Co pić do pączków? Podpowiadamy
Co pić do pączków, aby wszystko dobrze ze sobą współgrało? Przychodzimy do Was z odpowiedzią i przedstawiamy kilka przepisów na apetyczne napoje, które stworzą wspaniały duet z pączkami. Dziś jest tłusty czwartek zatem warto czym prędzej zaplanować wielkie świętowanie. Pączki z poniższymi napojami będą smakowały wybornie.
Herbata do pączków - postaw na zimowy klasyk
Herbata do pączków w wersji zimowej? Jak najbardziej tak! Luty to w dalszym ciągu czas chłodów. Smaczny pączek w towarzystwie gorącej herbaty to strzał w dziesiątkę! Oto przepis:
Składniki:
- około 300 ml wrzątku
- 1 torebka czarnej herbaty
- 1 laska cynamonu lub cynamon w proszku
- kilka gwiazdek anyżu
- kawałek imbiru
- kilka goździków
- kilka plasterków pomarańczy i cytryny
- miód do smaku
- ulubiony słodki syrop do deserów (np. klonowy lub wiśniowy) - 1-2 łyżeczki
Wykonanie:
- Zagotuj wodę.
- Umieść herbatę w kubku. Zalej wrzątkiem.
- Pomarańcze i cytrynę sparz i pokrój na plastry. Umieść plasterki w kubku.
- Dołóż do smaku przyprawy.
- Imbir umyj, obierz i pokrój.
- Dodaj do kubka.
- Dodaj do smaku miód i syrop.
- Dla uzyskania lepszego efektu możesz przykryć kubek talerzykiem.
Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek
Kawa do pączków - czas na imbirowe latte!
Kawa do pączków może być różnorodna. My polecamy imbirowe latte. Ten smak uzależnia i z pewnością nie skończy się na jednej filiżance. Pączki w towarzystwie takiego napoju będą rozpływać się w ustach. Oto przepis:
Składniki:
- filiżanka zaparzonej mocnej kawy
- około pół szklanki mleka
- kawałek imbiru
- miód - do smaku
- posypka - płatki czekoladowe
Wykonanie:
- Imbir umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
- Mleko podgrzej i spień.
- Przelej mleko do wysokiej i przezroczystej szklanki.
- Dodaj do mleka imbir.
- Następnie wlej zaparzoną kawę.
- Dodaj do smaku miód i posypkę czekoladową.
Sok do pączków - mega rozgrzewający
Sok do pączków to zdecydowanie dobra opcja. Gotowi na pełnię smaku i kolorów? Przejdźmy zatem do wykonania.
Składniki:
- 2 kg jabłek
- imbir w korzeniu
- 1-2 pomarańcze
- kilka lasek cynamonu
- anyż - do smaku
- goździki - do smaku
- około 1/3 szklanki brązowego cukru
- miód - wedle uznania
Wykonanie:
- Jabłka umyj dokładnie, obierz ze skórki. Pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój jabłka.
- Pomarańcze umyj, obierz i podziel na części.
- Imbir umyj, obierz i pokrój na kawałki.
- Wszystkie owoce umieść w wyciskarce wolnoobrotowej.
- Przelej sok do garnka. Dorzuć pozostałe składniki.
- Delikatnie podgrzej.
Mleko piernikowo-miodowe do pączków - autorski przepis
Inną alternatywą na napój do pączków jest mleko piernikowe z dodatkiem miodu. Receptura znajduje się tutaj:
Składniki:
- mleko
- przyprawa do piernika
- miód
- cynamon
Wykonanie:
- Podgrzej mocno mleko.
- Następnie dodaj przyprawę do piernika oraz cynamon - ilość wedle uznania.
- Dołóż miód.
Zobacz też: Ile pączków wyjdzie z kilograma mąki? Najedzą się nimi dwa tuziny gości albo i więcej!