• Link został skopiowany

Nie samymi pączkami człowiek żyje. Czym je popijać, aby świętowanie było jeszcze wspanialsze?

Czym popijać pączki, aby świętowanie tłustego czwartku było jeszcze wspanialsze? Oczywiście nie może zabraknąć odpowiedniego napoju. Podpowiadamy, z czym zatem warto serwować pączki w tłusty czwartek i nie tylko.
Czym popijać pączki, aby świętowanie tłustego czwartku było jeszcze wspanialsze? Rekomendacje od łasuchów. Zdjęcie ilustracyjne
istock / YNG Pictures

Co pić do pączków? Podpowiadamy

Co pić do pączków, aby wszystko dobrze ze sobą współgrało? Przychodzimy do Was z odpowiedzią i przedstawiamy kilka przepisów na apetyczne napoje, które stworzą wspaniały duet z pączkami. Dziś jest tłusty czwartek zatem warto czym prędzej zaplanować wielkie świętowanie. Pączki z poniższymi napojami będą smakowały wybornie.

Herbata do pączków - postaw na zimowy klasyk

Herbata do pączków w wersji zimowej? Jak najbardziej tak! Luty to w dalszym ciągu czas chłodów. Smaczny pączek w towarzystwie gorącej herbaty to strzał w dziesiątkę! Oto przepis:

Składniki:

  • około 300 ml wrzątku
  • 1 torebka czarnej herbaty
  • 1 laska cynamonu lub cynamon w proszku
  • kilka gwiazdek anyżu
  • kawałek imbiru
  • kilka goździków
  • kilka plasterków pomarańczy i cytryny
  • miód do smaku
  • ulubiony słodki syrop do deserów (np. klonowy lub wiśniowy) - 1-2 łyżeczki

Wykonanie:

  1. Zagotuj wodę.
  2. Umieść herbatę w kubku. Zalej wrzątkiem.
  3. Pomarańcze i cytrynę sparz i pokrój na plastry. Umieść plasterki w kubku.
  4. Dołóż do smaku przyprawy.
  5. Imbir umyj, obierz i pokrój.
  6. Dodaj do kubka.
  7. Dodaj do smaku miód i syrop.
  8. Dla uzyskania lepszego efektu możesz przykryć kubek talerzykiem.
Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Kawa do pączków - czas na imbirowe latte!

Kawa do pączków może być różnorodna. My polecamy imbirowe latte. Ten smak uzależnia i z pewnością nie skończy się na jednej filiżance. Pączki w towarzystwie takiego napoju będą rozpływać się w ustach. Oto przepis:

Składniki:

  • filiżanka zaparzonej mocnej kawy
  • około pół szklanki mleka
  • kawałek imbiru
  • miód - do smaku
  • posypka - płatki czekoladowe

Wykonanie:

  1. Imbir umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Mleko podgrzej i spień.
  3. Przelej mleko do wysokiej i przezroczystej szklanki.
  4. Dodaj do mleka imbir.
  5. Następnie wlej zaparzoną kawę.
  6. Dodaj do smaku miód i posypkę czekoladową.

Sok do pączków - mega rozgrzewający

Sok do pączków to zdecydowanie dobra opcja. Gotowi na pełnię smaku i kolorów? Przejdźmy zatem do wykonania.

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • imbir w korzeniu
  • 1-2 pomarańcze
  • kilka lasek cynamonu
  • anyż - do smaku
  • goździki - do smaku
  • około 1/3 szklanki brązowego cukru
  • miód - wedle uznania

Wykonanie:

  1. Jabłka umyj dokładnie, obierz ze skórki. Pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój jabłka.
  2. Pomarańcze umyj, obierz i podziel na części.
  3. Imbir umyj, obierz i pokrój na kawałki.
  4. Wszystkie owoce umieść w wyciskarce wolnoobrotowej.
  5. Przelej sok do garnka. Dorzuć pozostałe składniki.
  6. Delikatnie podgrzej.

Mleko piernikowo-miodowe do pączków - autorski przepis

Inną alternatywą na napój do pączków jest mleko piernikowe z dodatkiem miodu. Receptura znajduje się tutaj:

Składniki:

  • mleko
  • przyprawa do piernika
  • miód
  • cynamon

Wykonanie:

  1. Podgrzej mocno mleko.
  2. Następnie dodaj przyprawę do piernika oraz cynamon - ilość wedle uznania.
  3. Dołóż miód.

Zobacz też: Ile pączków wyjdzie z kilograma mąki? Najedzą się nimi dwa tuziny gości albo i więcej!

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: