• Link został skopiowany

Przebija bułkę tartą z masłem i skwarki. Dodaję do pierogów albo kopytek. Każdy prosi o dokładkę

Smażona śmietana to idealny dodatek do pierogów, klusek i makaronów z twarogiem. Nasze babcie często ją robiły, bo był to tani i prosty sposób na urozmaicenie potrawy. Jeśli marzy ci się taka zasmażka ze śmietany do ziemniaków, wypróbuj nasz przepis.
Smażona śmietana na słodko Alex Milan/iStock
Smażona śmietana na słodko Alex Milan/iStock

Na pierwszy rzut oka smażona śmietana przypomina bułkę tartą, którą polewa się kalafiora albo fasolkę szparagową. Ma rewelacyjny maślano-kwaskowy smak i pachnie jak wykwintne palone masło. Jest równie pyszna co skwarki i złocista cebulka, choć dzisiaj już nieco zapomniana. Kilkadziesiąt lat temu taka zasmażka była jednak numerem jeden w kuchni. Babcie używały jej m.in. do kopytek oraz ziemniaków.

Zobacz wideo Śmietanowiec

Jak zrobić słodką śmietanę do pierogów? Wystarczą trzy składniki

Tradycyjnie okrasę przygotowywało się z tłustej śmietany, zebranej z mleka prosto od krowy. W dzisiejszych czasach spokojnie można ją zrobić ze swojego ulubionego produktu. Trzeba jednak pamiętać, że musi on mieć minimum 18 proc. tłuszczu. Miej też na uwadze fakt, że musi to być śmietana, a nie słodka śmietanka deserowa. Przyrządzenie takiej zasmażki jest naprawdę banalne. Myślę, że składniki możesz już mieć w domu, więc nawet nie trzeba będzie fatygować się do sklepu. Oto lista:

  • 400 g śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżka masła,
  • odrobina soli.
Jak zrobić słodką śmietanę do pierogów?
Jak zrobić słodką śmietanę do pierogów? mediartist Matthias Schloenvogt/iStock

Smażona śmietana na słodko. Spróbujesz i przypomnisz sobie dziecięce lata

Raz na jakiś czas robię taką okrasę, gdy chcę przypomnieć sobie wakacje spędzane u babci. Zasmażkę dodaję do wielu różnych rzeczy: kopytek, pierogów (zarówno na słono, jak i na słodko), makaronu z białym serem oraz ziemniaków (z wody, smażonych albo pieczonych). Gdy zaczniesz smażyć śmietanę, tłuszcz po chwili się odseparuje, zacznie rumienić i wydzielać delikatnie karmelowy aromat. Oto krótka instrukcja przygotowania:

  1. Na patelni rozpuść masło.
  2. Dodaj śmietanę i sól.
  3. Smaż na wolnym ogniu. Cały czas mieszaj, aby zasmażka się nie przypaliła.
  4. Po 10 minutach mieszanka powinna zacząć gęstnieć, a po kolejnych 10 minutach zaczną tworzyć się grudki. To znak, że okrasa jest gotowa do spożycia.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: