Jak zrobić labneh w domu? Wystarczą zaledwie dwa składniki, aby cieszyć się wybitnie kremowym i lekkim serem z jogurtu. Jest podstawą kuchni bliskowschodniej i greckiej, w których zajmuje ważne miejsce.
Jak zrobić labneh? Fot. Bartosz Bańka / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli znudziły ci się klasyczne śmietankowe smarowidła do pieczywa lub szukasz wyjątkowej przekąski, mamy dla ciebie propozycję. Labneh to wyjątkowy kremowy ser jogurtowy, a jego gęsta konsystencja sprawia, że doskonale nadaje się do kanapek, tworzenia dipu do świeżych warzyw lub używania go jako bazy do wielu przepisów, takich jak pieczone buraki. Jego zrobienie wymaga minimalnego wysiłku oraz sporej dawki cierpliwości. Efekt jednak jest tego wart.
REKLAMA
Zobacz wideo Matteo Brunetti piecze pyszne waniliowe ciasto ryżowe. "Torta degli addobbi - Torta di riso"
Jaki jogurt do labneh? Domowy twarożek, który zachwyca prostotą wykonania i smaku
Do przygotowania labnehu w domu potrzebne są tylko dwa składniki:
Jogurt. Warto wybrać produkt z mleka koziego lub dowolny jogurt grecki, który lubisz. Wybranie drugiej opcji oznacza, że będzie mniej wilgoci do odsączenia. Co więcej, osoby na diecie bezmlecznej również mogą wykonać labneh na bazie jogurtu roślinnego.
Sól. Dodanie odrobiny soli pomaga wyciągnąć serwatkę z jogurtu i dodatkowo nadaje mu wyrazisty smak. Jeśli starasz się unikać dodawania soli do swojej diety, możesz zmniejszyć jej ilość lub całkowicie ją pominąć.
JogurtPawel Kacperek / Getty Images/istock.com
Jak zrobić labneh w domu? Jest szokująco łatwy do samodzielnego wykonania
Ku zaskoczeniu wielu, najtrudniejszą częścią robienia labnehu wcale nie jest sposób wykonania, lecz czekanie. Warto więc uzbroić się w cierpliwość, aby cieszyć się gęstym, kremowym serem jogurtowym. Jak już wypróbujesz ten przepis na labneh, myślę, że zgodzisz się, że poświęcony czas jest całkowicie tego wart.
Wlej 3 opakowania jogurtu do dużej miski. Wymieszaj z 3/4 łyżeczki soli.
Wyłóż inną dużą miskę muślinowym ręcznikiem lub kilkoma warstwami gazy, albo tetrową ściereczką.
Wlej mieszankę jogurtową i uformuj kule, lekko wyciskając.
Podnieś krawędzie materiału, tak by zawiązać go u góry.
Zawieś na kranie w zlewie kuchennym, aby odcedzić przez 24 do 48 godzin.
Po upływie wyznaczonego czasu, gdy sól wytrąci z jogurtu serwatkę, rozłóż labneh w misce i polej oliwą z oliwek lub posiekaną świeżą miętą czy pietruszką. Smacznego!