Banalnie prosta szarlotka sypana z orzechami. Zrobisz ją w zaledwie czterech krokach, a jej smak powali na kolana

Nie każdy czuje się w kuchni jak ryba w wodzie, jednak istnieją przepisy, których nie da się zepsuć. Znakomitym tego przykładem jest prosta i szybka do przygotowania szarlotka sypana. Przyszykowanie składników to kwestia kwadransa, a efekt końcowy powala z nóg. To najlepsze i najłatwiejsze ciasto domowe.

Gdy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego lub do drzwi zapukają goście z niezapowiedzianą wizytą, nie możemy pozwolić sobie na wielogodzinne stanie w kuchni. Wówczas z pomocą przychodzą wszelkie przepisy, które są proste i szybkie. Jednym z nich jest banalny przepis na sypaną szarlotkę. To jedno z tych ciast, które zawsze się udaje, a do tego jest nieprzyzwoicie pyszne.

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Składniki:

  • 1 kg kwaśnych jabłek,
  • 170 g kaszy manny,
  • 130 g mąki pszennej,
  • 190 g cukru,
  • 120 g zimnego masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • garść ulubionych orzechów (opcjonalnie).

Tak przygotujesz pyszną szarlotkę. Najważniejsza jest kolejność warstw

Przygotowanie szarlotki zaczynamy od obrania jabłek. Najlepiej sprawdzą się owoce kwaśne, np. szare renety lub papierówki. Ich kwaśny smak doskonale zrównoważy się ze słodyczą ciasta, dzięki czemu szarlotka nie będzie mdła. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie mieszamy je z cynamonem i korzenną przyprawą do piernika.
Kolejnym etapem będzie przygotowanie suchych składników. Do głębokiego naczynia wsypujemy kaszę, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. 

Tortownicę smarujemy masłem. Na dno wsypujemy szklankę suchych składników, a jako drugą warstwę układamy połowę przygotowanych jabłek. Następnie ponownie wysypujemy szklankę suchych składników i wykładamy na to resztę jabłek. Szarlotkę kończymy ostatnią warstwą suchej mieszanki. Wierzch posypujemy siekanymi orzechami i ścieramy na tarce masło, którym również posypujemy górę ciasta. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 st. Celsjusza piekarnika (grzanie góra dół) i pieczemy około 50 minut. Gdy ciasto będzie gotowe wyjmujemy je do ostudzenia i podajemy jeszcze ciepłe lub całkowicie schłodzone. Najlepiej będzie smakować z gałką lodów śmietankowych. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA