-
Haps
-
Jak przygotować
- Sernik na herbatnikach tak łatwy, że będziesz w szoku. Nawet nie musisz mielić sera
Sernik na herbatnikach tak łatwy, że będziesz w szoku. Nawet nie musisz mielić sera
Przepis na sernik tak łatwy w przygotowaniu, że poradzi sobie z nim nawet cukiernicza gapa? Proszę bardzo. Ten sernik na herbatnikach nie ma prawa nie wyjść, a jeśli jednak nie wyjdzie, to znak, że świat się kończy. Dodatkowo nie musisz odgruzowywać maszynki do mielenia. Ser z wiaderka sprawdzi się perfekcyjnie, a twoje ciasto zrobi prawdziwą furorę.
Sernik z sera z wiaderka na herbatnikach to idealne ciasto dla wszystkich początkujących adeptów domowej sztuki cukierniczej, a także dla wszystkich, którzy drżą o to, czy ich sernik przypadkiem nie opadnie lub się nie przypali. Przepis jest tak prosty, jak tylko się da i jeśli dopiero stawiasz swoje pierwsze kroki w pieczeniu ciast, zacznij od tego sernika. Gwarantuję, że każdy będzie zachwalać jego smak pod niebiosa.
Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na serniczki z patelni
Sernik na herbatnikach. Najłatwiejszy przepis na domowe ciasto
Składniki:
- 1 kg twarogu z wiaderka,
- 3 opakowania proszku budyniowego o smaku śmietankowym (bez cukru),
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 5 dużych jajek,
- 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego,
- 200 g masła (należy je roztopić),
- opakowanie herbatników na spód.
Łatwy sernik na herbatnikach - sposób wykonania:
- Upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Masło powinno być rozpuszczone, ale nie gorące. Białka oddziel od żółtek.
- Twaróg przełóż do miski, dodaj żółtka, oba cukry i proszki budyniowe. Zacznij miksować, stopniowo dolewając mleko. Kiedy składniki się połączą, cienką strużką wlej masło.
- Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Następnie dodaj je do masy na sernik i szpatułką bardzo delikatnie wymieszaj, uważając przy tym, by nie uszkodzić struktury piany.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż herbatnikami jeden obok drugiego i ostrożnie przelej na nie masę serową. Najlepiej najpierw rób to stopniowo łyżką.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni. Sernik piecz przez godzinę i studź najpierw w zamkniętym, a później w lekko uchylonym piekarniku. Po ostygnięciu udekoruj sernik polewą, lukrem lub po prostu cukrem pudrem.
Wskazówka: Herbatnikowy spód możesz podrasować w bardzo łatwy sposób. Wystarczy, że rozłożysz warstwę herbatników na dnie blaszki i rozsmarujesz na nich masę kajmakową lub krem czekoladowy. Następnie przykryj kolejną warstwą herbatników i dopiero na nią wlej masę serową.