Sernik na herbatnikach tak łatwy, że będziesz w szoku. Nawet nie musisz mielić sera

Przepis na sernik tak łatwy w przygotowaniu, że poradzi sobie z nim nawet cukiernicza gapa? Proszę bardzo. Ten sernik na herbatnikach nie ma prawa nie wyjść, a jeśli jednak nie wyjdzie, to znak, że świat się kończy. Dodatkowo nie musisz odgruzowywać maszynki do mielenia. Ser z wiaderka sprawdzi się perfekcyjnie, a twoje ciasto zrobi prawdziwą furorę.

Sernik z sera z wiaderka na herbatnikach to idealne ciasto dla wszystkich początkujących adeptów domowej sztuki cukierniczej, a także dla wszystkich, którzy drżą o to, czy ich sernik przypadkiem nie opadnie lub się nie przypali. Przepis jest tak prosty, jak tylko się da i jeśli dopiero stawiasz swoje pierwsze kroki w pieczeniu ciast, zacznij od tego sernika. Gwarantuję, że każdy będzie zachwalać jego smak pod niebiosa.

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na serniczki z patelni

Sernik na herbatnikach. Najłatwiejszy przepis na domowe ciasto

Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka,
  • 3 opakowania proszku budyniowego o smaku śmietankowym (bez cukru),
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 5 dużych jajek,
  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego,
  • 200 g masła (należy je roztopić),
  • opakowanie herbatników na spód.

Łatwy sernik na herbatnikach - sposób wykonania:

  1. Upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Masło powinno być rozpuszczone, ale nie gorące. Białka oddziel od żółtek.
  2. Twaróg przełóż do miski, dodaj żółtka, oba cukry i proszki budyniowe. Zacznij miksować, stopniowo dolewając mleko. Kiedy składniki się połączą, cienką strużką wlej masło.
  3. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Następnie dodaj je do masy na sernik i szpatułką bardzo delikatnie wymieszaj, uważając przy tym, by nie uszkodzić struktury piany.
  4. Blaszkę do pieczenia wyłóż herbatnikami jeden obok drugiego i ostrożnie przelej na nie masę serową. Najlepiej najpierw rób to stopniowo łyżką.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni. Sernik piecz przez godzinę i studź najpierw w zamkniętym, a później w lekko uchylonym piekarniku. Po ostygnięciu udekoruj sernik polewą, lukrem lub po prostu cukrem pudrem.

Wskazówka: Herbatnikowy spód możesz podrasować w bardzo łatwy sposób. Wystarczy, że rozłożysz warstwę herbatników na dnie blaszki i rozsmarujesz na nich masę kajmakową lub krem czekoladowy. Następnie przykryj kolejną warstwą herbatników i dopiero na nią wlej masę serową. 

Więcej o: