Kasza manna wytwarzana jest z przemiału pszenicy, dlatego nie zawiera wiele błonnika, ale jest bogata w skrobię i białko. Jest lekkostrawna, więc spokojnie mogą ją spożywać dzieci oraz osoby ze schorzeniami układu pokarmowego, np. cierpiące na nieżyt żołądka czy choroby jelita cienkiego. Jak zrobić pyszne ciasto z kaszą manną?
Ciasto kaszak robi się z kaszy manny, inaczej nazywaną grysikiem. Wiele osób kręci nosem i kojarzy ją z jedzonymi w dzieciństwie kleikami, ale nie wszyscy wiedzą, że jest niezwykle wartościowym produktem. Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, manna jest bogata w witaminy z grupy B (w szczególności B1, B2 i B3) oraz kwas foliowy, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Warto ją jednak włączyć do codziennego jadłospisu nie tylko ze względu na walory zdrowotne, lecz także smakowe.
Nie każdy czuje się mistrzem cukiernictwa, ale jeśli szukasz prostego przepisu na smaczne ciasto, kaszak to strzał w dziesiątkę. Czego potrzebujesz do jego przygotowania?
Składniki:
Kaszaka możesz przygotować w brytfannie lub tortownicy. Pamiętaj jednak, by przed wylaniem masy wysmarować pojemnik tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.