-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na gofry słodziutkie i puszyste. Tu nie ma żadnych czarów. Sprawdziłam to setki razy
Przepis na gofry słodziutkie i puszyste. Tu nie ma żadnych czarów. Sprawdziłam to setki razy
Jak zrobić gofry? Najlepiej szybko i dużo. Nie wiem, czy na tym świecie gdzieś zaplątała się osoba, która nie lubi gofrów, bo umówmy się - to najlepszy comfort food. Goframi najczęściej zajadamy się w wakacje, kiedy jak grzyby po deszczu rosną budki, z których na kilometr ulatnia się słodki zapach. Dziś swoją kuchnię możesz zamienić w taką właśnie budkę i z tego przepisu zrobić najlepsze gofry pod słońcem. Jaki jest ich sekret? Nie ma żadnego, łatwiej się nie da.
Kto z nas od czasu do czasu nie lubi sobie dosłodzić i zanurzyć zęby w puszystych, delikatnych i przepysznych gofrach? Jeśli nie chcesz czekać do lata, by zjeść gofra z nadmorskiej budki, poszukaj gofrownicy i zabierz się za smażenie. Jeśli masz w lodówce maślankę, nie zastanawiaj się, tylko wlej ją do ciasta. Dzięki temu dodatkowi zrobisz gofry twojego życia. Do tego fura dodatków i można padać ze szczęścia.
Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na naleśniki budyniowe
Przepis na gofry lepsze niż nad morzem. Łatwiej się nie da
Składniki:
- 500 ml maślanki,
- 300 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500,
- 2 średnie jajka,
- ok. 70 g masła (należy je roztopić),
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- ulubione dodatki do podania.
Najlepsze gofry - sposób wykonania:
- Upewnij się, że wszystkie składniki, zwłaszcza maślanka i jajka, mają temperaturę pokojową.
- Przygotuj dwie miski. Do jednej z nich przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszaj. Do drugiej wlej maślankę, wbij jajka i dodaj cukier oraz szczyptę soli. Całość zmiksuj.
- Mokre składniki przelej do składników sypkich i zmiksuj na gładkie ciasto, a pod koniec miksowania dodaj roztopione masło. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by gluten zawarty w mące związał składniki.
- Gofrownicę porządnie rozgrzej i lekko natłuść jej blaszki masłem lub olejem. Następnie chochelką nakładaj porcje ciasta na gofry i smaż na pełnej mocy urządzenia. Podczas smażenia staraj się nie otwierać gofrownicy. Smażenie zwykle zajmuje od 3 do 4 minut.
Takie gofry są delikatnie chrupiące na zewnątrz i mięciusieńkie w środku. Podawaj je tak, jak lubisz najbardziej. Dodaj bitą śmietanę i owoce lub krem czekoladowy. Jednak te gofry są tak pyszne, że wystarczy delikatnie oprószyć je cukrem pudrem i nic więcej nie trzeba.