Upiekłaś szarlotkę, lecz wyszedł niesmaczny zakalec? Najpewniej popełniasz ten błąd. Zmień to jak najszybciej

Piekąc ciasta często boimy się, że zamiast pysznego deseru, skończymy z zakalcem. To szczególnie częsta przypadłość podczas przygotowywania wilgotnych ciast z mokrymi dodatkami, np. owocami. Jak uniknąć zakalca podczas pieczenia szarlotki? Przedstawiamy kilka sposobów na to, by jesienny deser zawsze był idealny i wyśmienity.

Czym jest zakalec? To po prostu niedopieczone i niewyrośnięte ciasto. Zakalcem może być cały wypiek, albo jedynie jego fragmenty. Niemniej jednak jest to stan mocno niepożądany. Nikt w końcu nie chce jeść ciasta lepkiego jak glina, kiedy mógłby cieszyć się puszystym jak chmurka wypiekiem. Jak uniknąć zakalca w szarlotce? Zapamiętaj podstawowe zasady, a staniesz się mistrzynią jesiennych słodkości. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ciasteczka brownie

Zanim upieczesz szarlotkę, odpowiednio przygotuj jabłka. To klucz do sukcesu

Podczas pieczenia wszystkie owoce zaczynają puszczać sok. Niestety stanowi to duże ryzyko dla całego ciasta, ponieważ wylewający się z owoców płyn może sprawić, że ciasto nie wyrośnie i będzie w połowie surowe. Jest na to prosty sposób. Zanim położymy jabłka na szarlotce, należy je nieco... przesmażyć. Zamiast surowych jabłek użyj domowego musu, który przygotujesz w niecały kwadrans. Jabłka obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż owoce całkowicie zmiękną. W międzyczasie wyparuje z nich też nadmiar soku, który mógłby niepotrzebnie rozmiękczyć ciasto.

Przygotowanie musu to jednak nie wszystko. Jabłkowa masa nie powinna być zbyt rzadka, bo to również doprowadzi do powstania zakalca. Mus z owoców do szarlotki musi być więc odpowiednio gęsty. Najczęściej wystarczy długo gotować jabłka, by zawarte w nich pektyny zagęściły mus, a nadmiar soku odparował. Jeśli jednak nie masz na to czasu, możesz śmiało zagęścić owocowy sos mąką ziemniaczaną. 

Zwróć uwagę na ciasto. Pamiętaj o tych dwóch zasadach

Zdarza się, że gospodynie chcąc zaoszczędzić odrobinę czasu wykładają jabłka lub jabłkowy mus na kompletnie surowy spód. To błąd, który również skutkować może powstaniem zakalca. Jeśli robisz szarlotkę na kruchym cieście, koniecznie podpiecz ją przez około 10 minut, zanim wyłożysz na ciasto owoce. To powinno rozwiązać problem zakalcowatego spodu. Inną sprawdzoną metodą jest również oprószenie ciasta bułką tartą, która wchłonie większość wilgoci z jabłek.

Warto również dokładnie czytać przepisy. Robiąc je niekiedy "z pamięci" możemy przesadzić z ilością niektórych składników, co również doprowadzi do niedopieczenia się deseru. Na co należy uważać? Przede wszystkim na olej, którego nadmiar nie jest wskazany np. w cieście jogurtowym, a także mokre i ciężkie dodatki, jak chociażby bakalie i inne owoce. W przypadku takich wypieków czasem mniej, znaczy więcej.

Więcej o:
Copyright © Agora SA