• Link został skopiowany

Ciasto naleśnikowiec to bilet do krainy słodkiej rozpusty. Żaden przekładaniec nie jest tak dobry

Ciasto naleśnikowiec to mnóstwo warstw i jeszcze więcej smaku. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe, chociaż od razu uprzedzamy - to nie jest ciasto gotowe w kwadrans. Jest jednak tak pyszne, że już sam zapach wynagrodzi ci każdą minutę spędzoną w kuchni, a słodki, śmietankowy krem będzie ci się śnił po nocach.
Ciasto naleśnikowiec
Alina Bitta /Shutterstock

Ciasto naleśnikowiec jest w mojej rodzinie od lat. Jest przygotowywane z okazji świąt i zastępuje tort podczas urodzin i imienin. Wyglądem i wykonaniem łudząco przypomina kultowe podlaskie ciasto o wdzięcznej nazwie Marcinek, jednak w przypadku naleśnikowca krem robi się nieco inaczej. Fakt, pieczenie kilkunastu blatów zajmuje chwilę, ale poza tym w przepisie nie ma niczego skomplikowanego. Jeśli lubisz słodkie, wilgotne ciasta, musisz koniecznie przygotować naleśnikowiec - rodzina będzie cię na rękach nosić.

Zobacz wideo Zobacz przepis na szybkie ciasto na kefirze

Naleśnikowiec - obłędna słodkość o wielu warstwach 

Składniki potrzebne do wykonania blatów:

  • 125 g masła,
  • 125 g kwaśnej śmietany,
  • 90 g drobnego cukru,
  • 400 g mąki tortowej,
  • 1 całe jajko i 1 żółtko,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g),
  • płaska łyżeczka sody,
  • szczypta soli.

Krem śmietankowy:

  • 1000 ml śmietanki kremówki (powinna być dobrze schłodzona),
  • ok. 400 g kwaśnej śmietany 18 proc. (także powinna być schłodzona),
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 szklanka cukru pudru (możesz dodać mniej, jeśli nie chcesz, by twój krem był za słodki),
  • ok. 3/4 szklanki mleka w proszku,
  • kilka kropelek esencji waniliowej, 
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie),
  • dodatkowo do dekoracji: pokruszone biszkopty, herbatniki lub ciasteczka.

Ciasto naleśnikowiec - sposób wykonania:

  1. Śmietanę wlej do rondelka i dodaj sodę. Wymieszaj i pozostaw na chwilę, aż soda spulchni śmietanę. Powinna znacznie zwiększyć swoją objętość.
  2. Do miski włóż masło, cukier waniliowy i cukier do wypieków, i utrzyj całość na jasną i puszystą masę. Następnie wbij jajko i dodaj żółtko, cały czas miksując. Dodaj śmietanę z sodą oraz mąkę, a na koniec sól. Ciasto najpierw wyrób mikserem, następnie zagnieć ręcznie.
  3. Kulę ciasta podziel na 13-15 równych części i każdą z nich cienko rozwałkuj. Przygotuj tortownicę (potrzebny będzie jedynie spód) i wyłóż dno papierem. Na spodzie ułóż rozwałkowane kawałki ciasta i dociągnij je do krawędzi tak, by były idealnie okrągłe. Każdy kawałek nakłuj widelcem. Każdy z blatów piecz przez ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
  4. Kiedy blaty się pieką, przygotuj aksamitny krem śmietankowy. Po prostu obie śmietany umieść w misce, dodaj cukier waniliowy, mleko w proszku i cukier puder, i ubij całość na gładki krem. Dla smaku i aromatu dodaj cynamon oraz esencję waniliową.
  5. Kiedy wszystkie blaty już się upiekły i ostygły, zacznij składanie ciasta. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i połóż pierwszy blat. Następnie cienko rozsmaruj na nim krem. Czynność powtarzaj, aż skończą się blaty, a ostatnią warstwą będzie krem - postaraj się, by zostało trochę kremu do dekoracji. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, by blaty przyjęły trochę wilgoci.
  6. Ciasto wyjmij z lodówki i ostrożnie zdejmij obręcz tortownicy. Następnie wyrównaj krawędzie blatów i całość posmaruj resztką kremu. Udekoruj pokruszonymi herbatnikami lub ciasteczkami.
Więcej o: