Więcej przepisów a pyszne placuszki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Delikatne, puszyste placuszki uwielbia każdy, bez względu na wiek. Kiedyś pokazywaliśmy wam przepis na pankejki. One także są pyszne puszyste, ale nie tak jak te placuszki, które mamy dla was dzisiaj. Lista składników jest krótka, a najważniejsza jest słodka pianka z białek i cukru. To dzięki niej placuszki będą rosły na patelni jak szalone i będą sprężyste i delikatne.
Megapuszyste placuszki - przepis
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 6 białek
- ok. 70 ml mleka
- 2 łyżki drobnego cukru
- 40 ml oleju roślinnego
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- ok. 60 g cukru pudru
- szczypta soli
Sposób wykonania:
- Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.
- Przygotuj sporą miskę i wlej do niej mleko, dodaj żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy oraz olej. Całość Zmiksuj na gładką masę i stopniowo dodawaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Wymieszaj łopatką tylko do połączenia składników - nie mieszaj za długo, bo placuszki wtedy nie urosną tak wysoko.
- Do kolejnej miski wlej białka, dodaj do nich cukier puder. Utrzyj całość na puszystą bezę. Następnie łyżka po łyżce dodawaj pianę do miski z ciastem i delikatnie mieszaj szpatułką, by zachować strukturę piany.
- Patelnię lekko natłuść i za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na nią porcje ciasta na placuszki. Następnie przykryj patelnię pokrywką i smaż na małym ogniu, by pięknie urosły. Kiedy placuszki urosną, ostrożnie przewróć je na drugą stronę.
Tak przygotowane placuszki to nie tylko świetna opcja śniadaniowa, ale także pomysł na podwieczorek lub poczęstunek dla najmłodszych. Świetnie smakują oprószone cukrem pudrem lub z bitą śmietaną i ulubionymi owocami.