Ten patent pozwoli ci zapomnieć o zakalcu w szarlotce. Wystarczy jedna łyżka, by uratować ciasto

Szarlotka jest jednym z najpopularniejszych ciast w Polsce. Nic w tym dziwnego! Trudno nie oprzeć się wyjątkowemu połączeniu, jakie tworzy kruche ciasto, soczyste jabłka i kruszonka z cynamonem. Jednak czasami zdarza się, że nasze marzenia o pysznym deserze skutecznie psuje zakalec. Jak temu zapobiec? Podpowiadamy.

Szarlotka to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru jabłek i na zachwycenie gości. Kruche i delikatne ciasto to idealny dodatek do popołudniowej kawy w towarzystwie bliskich. Chyba nie musimy wspominać o aromatycznym zapachu, który roznosi się po całym domu i pobudza zmysły. Chociaż jest to prosty w przygotowaniu wypiek, to zdarzają się sytuacje, kiedy nie wychodzi do końca idealnie. Do życzenia wiele może pozostawiać konsystencja czy też jego smak. Na co powinniśmy zwrócić uwagę, by uniknąć wpadek? 

Zobacz wideo Szarlotka z kawą, czyli pyszny (i nietypowy) przepis

Idealna szarlotka. Dodaj mąki

Najczęstszym powodem nieudanej szarlotki są... jabłka. Owoce pod wpływem temperatury wypuszczają sok, a co za tym idzie, nasze ciasto wychodzi niedopieczone i zbyt wilgotne. Warto więc je odpowiednio przygotować przed włożeniem do pieca. Możemy udusić je z cynamonem, usmażyć, podpiec lub podgotować przez około 10 minut. W ten sposób jabłka bez problemu się upieką, a ciasto nie opadnie. 

O czym jeszcze warto pamiętać? Aby zapobiec powstawaniu zakalca, warto wcześniej zagęścić owoce. Możemy wykorzystać do tego mąkę ziemniaczaną. Wystarczy około 10 gramów (jedna łyżka) produktu na kilogram jabłek. Zabieg ten sprawi, że nasza masa będzie odpowiednio gęsta.

Innym popularnym trikiem jest wcześniejsze oprószenie spodu bułką tartą. Dzięki temu cała wilgoć nie wsiąknie się w ciasto. 

Uniknij zakalca w szarlotce. Podpiecz spód

Kolejnym ważnym krokiem jest moment wylewania masy jabłkowej na spód. Nie powinniśmy robić tego bezpośrednio na surowe ciasto. W tym celu nakłuwamy je najpierw widelcem, a następnie wsadzamy do piekarnika na około 10 minut. Za sprawą wstępnego podpieczenia, spód nie będzie surowy. 

Więcej informacji na temat aktualnych wydarzeń znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.