Masło to obowiązkowe wyposażenie niemal każdej kuchni. Smarujemy nim kanapki, dodajemy do ciast, smażymy bądź dusimy wiele potraw. Nadaje im niezwykłego smaku oraz aromatu. To właśnie na nim najczęściej przygotowujemy idealnie kremową jajecznicę czy ulubione wypieki. Dlatego tak ważne jest, aby było dobrej jakości. Niestety obecnie w sklepach łatwo się naciąć i zamiast porządnego produktu możemy kupić na przykład tłuszcz do smarowania, który będzie smakował inaczej. Na co zwrócić uwagę, by nie popełnić gafy?
W ostatnim czasie wokół masła zrobiło się prawdziwe zamieszanie. Wszystko ze względu na fakt, iż ceny za kostkę potrafią być naprawdę wysokie. Z tego też powodu niektórzy szukają tańszych zamienników. Jak jednak się nie naciąć i kupić dobrej jakości produkt, po który z chęcią sięgniesz w kuchni? Zwróć uwagę na etykietę, a dokładniej skład. Prawdziwe masło powinno zawierać:
Jeśli chcesz cieszyć się smakiem prawdziwego masła, unikaj produktów, w których składzie znajdziesz dodatki takie jak konserwanty, sztuczne barwniki czy nawet domieszkę tłuszczu roślinnego. Ponadto wykonaj prosty test konsystencji. Kostka trzymana w lodówce powinna być twarda i kłopotliwa do rozsmarowania na kanapce. Zmięknie dopiero w temperaturze pokojowej. Z kolei domieszka tłuszczu roślinnego sprawia, że mają niższy punkt topnienia, co oznacza, że nawet w chłodzie są bardzo plastyczne.
Dobre masło charakteryzuje jasny kolor, śmietankowy smak oraz mleczny aromat. Ważna jest również jednolita konsystencja produktu. Natomiast o tym, że masz do czynienia z pełnowartościowym produktem, będzie również świadczyć fakt, że podczas smażenia na patelni pojawi się jasna, niemal biała piana. To nic innego jak dowód na to, że masło nie przeszło procesu klarowania. Ostatnią istotną cechą jest jego... cena. Prawdziwe masło swoje kosztuje, gdyż do jego wykonania potrzeba naprawdę sporo mleka. W związku z tym nie łudź się, a już zwłaszcza teraz, że kostkę dobrego produktu kupisz za mniej niż 5 złotych. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.