Pączek - ile kalorii mają karnawałowe łakocie?
Ile kalorii ma tradycyjny pączek? Pączek pączkowi nierówny, dlatego wartość kaloryczna poszczególnych karnawałowych łakoci będzie nieco inna. Jakie czynniki mają wpływ na kalorie w pączkach? Będą to:
- wielkość pączka,
- nadzienie,
- dodatki, takie jak lukier, cukier puder, kolorowe posypki czy polewa,
- przygotowania - więcej kalorii będą miały smażone pączki.
Pączek - kcal. Ile kalorii ma jeden pączek?
Ile kcal ma pączek? Warto wiedzieć, że:
- pączek z różą i cukrem pudrem - około 290 kcal
- pączek z nadzieniem budyniowym - około 300 kcal
- pączek z nadzieniem i lukrem - około 350 kcal
- pączek z dżemem - około 292 kcal
- pączek z kajmakiem - około 366 kcal
- Pączek z serka homogenizowanego - około 216 kcal
- Pączek z piekarnika - około 170 kcal
- Pączek w czekoladzie - około 300 kcal
- Pączek bez nadzienia - około 200 kcal
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie
Pączek - ile ma kalorii i ile waży?
Wiemy już, ile kalorii mają najpopularniejsze pączki. Warto wiedzieć, że waga przeciętnego pączka to około 60 - 70 g. Oczywiście można spotkać w cukierniach czy sklepach dużo większe sztuki, które ważą po około 100 - 120 g i tym samym mają dużo więcej kcal. Domowe pączki zazwyczaj są nieco lżejsze.
Poznaj przepis na fit pączki
Przepis na nieco zdrowsze pączki, to dobra opcja dla tych, którym zależy na sylwetce. Te pączki mają w sobie dużo serka homogenizowanego - ważne, aby był on niskotłuszczowy. Zamiast cukru możemy użyć ksylitolu.
Składniki:
- 3 jaja
- 300-350 g serka homogenizowanego naturalnego
- około półtorej szklanki mąki pszennej
- około 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- wanilia mielona - do smaku
- sól - odrobina
- 2 łyżki ksylitolu + dodatkowa ilość, która posłuży nam na posypkę
- mrożone maliny
- ulubiony dżem niskosłodzony
Wykonanie:
- Utrzyj jajka z ksylitolem. Dołóż serek homogenizowany.
- Wymieszaj. Musisz uzyskać jednolitą masę.
- Mąkę przesiej. Połącz z solą. Dołóż proszek do pieczenia i wanilię.
- Dodaj mąkę do masy jajecznej.
- Wymieszaj ciasto.
- Przygotuj blaszkę.
- Wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 185 stopni.
- Namocz łyżkę w wodzie.
- Nabierz ciasto łyżką. Nakładaj ciasto na blachę, tworząc małe okręgi. Zachowaj odstępy.
- Na każdego pączka nałóż maliny. Wciśnij je lekko.
- Wstaw pączki do piekarnika i piecz przez 20-25 minut.
- Po upieczeniu, nadziej je dżemem. Dżem nałóż szprycą.
- Ksylitol zetrzyj na puch.
- Posyp pączki ksylitolem.
Pączki są świetne zarówno na ciepło jak i na drugi dzień. Jeśli zależy Wam na urozmaiceniu przepisu, możecie wykorzystać do posypki kardamon, cynamon, czy też przyprawę do piernika. Opcjonalnie można dodać do malin mrożone jagody i truskawki. Pączki będą smakować rewelacyjnie.
Zobacz też: Każdy miłośnik łakoci powinien zrobić pączki z przepisu Magdy Gessler przynajmniej raz w życiu