Ciasto kaszak smakuje lepiej niż sernik. Takiego smaku nie znajdziesz w cukierni. Aż ślinka cieknie

Znudziła ci się tradycyjna szarlotka i sernik? Jeśli szukasz oryginalnego, ale jednocześnie szybkiego przepisu na pyszny deser, postaw na ciasto kaszak. Większość potrzebnych składników pewnie masz już w kuchni.

Kasza manna wytwarzana jest z przemiału pszenicy, dlatego nie zawiera wiele błonnika, ale jest bogata w skrobię i białko. Jest lekkostrawna, więc spokojnie mogą ją spożywać dzieci oraz osoby ze schorzeniami układu pokarmowego, np. cierpiące na nieżyt żołądka czy choroby jelita cienkiego. Jak zrobić pyszne ciasto z kaszą manną?

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Dlaczego warto jeść kaszę mannę? To niezwykle zdrowy produkt

Ciasto kaszak robi się z kaszy manny, inaczej nazywaną grysikiem. Wiele osób kręci nosem i kojarzy ją z jedzonymi w dzieciństwie kleikami, ale nie wszyscy wiedzą, że jest niezwykle wartościowym produktem. Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, manna jest bogata w witaminy z grupy B (w szczególności B1, B2 i B3) oraz kwas foliowy, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Warto ją jednak włączyć do codziennego jadłospisu nie tylko ze względu na walory zdrowotne, lecz także smakowe.

Jak zrobić ciasto kaszak? Prostszego przepisu nie znajdziesz. Wychodzi obłędnie pyszne

Nie każdy czuje się mistrzem cukiernictwa, ale jeśli szukasz prostego przepisu na smaczne ciasto, kaszak to strzał w dziesiątkę. Czego potrzebujesz do jego przygotowania?

Składniki:

  • 200 g kaszy manny,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 200 g cukru,
  • trzy jajka,
  • 125 ml mleka,
  • 300 ml kefiru,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • 20 g proszku do pieczenia.
ciasto z kaszy manny
ciasto z kaszy manny camilamm / Getty Images/iStockphoto

Kaszaka możesz przygotować w brytfannie lub tortownicy. Pamiętaj jednak, by przed wylaniem masy wysmarować pojemnik tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

  1. Jajka zmiksuj z kaszą manną, aby powstała puszysta masa. Dodaj do niej cukier, cukier waniliowy oraz kefir i wymieszaj na wolnych obrotach. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj i odstaw na 30 minut.
  2. Po upływie tego czasu wymieszaj masę rózgą i wlej do formy.
  3. Włóż ciasto do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. 
  4. Piecz 40 minut, a po wyjęciu polej powierzchnię mlekiem i odstaw od wystygnięcia. 

Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: