Dzięki tej metodzie już nigdy nie będziesz mieć problemu z pokrojeniem tortu. A ciasta na pewno wystarczy dla wszystkich

Krojenie tortu to niełatwe zadanie. Ale tylko dlatego, że często źle się do niego zabieramy. Domorosła cukierniczka z Australii wyjaśnia, jak to zrobić lepiej. Dlaczego wcześniej na to nie wpadliśmy?!
Jak łatwo pokroić tort na równe porcje? Jest prosty sposób Jak łatwo pokroić tort na równe porcje? Jest prosty sposób Fot. Shutterstock

Jak łatwo pokroić tort na równe porcje?

Pokrojenie tortu na porcje to zwykle niewdzięczne zadanie. Jedna osoba chce grubszy kawałek, inna bardzo cieniutki, bo jest na diecie, "no ale to w końcu okazja". A przecież trzeba też zostawić kawałek, w razie gdyby ktoś chciał dokładkę (wiadomo, teść lubi słodkości i na pewno weźmie przynajmniej ze dwa kawałki).

Zacząć kroić tort też nie jest łatwo. Pierwszy klin zwykle nie wychodzi idealnie równy, a jego końcówka odłamuje się i zostaje w środku tortu. Przeniesienie cieniutkiego kawałka na talerz też bywa trudne. Jak to zrobić lepiej? Okazuje się, że jest sposób.

Wystarczy mała zmiana

Sprytnym trikiem na to, jak łatwo pokroić tort, podzieliła się na swoim koncie na Instagramie domorosła cukierniczka Katherine Sabbath. Film, na którym możemy przekonać się, jakie to proste, odtworzono już niemal 1,5 miliona razy.

Zapomnij o krojeniu ciasta w kliny! W końcu co za różnica, jaki będzie miało kształt, skoro i tak zaraz zostanie zjedzone? Zamiast tego zacznij kroić je w paski o grubości ok. 2 cm (tak, nawet okrągły tort). Każdy z pasków przełóż na deskę do krojenia, a gdy się na niej znajdzie, wygodnie potnij na kilka mniejszych, prostokątnych kawałków. Przełóż je na talerzyki i podawaj gościom. Banalnie proste, prawda? Zresztą zobacz sam.

Przy okazji, krojąc ciasto w ten sposób, zawsze możesz wrócić do krojenia klinów. Paski są jednak o wiele wygodniejsze - nie tylko do serwowania na miejscu. Łatwiej je również zapakować do kwadratowych lub prostokątnych opakowań (jeśli zazwyczaj dajesz gościom nieco ciasta na wynos).

Chcesz wiedzieć, jakie ciasto 'wystąpiło' w filmie na profilu Katherine Sabbath? To mocno czekoladowe 'mud cake', przełożone kremem maślanym na bezie szwajcarskiej czekolady z dodatkiem malin. Brzmi smakowicie!

Szukasz sprawdzonych przepisów na torty? Znajdziesz je w dalszej części tekstu.

Tort tiramisu Tort tiramisu Fot. Shutterstock

Prosty tort tiramisu

Wbrew pozorom to ciasto jest banalne i dosyć szybkie w przygotowaniu. By zrobić krem, wystarczy zmiksować śmietanę z mascarpone. Krem jest sztywny i utrzymuje nadany kształt, dzięki czemu idealnie nadaje się do dekorowania tortu.

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 23-25 cm):

5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Krem:
750 g mascarpone
500 g śmietany 36%
pół szklanki cukru pudru (przesianego, żeby pozbyć się grudek)

Do nasączenia blatów:
pół szklanki ostudzonej kawy
1-2 kieliszki amaretto (ewentualnie likieru kawowego, wódki, spirytusu)

Do posypania tortu: kakao

Potrzebne rzeczy: tortownica o średnicy 23-25 cm i rękaw cukierniczy z okrągłą końcówką do dekoracji tortu

Sposób przygotowania:

Przygotowanie tortu: Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką (samo dno). Mąkę pszenną połącz z kakao i przesiej. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Ciągle ubijając dodawaj powoli cukier. Następnie, nadal ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Nadal miksując dodaj mąkę ziemniaczaną. Przestań miksować. Mąkę z kakao delikatnie, za pomocą szpatułki, połącz z masą jajeczną i wylej do tortownicy. Piecz biszkopt przez ok. 45 minut do 'suchego patyczka'. Wyjmij z piekarnika i wystudź.
 
Przygotowanie kremu: wszystkie składniki miksuj do uzyskania gęstego kremu, najlepiej niedługo przed przekładaniem tortu

Przygotowanie tortu: Ostudzone ciasto przekrój na 3 blaty równej grubości. Kawę wymieszaj z amaretto. Na talerz lub paterę połóż jeden blat tortu. Nasącz go porcją kawy z amaretto i połóż ok. 1/4 kremu. Na to połóż kolejny blat, nasącz i wyłóż ok. 1/4 kremu. Na koniec połóż kolejny blat i nasącz. Obłóż tort kremem, a wierzch udekoruj dodatkowo za pomocą rękawa cukierniczego. Tort odstaw do schłodzenia na kilka godzin. Przed podaniem posyp kakao.

Autor: Ugotuj.to

Tort Sachera Tort Sachera Fot. Shutterstock

Tort Sachera

Było to w 1832 roku. Książę Metternich rozkazał przygotować dla swoich gości coś wyjątkowego, deser o prawdziwie niebiańskim smaku. Cukiernicy bali się gniewu porywczego polityka, żaden nie chciał podjąć się trudnego zadania. Tort upiekł szesnastoletni czeladnik Franz Sacher. Od tego czasu tort Sachera jest jednym ze smakowitych symboli Wiednia.

Składniki:

24 dag gorzkiej czekolady (70-proc.)
24 dag masła o temperaturze pokojowej
6 białek
16 dag cukru
odrobina cukru waniliowego
5 żółtek
24 dag mąki
dżem morelowy do przełożenia
polewa czekoladowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Miękkie masło ucieraj mikserem tak długo, aż powstanie biała, puszysta masa. Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź ją i powoli dolewaj do masła, cały czas ucierając mikserem na najwyższych obrotach. Kolejno dodawaj do masy żółtka (muszą mieć temperaturę pokojową). Gdy wszystkie żółtka idealnie połączą się z masą, dodaj szczyptę cukru waniliowego i ucieraj jeszcze przez chwilę. Białka ubij na pianę. Powoli, ciągle ubijając, wsypuj cukier. Przerwij ubijanie, gdy piana będzie gładka, bardzo sztywna i lśniąca - nie może być w niej kryształków cukru. Pianę dodawaj po łyżce do masy czekoladowej, lekko mieszając łyżką. Przesiej mąkę do masy i bardzo delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Ciastem napełnij tortownicę (posmarowaną masłem i posypaną mąką), piecz godzinę w temp. 200°C. Tort przekrój na połowę, przełóż dżemem morelowym. Wierzch także posmaruj dżemem, a cały tort oblej polewą czekoladową.

Źródło przepisu:

Tort szwarcwaldzki Tort szwarcwaldzki Fot. Shutterstock

Tort szwarcwaldzki

Składniki:

Biszkopt:
140 g gorzkiej czekolady
75 g masła
6 jajek
180 g cukru
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
1 słoik dżemu wiśniowego
50 ml wódki wiśniowej lub wiśniówki
800 ml słodkiej śmietany 30%
3 opakowania cukru waniliowego

Do dekoracji:
kilkanaście wiśni (mogą być świeże, z kompotu lub dżemu)
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady pokrojonej na drobne kawałki

Sposób przygotowania:

Gorzką czekoladę i masło roztopić na parze. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać stopniowo przestudzoną czekoladę z masłem. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać. Białka z mąką dodać do masy z żółtek i delikatnie połączyć. Gotową masę wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. C około 40 minut. Ostudzić. Ostudzony biszkopt przekroić dwukrotnie, tak aby powstały 3 krążki. Dwa krążki biszkoptowe nasączyć wódką wiśniową lub wiśniówką (pozostawiając trochę do nasączenia 3 krążka) i posmarować dżemem wiśniowym. Krążki wstawić na chwilę do lodówki.

Śmietanę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Jeden z krążków z dżemem ułożyć jako spód tortu. Na biszkopt wyłożyć 1/4 śmietany. Przykryć drugim krążkiem z dżemem. Nałożyć znowu 1/4 śmietany. Przykryć trzecim krążkiem. Biszkopt nasączyć pozostałą wódką wiśniową (wiśniówką). Boki i wierzch posmarować śmietaną. Resztę śmietany przełożyć do szprycy i zrobić kilkanaście kleksów i na każdym położyć wiśnię. Boki i środek tortu posypać płatkami czekolady. Tort wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Autor przepisu: Violetta Nazaruk

Źródło przepisu:

Tort ponczowy starowiedeński Tort ponczowy starowiedeński Fot. Shutterstock

Tort ponczowy starowiedeński

Do tego tortu najlepiej podawać ponoć kawę Marii Teresy. Ulubionym napojem cesarzowej była podobno duża mokka z likierem pomarańczowym, czapą bitej śmietany i kolorowym maczkiem cukrowym na wierzchu

Składniki:

Biszkopt:
1 szklanka mąki pszennej i 2 łyżki ziemniaczanej
8 jajek
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Poncz:
sok z 1 cytryny
sok z 2 pomarańczy
50 ml rumu
2 łyżki cukru

Do przełożenia i dekoracji:
20 dag masy marcepanowej
25 dag cukru pudru
20 dag dżemu morelowego
3 łyżki dżemu pomarańczowego
100 ml rumu
1 łyżeczka ciemnego kakao
10 dag płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Białka ubij na sztywną pianę, utrwal cukrem, wymieszaj z żółtkami oraz wszystkimi sypkimi składnikami. Piecz około 45 minut w temp. 180°C w natłuszczonej tortownicy. Następnego dnia przekrój biszkopt na 3 blaty i nasącz je sokiem z cytrusów wymieszanym z cukrem i rumem. Dwa górne krążki przełóż marmoladą pomarańczową. Marcepan cieniutko rozwałkuj, posypując stolnicę cukrem pudrem. Gdy masa wchłonie około 10 dag cukru pudru, wytnij z niej krążek o średnicy biszkoptu. Pozostały marcepan zmieszaj z połową rumu, rozsmaruj na dolnym krążku, ułóż na nim 2 blaty przełożone dżemem i lekko dociśnij. Z reszty cukru pudru i rumu utrzyj lśniący lukier. Dwie łyżki lukru wymieszaj z kakao. Podgrzej i zmiksuj dżem morelowy. Wierzch tortu równiutko pokryj glazurą morelową, przykryj krążkiem marcepanowym. Lekko dociśnij, pokryj białym lukrem. Posmaruj glazurą boki tortu i posyp je zrumienionymi płatkami migdałowymi. Szprycą napełnioną ciemnym lukrem narysuj na torcie spiralę i - rozciągając ją nożem od środka ku brzegom - zaznacz porcje. Pozostaw do zastygnięcia lukru.

Źródło przepisu:

Torcik z musem truskawkowym Torcik z musem truskawkowym Fot. Paulina Kolondra (paulinakolondra.pl)

Torcik z musem truskawkowym

Poza sezonem do przygotowania tego ciasta możesz wykorzystać również truskawki mrożone. By zrobić z nich mus, podduś je z odrobiną wody, aż się rozmrożą, a następnie ostudź i dalej postępuj podobnie, jak ze świeżymi truskawkami.

Składniki:

Mus:
750 g oczyszczonych truskawek
2 łyżki soku z limonki
250 g białej czekolady
1.25 łyżeczki żelatyny
500 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli

Ciasto:
olej do formy
5 jajek
2 żółtka
170 g cukru
80 g przesianej mąki tortowej
skórka otarta z 1 cytryny
90 g masła

Na wierzch:
160 ml śmietanki 36%
350 g białej czekolady
szczypta soli
2 łyżki soku z cytryny
kilka oczyszczonych truskawek i jagód

Sposób przygotowania:

Robimy mus. Miksujemy i przecieramy przez sito 450 g truskawek. Mieszamy z 1 łyżką soku z limonki, odstawiamy. Czekoladę rozpuszczamy na parze i odstawiamy. Żelatynę zalewamy 60 ml zimnej wody, zostawiamy na 5 minut, aby spęczniała. Podgrzewamy 60 ml śmietanki z cukrem, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Łączymy najpierw z rozpuszczoną czekoladą, potem ze 180 ml purée truskawkowego. Resztę odkładamy. Pozostałą śmietankę (440 ml) ubijamy na sztywno, 1/3 delikatnie mieszamy z musem czekoladowo-truskawkowym. Gdy składniki się połączą, dodajemy pozostałą ubitą śmietankę. Resztę truskawek (300 g) kroimy w plasterki, mieszamy z łyżką soku z limonki i z musem. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C. Okrągłą formę o średnicy 20 cm smarujemy olejem i oprószamy mąką. Całe jajka i żółtka ubijamy z cukrem w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Masa powinna być gładka i ciepła - ubijamy jakieś 2 minuty. Zdejmujemy znad pary i ubijamy jeszcze 5-6 minut. Dodajemy do jajek przesianą mąkę, sól i skórkę cytrynową, lekko mieszamy. Pod koniec mieszania cienką strużką wlewamy stopione masło. Wlewamy ciasto do formy, pieczemy 12 minut. Wyjmujemy i czekamy, aż wystygnie, potem ostrożnie kroimy na trzy blaty. Górną warstwę układamy przypieczonym wierzchem do dołu, smarujemy połową purée truskawkowego, potem warstwą musu (ta warstwa powinna mieć niecałe 2 cm). Przykrywamy drugim blatem, smarujemy go purée i musem, kładziemy ostatni placek. Wkładamy do lodówki na noc. Robimy polewę. Zagotowujemy śmietankę, zalewamy nią połamaną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Łączymy z solą i sokiem cytrynowym. Studzimy, aż polewa zacznie lekko gęstnieć, ale będzie na tyle płynna, żeby równomiernie pokryć nią ciasto. Polewamy torcik, wygładzając szpatułką. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Dekorujemy owocami.

Autor: Olga Badowska

Źródło:

Miodowe ciasto z orzechami laskowymi Miodowe ciasto z orzechami laskowymi Fot. Marta Majewska

Miodowe ciasto z orzechami laskowymi

Taki torcik jest wprost idealny na zimę. Miód, orzechy, a do tego czekolada - idealne do filiżanki kawy.

Składniki:

(na tortownicę o średnicy 24 cm)

Ciasto:
250 g masła
220 g płynnego miodu
4 jajka
150 g mielonych orzechów laskowych
150 g mąki pszennej razowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
100 g dobrej czekolady 70%
1 łyżeczka masła
200 ml śmietanki kremówki 36%

Dekoracja:
lekko uprażone w piekarniku orzechy makadamia i laskowe

Sposób przygotowania: Przygotowujemy tortownicę - boki natłuszczamy i obsypujemy mąką, spód wyściełamy dopasowanym kółkiem z pergaminu. Ucieramy miękkie masło mikserem, a kiedy się spieni, łączymy je z miodem i ucieramy jeszcze chwilę. Wbijamy jajko, ucieramy, a gdy połączy się z masą, dodajemy kolejne jajka - po jednym. Mieszamy orzechy z mąką i proszkiem do pieczenia, łączymy z masą maślano-jajeczną, dodając po łyżce suche składniki i ucierając mikserem na najniższych obrotach. Napełniamy ciastem tortownicę, wyrównujemy wierzch, pieczemy 50 minut w 160 st. C do tzw. suchego patyczka. Studzimy 10 minut w formie, wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia - najlepiej na kratce. Robimy krem: czekoladę kruszymy i roztapiamy z masłem w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą, ciągle mieszając. Podgrzewamy śmietankę prawie do wrzenia, powoli wlewamy do miseczki z czekoladą, mieszając. Zdejmujemy znad pary, studzimy, wkładamy do lodówki, aby krem zgęstniał. Smarujemy kremem wierzch i boki ciasta, dekorujemy orzechami. Torcik układamy na paterze, przykrywamy, wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny.

Źródło:

Tort z lodami czekoladowymi Tort z lodami czekoladowymi Fot. Natalia Nowak-Bratek

Tort z lodami czekoladowymi

Aby uprościć sobie zadanie i przyspieszyć przygotowanie tortu, zamiast domowych lodów możesz wykorzystać również sklepowe lody dobrej jakości.

Składniki:

Lody:
500 ml śmietanki kremówki
1 laska wanilii
1 czubata łyżka kakao
150 g posiekanej gorzkiej czekolady 70%
250 ml mleka 3.2%
szczypta soli
5 żółtek
130-150 g cukru (może być trzcinowy)

Tort:
20-30 herbatników czekoladowych
4 łyżki stopionego masła
100 g masła orzechowego
2 łyżki mleka
200 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
garść posiekanych orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania:

Robimy lody: połowę śmietanki podgrzewamy z połową ziarenek wydrążonych z laski wanilii oraz z kakao. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy kilka sekund, mieszając. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy resztę zimnej śmietanki, odstawiamy. Mleko podgrzewamy z solą i pozostałą wanilią. Żółtka ucieramy z cukrem, powoli zaparzamy gorącym mlekiem, mieszając. Podgrzewamy, aż masa zacznie gęstnieć. Przecedzamy i łączymy z masą czekoladową - najlepiej w misce ustawionej w większym naczyniu wypełnionym lodem. Schładzamy i zamrażamy w maszynce do lodów według instrukcji. Robimy tort: herbatniki kruszymy (zostawiamy 3-5 sztuk), mieszamy z masłem, układamy na spodzie tortownicy i dociskamy. Wstawiamy do zamrażalnika na godzinę. Masło orzechowe podgrzewamy z mlekiem, aby zrobiło się rzadsze, studzimy. Gdy lody będą już gęste (czyli gotowe do przełożenia do pudełka i do zamrażalnika), szybko wykładamy je na spód z herbatników, rozsmarowujemy, posypujemy pokruszonymi odłożonymi ciastkami i pokrywamy masłem orzechowym. Wstawiamy do zamrażalnika na godzinę. Ubijamy na sztywno śmietankę z cukrem pudrem, rozkładamy na lodach i wstawiamy do zamrażalnika na 8 godzin. Wyjmujemy 10 minut przed podaniem, posypujemy orzechami i kroimy w kliny.

Uwaga: w przypadku tego przepisu najlepsza będzie maszynka z kompresorem, której nie trzeba wstawiać do zamrażalnika. Dzięki temu, że stoi na zewnątrz, kontrolujemy proces mrożenia masy - musimy uchwycić moment, gdy lody są jeszcze łatwe do rozsmarowania na spodzie z herbatników. W maszynce umieszczanej w zamrażalniku mogą zamrozić się na kamień. wówczas należałoby je lekko rozmrozić, ale to nie wchodzi w grę, bo po szybkim 'złożeniu' tort wraca do zamrażalnika, a powtórne zamrażanie jest niedozwolone!

Autor: Olga Badowska

Źródło: