Nie samymi pączkami człowiek żyje. Czym je popijać, aby świętowanie było jeszcze wspanialsze?

Czym popijać pączki, aby świętowanie tłustego czwartku było jeszcze wspanialsze? Oczywiście nie może zabraknąć odpowiedniego napoju. Podpowiadamy, z czym zatem warto serwować pączki w tłusty czwartek i nie tylko.

Co pić do pączków? Podpowiadamy

Co pić do pączków, aby wszystko dobrze ze sobą współgrało? Przychodzimy do Was z odpowiedzią i przedstawiamy kilka przepisów na apetyczne napoje, które stworzą wspaniały duet z pączkami. Dziś jest tłusty czwartek zatem warto czym prędzej zaplanować wielkie świętowanie. Pączki z poniższymi napojami będą smakowały wybornie.

Herbata do pączków - postaw na zimowy klasyk

Herbata do pączków w wersji zimowej? Jak najbardziej tak! Luty to w dalszym ciągu czas chłodów. Smaczny pączek w towarzystwie gorącej herbaty to strzał w dziesiątkę! Oto przepis:

Składniki:

  • około 300 ml wrzątku
  • 1 torebka czarnej herbaty
  • 1 laska cynamonu lub cynamon w proszku
  • kilka gwiazdek anyżu
  • kawałek imbiru
  • kilka goździków
  • kilka plasterków pomarańczy i cytryny
  • miód do smaku
  • ulubiony słodki syrop do deserów (np. klonowy lub wiśniowy) - 1-2 łyżeczki

Wykonanie:

  1. Zagotuj wodę.
  2. Umieść herbatę w kubku. Zalej wrzątkiem.
  3. Pomarańcze i cytrynę sparz i pokrój na plastry. Umieść plasterki w kubku.
  4. Dołóż do smaku przyprawy.
  5. Imbir umyj, obierz i pokrój.
  6. Dodaj do kubka.
  7. Dodaj do smaku miód i syrop.
  8. Dla uzyskania lepszego efektu możesz przykryć kubek talerzykiem.
Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Kawa do pączków - czas na imbirowe latte!

Kawa do pączków może być różnorodna. My polecamy imbirowe latte. Ten smak uzależnia i z pewnością nie skończy się na jednej filiżance. Pączki w towarzystwie takiego napoju będą rozpływać się w ustach. Oto przepis:

Składniki:

  • filiżanka zaparzonej mocnej kawy
  • około pół szklanki mleka
  • kawałek imbiru
  • miód - do smaku
  • posypka - płatki czekoladowe

Wykonanie:

  1. Imbir umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Mleko podgrzej i spień.
  3. Przelej mleko do wysokiej i przezroczystej szklanki.
  4. Dodaj do mleka imbir.
  5. Następnie wlej zaparzoną kawę.
  6. Dodaj do smaku miód i posypkę czekoladową.

Sok do pączków - mega rozgrzewający

Sok do pączków to zdecydowanie dobra opcja. Gotowi na pełnię smaku i kolorów? Przejdźmy zatem do wykonania.

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • imbir w korzeniu
  • 1-2 pomarańcze
  • kilka lasek cynamonu
  • anyż - do smaku
  • goździki - do smaku
  • około 1/3 szklanki brązowego cukru
  • miód - wedle uznania

Wykonanie:

  1. Jabłka umyj dokładnie, obierz ze skórki. Pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój jabłka.
  2. Pomarańcze umyj, obierz i podziel na części.
  3. Imbir umyj, obierz i pokrój na kawałki.
  4. Wszystkie owoce umieść w wyciskarce wolnoobrotowej.
  5. Przelej sok do garnka. Dorzuć pozostałe składniki.
  6. Delikatnie podgrzej.

Mleko piernikowo-miodowe do pączków - autorski przepis

Inną alternatywą na napój do pączków jest mleko piernikowe z dodatkiem miodu. Receptura znajduje się tutaj:

Składniki:

  • mleko
  • przyprawa do piernika
  • miód
  • cynamon

Wykonanie:

  1. Podgrzej mocno mleko.
  2. Następnie dodaj przyprawę do piernika oraz cynamon - ilość wedle uznania.
  3. Dołóż miód.

Zobacz też: Ile pączków wyjdzie z kilograma mąki? Najedzą się nimi dwa tuziny gości albo i więcej!

Więcej o:
Copyright © Agora SA