + 2 jaja
  • 200 g cukru
  • 100 g świeżych drożdży
  • 1/2 l ciepłego mleka
  • 50 ml wódki
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżeczek mielonej wanilii
  • 100 g masła
  • odrobina soli

Składniki na lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki ciepłej wody
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej

Pozostałe składniki:

  • tłuszcz do smażenia
  • marmolada

Wykonanie:

  • Wykonaj zaczyn.
  • Rozkrusz drożdże. Wymieszaj z 1/2 szklanki ciepłego mleka.
  • Dołóż 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru białego.
  • Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Później dodaj do zaczynu żółtka, jajka, mąkę, mleko i cukier.
  • Całość wymieszaj.
  • Dołóż pozostałe składniki (poza masłem)
  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • W końcowym etapie dolej roztopione i ostudzone masło.
  • Wyrób ciasto i odstaw je na 90 minut.
  • Podziel ciasto i uformuj z niego pączki.
  • Pozostaw je do wyrośnięcia.
  • Rozgrzej wybrany tłuszcz do smażenia (może to być olej rzepakowy albo smalec).
  • Przystąp do smażenia.
  • Następnie odsącz nadmiar tłuszczu.
  • Przygotuj marmoladę i nadziej szprycą pączki.
  • Połącz składniki na lukier (poza skórką z cytryny) i dokładnie je wymieszaj, tak aby powstała jednolita konsystencja. 
  • Polej lukrem i posyp kandyzowaną skórką cytrynową gotowe i przestudzone pączki.

Zobacz też: Ciasto na faworki szampańskie. Kto raz spróbuje takich chrustów, nie wróci już do tradycyjnego przepisu

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.